FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 30 juni 2001

Doodskisten te huur

M.O.A. had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Dublin was een grote vraag naar milieuvriendelijker en goedkopere doodskisten.
Daar had een begrafenisondernemer uit de Ierse hoofdstad een oplossing voor; Je kunt bij hem hardhouten doodskisten huren voor crematies.

In de hardhouten doodskist wordt een wergwerpkist van spaanplaat geplaatst waarin de overledene ligt.
Na de plechtigheid wordt de wegwerpkist uit de dure kist gehaald en in de oven gedaan om gecremeerd te worden samen met de overledene.

Een woordvoerder van de begrafenisondernemer heeft gezegd dat hat verbranden van hardhouten kisten hetzelfde is als het verbranden van geld, daarom dus dit idee.

Het was eerder ook al mogelijk bij een firma om begraven te worden in een kartonnen doos.

Afschaffing slavernij herdacht

Keti Koti, het verbreken van de ketens van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863, is zaterdagavond met een dienst in de Rotterdamse Laurenskerk herdacht.

Ongeveer vierhonderd mensen namen een minuut stilte in acht, waarna de klokken van de Laurenskerk werden geluid. Oorspronkelijk werd Keti Koti alleen in Suriname gevierd, maar omdat er nu ook grote groepen Surinamers in Nederland zijn, is het feest overgewaaid.
De bijeenkomst in de kerk wordt zondag gevolgd door de optocht Bigri Spikri door het centrum van Rotterdam. Bigi Spikri betekent Grote Spiegel. In de slaventijd hadden de slaven op zondag vrij en bewonderden ze zichzelf in hun beste kleren in bijvoorbeeld winkelruiten.

Amsterdam

In Amsterdam werd zaterdag het slavernijverleden herdacht op het Surinameplein. Een groep Surinamers richtte hier enkele jaren geleden in de vorm van een plaquette een eigen monument op. Minister Van Boxtel (Integratie) maakt zondag in Rotterdam bekend welke kunstenaar het landelijke slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark mag gaan maken.

In Amsterdam wordt zondag de slavernij herdacht en de afschaffing daarvan gevierd op de Dam met optredens van verschillende artiesten.

Liptonice flessen kunnen scheuren

Unilever waarschuwt dat de 1 liter kunststofflessen Lipton Ice Tea Sparkling en de 'light-versie' van deze drank spontaan kunnen openbarsten. Dit komt door een productiefout waardoor in deze flessen gist is terechtgekomen.

Het gaat volgens Unilever om flessen met een witte dop die in de supermarkt zijn gekocht. Het concern weet van twee consumenten die met scheurende flessen te maken kregen. Volgens een woordvoerder staan er nog "enkele duizenden" van deze flessen bij consumenten thuis.

De producten hebben volgens het concern ook een afwijkende smaak en/of geur. Het drinken van de ijsthee levert overigens geen risico op voor de gezondheid, aldus Unilever.

De fabrikant adviseert de consument de fles in een handdoek te wikkelen en vervolgens de dop voorzichtig open te draaien, zodat eventuele druk uit de fles verdwijnt. Vervolgens moet op het etiket worden gecontroleerd of de code eindigt op C1. In dat het geval, dient de inhoud weg te worden gegooid.

Brit overlijdt in berm

Een 67-jarige Brit is zaterdagmiddag in de berm van rijksweg A12 nabij Reeuwijk om het leven gekomen. Dit gebeurde na een fikse woordenwisseling met twee andere Britten over een inhaalmanoeuvre op de weg richting Utrecht.

De twee stapten uiteindelijk in de auto en reden weg. Ze schepten daarbij met een openstaande portier de man die aan de gevolgen van de opgelopen verwondingen en een hartinfarct overleed. De twee andere Britten waren zaterdagavond nog voortvluchtig.

De Britten in de twee auto's zochten rond drie uur de berm op nadat de ene automobilist de andere had afgesneden. Een Nederlandse kennis van het latere slachtoffer parkeerde zijn auto voor de twee Britten en zag bij het uitstappen dat de confrontatie al snel uit de hand liep. Hij alarmeerde de politie.

Het Britse tweetal besloot daarop weg te rijden. Daarbij werd het slachtoffer door het portier van de achteruitrijdende auto geraakt en vervolgens enkele meters meegesleurd. De man probeerde na het voorval nog even overeind te komen, maar zakte in elkaar. Hulpdiensten constateerden na aankomst de dood.

De politie is op zoek naar een beschadigde Opel Astra met Brits kenteken. Grensposten en veerdiensten zijn in kennis gesteld. De auto wordt volgens de politie bestuurd door een 25-jarige man uit Londen. Zijn bijrijder zou van dezelfde leeftijd zijn.

Genotsdrang wint v. voortplanting bij mannen

Een oude bok lust nog wel een jong blaadje, zegt het spreekwoord. Klopt niet, zeggen Britse wetenschappers. Onderzoek wijst uit dat mannen een attractieve oudere vrouw verkiezen boven een jonge onopvallend ogende partner.

Dokter George Fieldman van het Britse Buckinghamshire Chilterns University College maakt brandhout van de bewering dat oude mannen op zoek zijn naar een jonge vrouw omdat zij meer garantie geven op een grote kroost. Aan drie groepen van in totaal 200 mannen toonde hij foto's van doodgewone vrouwen tussen 20 en 45 jaar. Vreemde eend in de bijt was de foto van een attractieve 36-jarige, wiens leeftijd in de verschillende groepen werd aangeduid als zijnde 36, 41 en 45 jaar. Ongeacht de leeftijd die zij kreeg opgeplakt, kozen de meeste mannen voor haar.

