Nederland op 8 van minst corrupte landen

Nederland is dit jaar op de lijst van minst corrupte landen in de wereld opgeklommen van de negende naar de achtste plaats. Finland en Denemarken zijn opnieuw de minst corrupte landen.

Dat blijkt uit een lijst die het bureau Transparency International woensdag heeft gepubliceerd. Finland scoorde 9,9 op de schaal van tien. Nederland kwam op 8,8 punten vergeleken met 8,9 vorig jaar. Finland en Denemarken stonden vorig jaar ook al op de eerste en tweede plaats. Ze worden op de voet gevolgd door Nieuw-Zeeland, IJsland, Singapore, Zweden, Canada en Nederland. BelgiŽ komt op de 24e plaats.

Duitsland is net als vorig jaar verder op de index gezakt. Het land staat nu op de twintigste plaats. In 1999 bezette het nog de veertiende plek. Het kelderen van Duitsland heeft te maken met het voortduren van het schandaal rond de illegale partijfinanciering, mismanagement bij openbare bedrijven en de manipulatie bij het gunnen van overheidsopdrachten in de bouwsector.

Onderaan de 91 landen tellende lijst staan IndonesiŽ, Uganda, Nigeria en Bangladesh. Het grote aantal ontwikkelingslanden in de onderste regionen toont opnieuw ,,de spiraal van armoede en corruptie aan, waarin ouders de leraren van hun kinderen moeten omkopen om zich van een opleiding voor hun kinderen te verzekeren en waar de slechte gezondheidszorg een voedingsbodem voor corruptie vormt'', aldus voorzitter Peter Eigen van Transparency International.