Jonge vaders worden softies

Jonge vaders worden als gevolg van dramatische veranderingen in hun hormonale huishouding 'softies'. Dat staat in een verslag van een Canadese studie dat was gepubliceerd in het vakblad 'Mayo Clinic Proceedings' waarover het Britse blad The Observer gisteren berichtte.

Als voorbeeld van week geworden macho's werden stervoetballer David Beckham en Madonna's echtgenoot Guy Ritchie aangehaald die na hun gezinsuitbreiding in slaap lijken te zijn gesukkeld.

Biologen van Gueens University in Kingston, Ontario, onderzochten het speeksel van mannen voor en na de geboorte van hun kind. Daaruit bleek dat bij mannen die net vader geworden waren de hoeveelheid van het mannelijke geslachtshormoon testosteron afnam. De concentratie van ostradiol daarentegen nam toe. Dit hormoon komt normaal alleen voor bij vrouwen en wordt in verband gebracht "met moederlijk gedrag", aldus The Observer.

Bij mannen heeft ostradiol een soortgelijk effect, zegt wetenschapper Carruthers die in een kliniek in Londen onderzoek doet naar deze verschijnselen. Dit hormoon leidt ertoe dat de jonge vader rustiger wordt en dat de seksule drift afneemt.

"Deze resultaten zijn interessant omdat men er in het algemeen vanuit gaat dat jonge vaders na de geboorte van hun kind allerlei problemen krijgen en gedeprimeerd worden omdat de aandacht van hun partner nu niet meer vooral op hen gericht is", zei hij. "Maar het is zeer wel mogelijk dat het natuurlijke testosteron-niveau waarmee de man 's ochtends opstaat, uit zijn grot kruipt en op jacht gaat er gewoon niet meer is".