Het onderzoek toont aan dat de man vooral geleid wordt door het maatschappelijke schoonheidsideaal en niet door het voortplantingsvermogen. Voor de daad zelf laat de man zich leiden door het genotsprincipe, niet de voortplantingsdrang. Het aantal nakomelingen is dus blijkbaar niet zo belangrijk, wel dat zij goed ogen.

Laurus stopt met ombouwen supermarkten

Dixidito had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Supermarktconcern Laurus (eigenaar van onder meer Edah en Super de Boer) stopt per direct met het ombouwen van zijn supermarkten naar de Konmar-formule. De hoofddirectie beraadt zich wat te doen, nu de resultaten van reeds verbouwde winkels zwaar tegenvallen.

Diverse bronnen rond de onderneming hebben bevestigd dat de operatie drie weken voor de geplande evaluatie is stopgezet. Dan zouden er honderd nieuwe Konmars zijn. Dat aantal wordt nu bij lange na niet gehaald. In totaal moeten er 800 winkels worden omgebouwd. De kosten daarvan zijn 800 miljoen Euro. Het verantwoordelijke lid van de hoofddirectie, Peter Stuijts, zit sinds begin deze week ziek thuis.

De ingreep wordt gedaan omdat het overgrote deel van de nieuwe Konmar-winkels aanzienlijk minder presteert dan voorheen. Zelfs succesformule Konmar oude stijl presteert ondermaats in zijn nieuwe jasje. Dat is een groot probleem omdat Laurus de ombouw financiert uit de hogere omzet van de 'nieuwe' winkels. Bij de presentatie van de nieuwe formule stelde Van der Straaten nog dat elke omgebouwde supermarkt direct voor een 20% hogere omzet zou zorgen. Dat percentage lijkt inmiddels een illusie.

Albert Heijn gaat morgen en overmorgen verbouwen, maar doet dit bij alle winkels tegelijk, dus stopzetten halverwege zal daar wel niet inzitten.

-
Enneh.. die supermarkt met klantentoilet laat dus nog even op zich wachten. , aldus Dixidito.

Gay-parade op roze zaterdag

Schum1 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Naar schatting 30.000 mensen hebben vandaag de parade aanschouwd die ter ere van Roze Zaterdag het centrum van Rotterdam doorkruiste. Roze Zaterdag is het evenement waarmee homoseksuelen in binnen- en buitenland de oprichting van de homobeweging in 1969 herdenken.

De parade is een bonte aaneenschakeling van groepen en wagens, varierend van homoclubs tot een loopgroep van ouders van homoseksuele kinderen. Aan de parade deden 37 wagens en groepen mee. Ook de GGD deed mee aan de parade en de dienst propagandeerde uiteraard het veilig vrijen en deelde handenvol gratis condooms uit.

Het publiek vond het spektakel over het algemeen heel leuk, en de enkeling die zich eraan ergerde, maakte zich voor zoveel roze schielijk uit de voeten. Rotterdam Roze-voorzitter R. van Ark die de hele route meeliep, zei heel tevreden te zijn over de parade.

Aanval op gay parade in Belgrado

Heel anders ging het er aan toe in voormalig Joegoslavië, enkele tientallen extreme Servische nationalisten hebben daar zaterdag in de hoofdstad Belgrado de eerste gay-pride parade aangevallen. Minstens vier homo's en een agent raakten gewond, aldus lokale media. De hooligans gooiden stenen naar de oproerpolitie.

Agenten losten waarschuwingsschoten in de lucht. De aanvallers, velen zwart gekleed met kaalgeschoren hoofd, droegen insignes van de voetbalploegen Rode Ster en Partizan Belgrado. Ze riepen ,,Geen homo's in Servië''. Sommigen zwaaiden met de nationalistische vlag uit de Tweede Wereldoorlog.

Ook het partijkantoor van de Sociaal Democratische Unie (SDU) van vice-premier Korac werd met stenen bekogeld. Die partij maakt zich sterk voor de rechten van homo's en minderheden.

Reactie Milosevic op arrestatie

,,Ik zal het doorstaan en jullie hoeven je geen zorgen te maken.'' Dit heeft de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic zijn vrouw Mira Markovic en familie gezegd, zo liet zijn raadsman Branimir Gugl zaterdag weten.
Milosevic zit sinds vrijdag in de Scheveningse gevangenis en wordt door het internationale Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag onder meer beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid tijdens het conflict in Kosovo in 1999.

Reactie Milosevic op arrestatie

,,Servische broeders, vaarwel'', dat zijn de woorden die Slobodan Milosevic zei voordat hij aan boord van een Servische politiehelikopter stapte. Zo begon de reis donderdag van de voormalige president van Joegoslavië richting Den Haag. Dat heeft een speciale editie van de Weekly Telegraf in Belgrado gemeld. Het blad publiceerde zaterdag ook foto's van nabij genomen tijdens het vertrek van Milosevic. De krant staat bekend om zijn goede contacten met de veiligheidsdiensten die de overhandiging van Milosevic aan het tribunaal regelden.

,,Jullie hebben de foute man'', zei Milosevic op het moment dat een vertegenwoordiger van het Joegoslavië-Tribunaal de aanklacht tegen hem had voorgelezen. ,,De NAVO is het juiste adres, zij zijn de boeven.''

''politiek proces''

De man die van 1987 tot 2000 de scepter zwaaide over Servië en Joegoslavië voegde hier aan toe: ,,Het Haagse tribunaal is geen rechtbank, het is een politiek circus bedoeld om de Servische natie compleet te vernietigen''.
De 59-jarige Milosevic, gekleed in een donker pak en witte bloes zonder stropdas, werd ongeboeid afgevoerd door vijf agenten. Hij 'feliciteerde' voor zijn vertrek naar Den Haag zijn escorte: ,,Gefeliciteerd met het goede werk''.

