Nederland telt steeds meer (te) dikke inwoners

peenhaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het aantal mensen met overgewicht is in 2000 toegenomen. Een op de vier mensen is te zwaar. Ernstig overgewicht komt bij bijna een op de tien mensen voor. Dat blijkt uit woensdag verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Tien jaar geleden was een op de vijf personen van 20 jaar en ouder te zwaar. Overgewicht doet zich bij mannen iets vaker voor dan bij vrouwen. Ook komt het bij laagopgeleiden aanzienlijk vaker voor dan bij hoogopgeleiden. Van de personen met alleen lager onderwijs is ruim een op de drie te zwaar. Dat is twee keer zoveel als bij mensen met een hogere beroeps- of universitaire opleiding.
Volgens het CBS roken Nederlanders steeds minder. In 2000 rookte 33 procent van de mensen van 16 jaar en ouder. Tien jaar geleden was dit nog 38 procent. Bij mannen is de vermindering tweemaal zo groot als bij vrouwen. Bij de mannen daalde het aantal rokers tussen 1991 en 2000 met acht procent, terwijl dat bij vrouwen vier procent was.

Hoe hoger de opleiding hoe minder rokers. Ook het aandeel zware rokers nam in de afgelopen tien jaar af. In 1991 rookte dertien procent van de bevolking dagelijks twintig of meer sigaretten, in 2000 is dit percentage gedaald tot tien.