Milosevic erkent het hof niet. Hij heeft zijn acht advocaten gezegd dat ze zich dienen voor te bereiden op een politiek proces.

Ontslag vanwege te laag gewicht

Een jonge Française is tijdens haar proeftijd ontslagen als postbode vanwege haar te lage gewicht.

De vrouw begon eind april haar werk in Eymet in het departement Dordogne. De directie van dit departement meent nu echter dat haar gewicht van 42 kilogram niet in overeenstemming is met haar taken. Het medisch rapport geeft volgens de directie reden tot twijfels over haar geschiktheid om stukken of pakketten te dragen.

Collega's zijn volgens de omroep TF1 een actie begonnen om de slanke bezorgster te behouden voor 'la Poste'.

Hackers vernielen computers Dwaze Moeders

Pagan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Hackers hebben de harde schijven van computers van de Argentijnse Dwaze Moeders vernietigd. Daardoor zijn veel historische gegevens en e-mails verdwenen.

De Dwaze Moeders, officieel geheten: de Moeders van de Plaza de Mayo, zijn de bekendste mensenrechtengroepering in Argentinië. Ze eisen nog steeds de waarheid over wat er is gebeurd met de mogelijk 30.000 mannen en vrouwen die verdwenen onder het Argentijnse militaire regime tussen 1976 en 1983.

De Moeders hadden dit jaar al eerder te maken met hackers. Ook werd de dochter van een van de moeders gemarteld en met verkrachting bedreigd door twee mannen. De moeders wijten de incidenten aan 'de autoriteiten'.

Biaggi wint 500 CC race van Assen

De 500cc-race bij de TT van Assen is gewonnen door Max Biaggi. De race duurde wegens de regen maar vijftien ronden in plaats van twintig. De regel is dat er een winnaar wordt uitgeroepen wanneer 75 procent van de race is voltooid.

Tweede werd Valentino Rossi voor Loris Capirossi.
Rossi blijft daardoor wel WK-leider.
De negende plek was weggelegd voor Jurgen van den Goorbergh, net als vorig jaar is Assen. De Brabander evenaarde zijn beste prestatie van het seizoen daarmee. Hij krijgt zeven WK-punten.

F1: Eerste pole Ralf Schumacher ooit

The Foxman had ons via de newssubmit het volgende te melden:`

Ralf Schumacher heeft met zijn Williams BMW zijn eerste pole van zijn carriere gereden. De Duitser zette een tijd neer van 1'12"989 waarmee hij slechts een honderdste sneller was dan zijn broer Michael Schumacher die met zijn Ferrari een tweede plaats pakte. David Coulthard zette een mooie derde tijd neer met zijn Mc-Laren Mercedes. Vierde werd Mika Hakkinen gevolgd door Jarno Trulli en Heinz Harald Frentzen.

Voor Jos Verstappen was het niet zo'n goede kwalificatie. De Hollander die voor het Arrows team rijdt zette een tijd neer van 1'15"707 en start daarom vanaf positie 18. Zijn teamgenoot Bernoldi staat een tiende achter hem op een twintigste positie.

NS-topman erkent fouten

President-directeur H. Huisinga erkent dat er fouten zijn gemaakt bij de uitvoering van het 'verbeterplan' Bestemming Klant, waar het gewraakte 'rondje om de kerk' onderdeel van is. Hij constateert ook dat de door het spoorbedrijf geleverde kwaliteit niet goed is.
,,Die veranderingen kosten bij elkaar meer energie dan ik vooraf had ingeschat. Ze hebben een zware wissel getrokken op onze medewerkers en onze basiskwaliteit is op een onacceptabel laag niveau gekomen'', zegt Huisinga in het personeelsblad De Koppeling.

De NS werken inmiddels aan een nieuw plan van aanpak, onder de werktitel Bestemming Klant Nu. Dit moet ertoe leiden dat knelpunten snel worden opgelost. Het personeel wordt nadrukkelijk betrokken bij de maatregelen die ,,zo snel mogelijk merkbare verbeteringen'' moeten opleveren.

Slechte communicatie

De communicatie over te nemen maatregelen liet tot nu toe te wensen over, erkent Huisinga tevens. ,,Daarom trekken we nu vanaf het eerste begin bedrijfsbreed met elkaar op. Gezamenlijk, zoals dat ook eigenlijk moet. Dat hebben we tot nu toe te weinig gedaan en dat moet beter.''

Een woordvoerster van de NS wilde zaterdag niet vooruitlopen op de nieuwe plannen. Er zijn teams gevormd die mogelijke maatregelen op een rijtje gaan zetten.

Reactie FNV

A. van den Berg van FNV-Bondgenoten vindt het op zich verheugend dat de NS-top het boetekleed aantrekt. ,,Dit moet ik even verwerken. Het erkennen van fouten door de NS-directie is geen alledaags verschijnsel. Ik ben blij dat Huisinga dat nu wel doet'', zei hij in een reactie.

De vakbondsbestuurder stelt dat de arbeidsverhoudingen bij het spoorbedrijf nog altijd verziekt zijn. Herstel van vertrouwen tussen leiding en personeel is absoluut noodzakelijk. ,,Op dat vlak moet er nog heel wat gebeuren'', aldus Van den Berg.

Nicotine is ook zonder te roken gevaarlijk

Ook nicotinebevattende middelen die worden gebruikt om van het roken af te komen, zijn gevaarlijk. Dat blijkt uit een onderzoek van Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Standford, zo heeft de BBC zaterdag gemeld.
Tal van medicijnen zoals plakkers voor op de huid, kauwgum en inhalers moeten mensen van het roken afhelpen, maar bij langdurig gebruik zijn ze schadelijk.

Nicotine wordt vooral gezien als een verslavend bestanddeel uit tabak, maar zonder veel risico's op zichzelf. De wetenschappers stellen nu dat de stof de groei van bloedvaten en daarmee de groei van tumors bevordert en zo een gevaar oplevert.

Formule 1: Verstappen 16e in vrije training

Jos Verstappen is zaterdagmorgen op het circuit van Magny-Cours in de laatste vrije training voor de kwalificatie van de Grand Prix van Frankrijk op de 16e plaats geëindigd.
De Limburgse coureur stuurde de Arrows-Asiatech voor het eerst deze week met een gemiddelde van boven de 200 km/u over het snelle Franse circuit maar vijftien anderen waren toch sneller.

De Duitse broers Michael Schumacher (Ferrari) en Ralf Schumacher (Williams-BMW) leken weer aan te sturen op een familiestrijd. Zij waren de snelsten: Michael in 1.13,729 (gemiddeld 207,565), Ralf in 1.13,953. De beste tijd, gereden door de heersende wereldkampioen, was een verbetering van het baanrecord. Het stond sinds 1992 op naam van de Brit Nigel Mansell met 1.13,864. De kwalificatie voor de startopstelling is zaterdagmiddag.

''Over 100 jaar volop tijgers op aarde''

Een toonaangevende groep experts heeft een radicaal nieuwe visie op de toekomst van de tijger gepresenteerd. Over een eeuw dwalen er mogelijk weer 100.000 tijgers over de aarde - misschien twintig maal zoveel als nu.

De Amerikaanse Wildlife Conservation Society (WCS), die in 53 landen actief is bij de bescherming van wilde dieren, zegt dat er goede kansen zijn op herstel aangezien enorme delen van het leefgebied van de tijger - in landen als Thailand, China, Rusland en Indonesië - intact zijn.

Tijgerexperts van de WCS uit verschillende landen kwamen deze week bijeen in Bangkok om de toestand van de bedreigde roofkat te bespreken.
Hoewel de situatie niet best is, zeiden de experts dat tijgers opnieuw kunnen floreren wanneer de bossen waar zij leven goed beschermd worden tegen stropers. Bovendien moeten de verschillende regeringen ontbossing tegen gaan. Niemand weet precies hoe veel tijgers er op dit moment zijn.


Siberische tijger

André Hazes ziet Abraham

Zanger André Hazes heeft vrijdagavond in Amsterdam zijn 50-ste verjaardag gevierd. Vandaag is de zanger daadwerkelijk 50 geworden.

In zaal Paradiso ontving hij uit handen van burgemeester Cohen het ereteken van de stad Amsterdam. Hazes werd op 30 juni 1951 geboren in Amsterdam. In 1976 scoorde hij met Eenzame Kerst zijn eerste grote hit. Daarna, tot begin jaren 80, scoorde hij nog een paar kleine hits totdat hij in 1981 definitief doorbrak met ''Een beetje verliefd''.

Hazes wordt vooral daarna immens populair. Hij is de ongekroonde koning van het Nederlandse levenslied. Tot nu toe scoorde hij zo'n 35 top 40 hits, en vorige week stond zijn verzamel cd voor de 200-ste week in de album top 100.
In september verschijnt ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag 'n nieuwe cd.

Weer racistische aanslag in Engeland

Onbekenden hebben in het Noord-Engelse Accrington brand gesticht in een winkel en een woning, eigendom van een een Britse familie van Aziatische afkomst.

De familie kon zich ternauwernood redden omdat een van de kinderen wakker werd door de rook. Winkel en woning zijn volledig uitgebrand. Eerder op de dag werd in dezelfde steek een groentenwinkel in Burnley in brand gestoken. Ook deze zaak was eigendom van Aziatische Europeanen. De schade bleef er beperkt en er vielen geen gewonden.

Afgelopen week hield de politie 22 mensen aan in Burnley na rellen waarbij zo'n 200 jonge blanke en gekleurde Britten elkaar te lijf gingen. Burnley is 30 kilometer van Oldham, waar afgelopen maand de ernstigste rassenrellen in Engeland waren in meer dan 10 jaar tijd.

13-jarige jongen geïncarneerd?

LiefKleinMeisjuh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De inwoners van een klein dorpje in Thailand zijn ervan overtuigd dat een 1.5 meter lange varaan de reincarnatie is van een 13-jarig jongetje.

Volgens de moeder van het ventje, dat twee weken geleden bij een motorongeluk om het leven kwam, volgde het reptiel haar na de crematie naar huis, ging op het bed van haar zoon liggen en houdt, net als hij, van melk en yogurt.
Inmiddels loopt bijna dagelijks het hele dorp uit om een glimp van het dier op te vangen en wordt het overladen met cadeautjes. Het aanraken is het ultieme: dat brengt namelijk voorspoed.

Nacht van Assen rustig verlopen

De nacht van Assen, de feestavond die voorafgaat aan de TT, is volgens de politie rustig verlopen. In het centrum van Assen was het de nacht van vrijdag op zaterdag zeer druk. Er waren vele tienduizenden mensen op de been.
Volgens de politie zochten de meeste TT-gangers omstreeks 03.00 uur in de ochtend hun bed op. De sfeer was 'over het algemeen gezellig'. ,,Er waren geen grote problemeen, alleen wat kleine vechtpartijtjes en brandjes.''. Wel werd de skelterrace op de Weiersstraat afgelast na een ongeluk waarbij drie personen gewond raakten.

Een skelter vloog uit de bocht en kwam terecht tussen het publiek. De bestuurder van de skelter en twee toeschouwers zijn naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de politie verkeert geen van hen in levensgevaar.

Een motoragent raakte betrokken bij een ongeval op de Haarweg. Hij zag een motorrijder die een zogenaamde 'wheelie' maakte door alleen op het achterwiel te rijden, en wilde de achtervolging inzetten. Daarvoor moest de agent van rijrichting veranderen. Bij het keren kwam hij ten val, waardoor hij een andere motor raakte. Beide motorrijders zijn in het ziekenhuis behandeld aan hun verwondingen.

Ophef over 'zendkruis' Dutchtone op kerk

Een zendmast in de vorm van een kruis op de Arnhemse Verrijzeniskerk. Dat wil telefoonmaatschappij Dutchtone. De pastor vindt het prima, maar de kerkgemeenschap staat op de achterste benen.

,,Het is gênant’’, walgt voorzitter E. Kleijer van de Arnhemse welstandscommissie. ,,Je krijgt er plaatsvervangende schaamte van. De bouwaanvraag gaat rechtstreeks terug naar Dutchtone. Ik ga geen aanvraag behandelen van een provider die een kruis op een kerk als zendmast wil hebben. Onsmakelijk.’’

Ook predikant T. Ferweda-Scholtens van de protestante Samen op Weg-kerk, medegebruiker van het kerkgebouw aan de Beethovenlaan, keurt de zendantenne af. ,,Smakeloos is het. Ik zou het verschrikkelijk vinden als het gebeurt. Daar is het kruis niet voor.’’

Pastor H.G. Surmund heeft er echter helemaal geen moeite mee: ,,Het kruis als symbool blijft overeind, het is herkenbaar voor iedereen. Het is helemaal niet onsmakelijk, Dutchtone komt juist tegemoet aan de aard van het gebouw.’’

De kerk kan het geld voor de antenne, zo’n tienduizend gulden per jaar, goed gebruiken. ,,We zijn een kleine parochie en financieel niet daadkrachtig. We hebben ook een gebouw te onderhouden.’’ Dutchtone zou volgens woordvoerder H. van Bergen zelfs nog wel een zender in een Christusbeeld willen plaatsen. ,,Als het kerkbestuur dat goed zou vinden, hebben wij er geen moeite mee.’’

'Schorsing Davids is niet rechtsgeldig'

De schorsing van de Nederlandse international Edgar Davids en de Portugees Fernando Couto door de wereldbond FIFA is onrechtmatig. Dit stellen de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond en de Portugese bond.

Beide bonden hebben dit vrijdag geschreven aan het uitvoerend comité van de FIFA. Ze vragen tevens de schorsing van beide spelers op te heffen.

De KNVB en de Portugese bond hebben besloten in de affaire gezamenlijk op te trekken. Davids en Couto zijn in Italië na een positieve controle op nandrolon voorlopig geschorst. De FIFA nam kort voor de interlands Estland - Nederland en Ierland - Portugal op 2 juni de schorsingen over.

De KNVB en de Portugese bond stellen in hun schrijven dat het zogenaamde 'Executive Committee Panel' van de FIFA helemaal niet bevoegd is het besluit tot overname van de schorsing te nemen. ,,Dit orgaan heeft geen officiële status en is ook niet opgenomen in de statuten van de FIFA'', laat de KNVB weten. Derhalve zou het besluit ook niet rechtsgeldig zijn. Beide bonden hebben juridisch advies over de affaire ingewonnen.

De Nederlandse voetbalbond vindt het verder onjuist dat Davids in eerste instantie toestemming kreeg mee te spelen tegen Estland en dat die toezegging vlak voor de ontmoeting werd ingetrokken. De KNVB, maar ook de Portugese bond hebben de FIFA gewezen op de civielrechtelijke aansprakelijkheid van de leden van het Executive Committee voor de door de speler en bond geleden schade.

De FIFA kon vrijdag nog niet reageren op de brief van de twee voetbalbonden.

Schapenballen eten voor contract

KELDER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Meestal wordt een contract met een handtekening bezegeld. Maar de overgang van Spencer Prior wordt op een hele opmerkelijke manier bevestigd. Om zijn overeenkomst bij Cardiff City kracht bij te zetten moet de voormalige verdediger van Manchester City de testikels van een schaap eten.

De opmerkelijke clausule is een idee van Sam Hamman. De Libanese eigenaar van de club uit Wales gelooft dat het eten van deze delicatessen een positieve werking heeft op de resultaten. Hammam denkt dat het een bijdrage heeft geleverd aan de promotie van afgelopen seizoen.

Prior stond niet onwelwillend tegenover het opmerkelijke verzoek. 'Het moet het vreemdste contract in de voetbalwereld zijn. Maar ik wil alles een keer proberen.' Hij weigerde de testikels rauw te eten, maar Hammam was niet voor een gat te vangen. De ingrediënten van de maaltijd werden gekookt. 'Natuurlijk kan hij citroen, zout en peterselie bij de maaltijd gebruiken', zei Hammam. Teammanager Alan Cork gaf het treffend weer: 'Bij Cardiff hebben we twee soorten ballen. Voetballen en schapenballen.'

Hackers stellen censuurvrije browser uit

Peekabooty, vooral bedoeld om internetters in dictaturen vrijelijk te laten surfen, zou aanvankelijk volgende maand tijdens de hackersconventie Def Con worden gepresenteerd. Maar Cult of the Dead Cow (CDC) heeft in een e-mail aan verschillende journalisten laten weten die datum niet te halen.

De browser, waarbij encryptie met een Gnutella-achtig netwerk wordt gecombineerd, moet nog verfijnd worden om de veiligheid van de gebruiker te waarborgen. Dat liet hacker Oxblood Ruffian, naar eigen zeggen ‘minister van buitenlandse zaken’ bij CDC, in het bericht weten. Het zou volgens hem onverantwoord zijn om de browser in zijn huidige vorm uit te brengen. De browser voldoet nog niet aan de hoge veiligheidseisen van CDC.

CDC verwierf vooral bekendheid met Back Orifice, een programma waarmee hackers ‘op afstand’ toegang kunnen krijgen tot pc’s met Windows 95 of 98. Nadat december vorig jaar bekend werd dat de hackersgroep aan een censuurvrije browser werkte, toen nog getooid met de codenaam ‘Project X’, blokkeerde de regering van de Verenigde Arabische Emiraten al de toegang tot de site van Cult of the Dead Cow.

Om het verwijt van ‘vaporware’, een term voor soft- en hardware die wel is aangekondigd maar steeds maar niet wordt uitgebracht, te voorkomen zal CDC tijdens Def Con de versie die er nu ligt wel tonen aan een groep journalisten. Def Con vindt medio juli plaats in Las Vegas.

Klacht over energydrink met alcohol

De Stichting Alcoholpreventie heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie over het nieuwe alcholhoudende energiedrankje Wave. Het zou zich teveel op minderjarigen richten.

Het drankje bevat 10% alcohol en is verpakt in plastic zakjes die op een rol zitten. Op de rol van Wave staat beschreven dat het drankje gedronken moet worden op de manier "high five-rip it-suck it". Volgens de stichting sluit dit 'ritueel' aan bij de belevingswereld van (zeer) jonge minderjarigen. Dat geldt ook voor de afbeelding van een kangoeroe met bokshandschoenen op de verpakking.

De stichting vindt dat dit het zoveelste voorbeeld is van alcoholpromotie gericht op minderjarigen. Gezien het toenemende alcoholgebruik onder jongeren, vindt de stichting de "agressieve promotie" van dit soort drankjes onwenselijk.

Yahoo neemt muzieksite Launch over

Yahoo betaalt 12 miljoen dollar voor Launch Media, het noodlijdende bedrijf achter de muzieksite. Launch.com is een van de grotere muzieksites met nieuws, webradio, (video-)interviews en een groot videocliparchief. Mede-oprichter David Goldberg en Bob Roback blijven na de overname actief voor het bedrijf.

Launch is niet het eerste online muziekbedrijf dat zijn toevlucht zoekt tot een groter mediaconcern. Onder meer MP3.com, overgenomen door Vivendi Universal, en Napster, dat onderdak vond bij Bertelsmann, gingen het bedrijf voor.

Launch Media verkeerde al enige tijd in de problemen. In mei werden 60 banen geschrapt, waardoor het aantal medewerkers daalde tot 175. Plannen voor Europese uitbreiding werden afgeblazen.

De overname past volgens Yahoo in de strategie van het portalbedrijf om zich meer op amusement te richten. Launch moet een aanvulling vormen op Yahoo Music, Yahoo Broadcast en Yahoo Radio.

Launch maakte donderdag verder bekend dat het met Universal een schikking heeft getroffen in een zaak die de Universal en andere grote platenmaatschappijen tegen het bedrijf was begonnen. De zaak ging over schending van auteursrechten bij webradiodienst LaunchCast. Universal zit met Sony in de online muziekdienst Duet, waar Yahoo de distributie voor zal verzorgen.

Julia Roberts en vriendje uit elkaar

Roberts in The MexicanActrice Julia Roberts en haar vriendje Benjamin Bratt hebben een punt gezet achter hun vier jaar durende relatie. De agent van de 37-jarige Bratt bevestigde donderdag berichten in een Amerikaans boulevardblad dat de twee uit elkaar zijn.

De breuk zou ontstaan zijn omdat Roberts, die dit jaar nog een Oscar won voor haar rol in de film Erin Brokovich, zich niet wilde binden. Ze wilde niet trouwen en Bratt zou daarom hebben aangestuurd op het verbreken van de relatie. Onduidelijk is wanneer het paar precies de knoop heeft doorgehakt.

Roberts' liefdesleven domineert al lang de pagina's van de roddelbladen. In 1991 was ze verloofd met acteur Kiefer Sutherland maar ze verbrak de relatie kort voordat ze zouden trouwen. In 1993 huwde ze country-zanger Lyle Lovett maar ook die relatie was geen lang leven beschoren. Na twee jaar scheidden ze. Vervolgens werd Roberts in verband gebracht met Liam Neeson, Daniel Day-Lewis, Matthew Perry en Jason Patric.

Brussel vordert ESF-geld zelf terug

De Europese Unie gaat zelf de werkgelegenheidssubsidies uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) terugvorderen waar Nederland te soepel of zelfs frauduleus mee is omgesprongen. Het gaat voorlopig alleen om de misstanden in de periode 1994-1996.
Dit is slechts een klein deel van de honderden miljoenen guldens die Nederland over de periode tot 1999 waarschijnlijk zal moeten terugbetalen. Dit staat volgens Haagse bronnen in een vertrouwelijke brief die minister Vermeend van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Leerling-DJ in dienst bij 538

Hitradiozender Radio 538 heeft het eerste talent van de eigen DJ-school in dienst genomen. Jules van Hest (21) heeft het zo goed gedaan bij de diverse lessen dat hij bij het commerciële station op zondag- en maandagnacht het nachtprogramma 53N8 mag gaan presenteren.

538 begon in januari met de Dj-opleidingen. Radiotalenten die in dienst zijn bij lokale en regionale stations, worden eens in de zoveel tijd begeleid door mensen uit het vak. Volgens planning duurt die begeleiding een jaar, maar omdat Van Hest grote vorderingen maakte krijgt hij nu al een contract. Voorlopig blijft hij ook aan de DJ-school verbonden.

Dus DJ worden kun je toch wél leren

Sloednov onder de minuut op schoolslag

Roman Sloednov werd vrijdag de eerste zwemmer die op de 100 meter schoolslag onder de minuut dook. Hij won in Moskou de Russische titel in de fenomenale tijd van 59,97 seconden.
Daarmee verbeterde hij zijn eigen wereldrecord dat één dag oud was, met 0,29 seconden. Donderdag tikte hij in de serie aan in 1.00,26. Daarmee was 0,03 seconde sneller dan de Amerikaanse wereldrecordhouder Ed Moses op 28 maart van dit jaar.

In Sydney won Sloednov olympisch brons op de 100 meter schoolslag. De Russische titelstrijd geldt als selectiewedstrijd voor het WK zwemmen dat op 19 juli in Fukuoka begint.

KPN stopt met vast internet in Duitsland

KPN stopt als aanbieder van vast internet in Duitsland. Dochter Planet Internet Deutschland gooit zondag al de deur dicht. KPN probeert wel de 100.000 abonnees aan een andere internetprovider te verkopen, zo maakte het telecombedrijf vrijdag nabeurs bekend.
Het verdwijnen van Planet Internet Deutschland betekent dat 73 medewerkers hun baan verliezen. Een team blijft op het hoofdkantoor in Berlijn achter om de bestaande contracten af te wikkelen.

Het einde van het internetavontuur bij de oosterburen is een fikse tegenvaller voor KPN. Het bedrijf startte nog geen jaar geleden Planet Internet Deutschland met als doel een miljoen abonnees aan het eind van dit jaar.

Om die ambitieuze doelstelling te realiseren, zou KPN te diep in de buidel moeten tasten, zo lichtte een woordvoerder toe. Bovendien vindt KPN dat het beschikbare internetgeld beter kan worden benut voor versterking van zijn leidende internetposities in Nederland en België.

Het 'kaltstellen' van Plant Internet Deutschland (PID) betekent niet het einde van alle Duitse internetactiviteiten. Via E-Plus wil KPN in de toekomst internet gaan aanbieden aan eigenaren van mobiele telefoons.

Behalve PID doet het Nederlandse telecomconcern ook KPN Freizeit Medien (Düsseldorf) van de hand. Het pas vijf maanden oude bedrijf is leverancier van online uitgaansinformatie. Naar een koper wordt nog gezocht.

Nederlands patholoog schuldig in Canada

De Nederlandse patholoog-anatoom D. Van Velzen heeft voor een rechtbank in Canada schuld bekend aan het onwaardig bewaren van lichaamsdelen van een overleden kind. Van Velzen moet ongeveer 3300 gulden doneren aan een universitair ziekenhuis in Halifax.
Hij hoeft geen straf uit te zitten maar heeft een proeftijd van twaalf maanden. Van Velzen kwam eerder in opspraak in Groot-Brittannië. Hij werkte in het Alder Hey-kinderziekenhuis in Liverpool waar organen van meer dan 800 overleden kinderen zonder toestemming van de ouders werden verwijderd. Van Velzen werkte van 1988 tot 1995 in dit ziekenhuis.

Daarna leefde Van Velzen tot 1998 in het Canadese Halifax waar hij werkte in het universitair ziekenhuis. Vorig jaar september ontdekte de politie in Halifax organen van een kind in een kartonnen doos in een magazijn van Van Velzen. In totaal stonden er dertien dozen met daarin plastic zaken met organen, de meeste van varkens.

Het onderzoek in Groot-Brittannië naar het uitnemen van de organen loopt nog. De Britse medische tuchtraad heeft al wel besloten dat Van Velzen in Groot-Brittannië nooit meer mag werken.

Amerikaanse opa wint 367 miljoen

Een gepensioneerde Californiër heeft deze week in een loterij 367 miljoen gulden gewonnen. De prijs was een record voor een Amerikaanse staatsloterij.
De winnaar kon het bedrag van 367 miljoen krijgen in 26 jaarlijkse gelijke termijnen. Hij koos voor de helft - 184 miljoen gulden - ineens.

De 66-jarige Alcario 'Al' Castellano, van oorsprong een Mexicaan, wil met zijn vrouw Carmen gaan verhuizen. Ze willen in Sillicon Valley gaan wonen, dichter bij de kleinkinderen. Een deel van het geld wil Castellano geven aan de lokale Mexicaanse gemeenschap.

De recordjackpot van 141 miljoen (dollar) lag 22 miljoen dollar boven het oude record uit april 1991.

Rotterdam is roze!

Roze eten, roze etalages en een roze fontein. Rotterdam draagt Roze Zaterdag, de dag waarop de homobeweging zijn georganiseerd ontstaan herdenkt, duidelijk een warm hart toe.
De fontein op het Hofplein spuit een overigens wonderlijke kleur roze water sinds het begin van Rotterdam Roze, de manifestatie waarmee de homo-, lesbo- en ook biseksuele gemeenschap in de Maasstad op de voorgrond trad. Sluitstuk en hoogtepunt van Rotterdam Roze is de parade die zaterdagmiddag door de stad trekt. Daaraan doen 37 groepen en praalwagens mee.

Rotterdam is dit jaar het toneel van Roze Zaterdag omdat de Maasstad in 2001 Culturele Hoofdstad van Europa is. Thema van Rotterdam 2001 is 'Rotterdam is vele steden', en dat is door Rotterdam Roze vertaald naar de vele roze gezichten in en van de stad.

Diverse activiteiten

Sinds donderdag 21 juni zijn diverse manifestaties, discussiebijeenkomsten, maar ook gewoon leuke feesten in de stad gehouden. Verschillende uitgaansgelegenheden hadden speciale roze arrangementen, en bijvoorbeeld ook speciale roze diners. Winkels langs de route van de parade hebben hun etalages zaterdag roze opgetuigd.

Rotterdam Roze begon met een bijzonder huwelijk van een homoseksueel paar op het balkon van het stadhuis. Daar trouwde burgemeester Opstelten twee kunstenaars die vervolgens hun huwelijksreis tot afgrijzen van de SGP/ChristenUnie in de hal van het stadhuis hielden.

Dat was niet eens het eerste relletje: dat was er al voor het begin van Rotterdam Roze. Politiebond NPB weigerde met de belangenvereniging voor pedofielen Martijn op de zaterdag te houden informatiemarkt te staan. Ook een kindertheatergroep trok zijn medewerking in. Martijn werd geweerd en is er zaterdag voor het eerst in vijf jaar dus niet bij.

De hoeveelste Roze Zaterdag de Rotterdamse is, weet niemand meer. Het kan de 24e of de 26e zijn, aldus de organisatie. Die rekent op tussen de 20.000 en 40.000 mensen. Dat zou dan fors meer zijn dan de 15.000 die Roze Zaterdag in 2000 in Maastricht trok.

KLM weigert medewerking uitzetting

De KLM heeft vrijdag op Schiphol geweigerd een asielzoeker die zou worden uitgezet naar Lagos mee te nemen. Vanwege de slechte conditie van de man kon de vliegveiligheid niet worden gegarandeerd. Volgens de KLM was ook de menselijke waardigheid in het geding.

De asielzoeker had zonder succes zijn heil gezocht in Duitsland. Lufthansa had eerder geweigerd de asielzoeker mee te nemen op een vlucht. De Duitse autoriteiten brachten hem daarna met een escorte naar Schiphol om de man op een KLM-vlucht te zetten.

De woordvoerder van de KLM zegt dat per geval wordt gekeken of een asielzoeker die zich tegen uitzetting verzet mee kan op een vlucht. Twee criteria spelen hierbij voor de KLM een rol: de vliegveiligheid en de menselijke waardigheid. In het geval van de asielzoeker uit Duitsland waren beide criteria in het geding. De slechte conditie van de man zou het gevolg zijn van een hongerstaking.

NS krijgt in 3 maanden 150.000 claims

De Nederlandse Spoorwegen hebben sinds de invoering van de 'geld terug bij vertraging'-regeling medio februari dit jaar, wekelijks 10.000 claims van vertraagde reizigers ontvangen. Dat heeft het bedrijf tot nu toe 2,25 miljoen gulden gekost.

Tot en met 15 mei zijn in totaal 150.000 claims ontvangen. Dat hebben de NS vrijdag bekendgemaakt. In dit aantal zijn de claims voor de chaotisch verlopen Koninginnedag en de drie stakingsdagen in april, niet of gedeeltelijk verwerkt. Volgens een woordvoerster van de NS worden deze claims grotendeels bij NS Klantenservice afgehandeld, de 'gewone' vertragingsformulieren gaan naar de zogenoemde afdeling 'refund' (geld terug).

Verder hebben de reizigers die vertragingen hebben opgelopen op die dagen of helemaal geen trein konden nemen, nog tot eind juli de tijd om claims in te dienen. De NS weten niet hoeveel claims hiervoor nog worden ingediend. Eind mei stelden de NS dat er nog ,,bakken vol'' claims lagen, ook nu komen nog steeds claims binnen die betrekking hebben op deze dagen.

De NS hebben ,,nog geen indicatie'' over het aantal claims van na 15 mei. ,,Wellicht dat dat er meer zijn'', aldus een woordvoerster. Het is ook nog niet bekend wanneer de NS daar meer duidelijkheid over kunnen geven.

Via de 'gewone' geld-terug-regeling heeft 60 procent betrekking op vertraging van tussen een halfuur en een uur, de overige 40 procent van de reizigers had te maken met een vertraging van een uur of meer. Voor vertraging van minder dan een halfuur, bestaat geen regeling.

Ontwerp kernwapens met de PC

BladieBla had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie defensie weet te melden dat de huidige generatie PC's krachtig genoeg is om kernwapens te ontwikkelen.

De uitspraak volgt op onwikkelingen op de Amerikaanse exportmarkt naar China. Het uitvoeren van krachtige PC's naar risicolanden is sterk aan regels gebonden en deze regels worden 15 augustus aangepast.

Volgens de woordvoerder kan men tegenwoordig echter al H-bommen ontwikkelen op de high-end systemen van Intel.

Nederlanders op Wimbledon uitgeschakeld

Raemon Sluiter is er niet in geslaagd de vierde ronde van Wimbledon te bereiken. De Rotterdamse tennisser verloor in zijn derde partij met 7-6 6-7 4-6 4-6 van de als dertiende geplaatste Fransman Arnaud Clément.

Na vier games moest de partij bij een stand van 2-2 wegens de regen worden onderbroken. Sluiter pakte zijn spel weer goed op na een pauze van ruim anderhalf uur. Gesteund door een sterke service won hij de tiebreak van de eerste set met 7-4.

Het tweede bedrijf liep opnieuw uit op een verlenging, nadat de Rotterdammer vier breekpunten had laten liggen. Hij kreeg na een 2-6 achterstand toch nog een setpunt op 7-6, maar verloor uiteindelijk met 7-9. Clement nam daarna het initiatief langzaam over en besliste de wedstrijd met twee keer 6-4.

Voor de derde keer op rij is de derde ronde het eindstation voor Sjeng Schalken. De laatste Nederlander in het enkeltoernooi was vrijdag niet opgewassen tegen Tim Henman. De Britse hoop op de eerste zege bij de mannen sinds Fred Perry in 1936 won met 5-7 6-3 6-4 6-2.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.