Hockeyers verliezen van Duitsland

De Nederlandse hockeyers hebben de toernooiwinst in Hamburg aan gastheer Duitsland moeten laten. Oranje verloor zondag het slotduel met 4-2 van de Duitsers. Na de eerste helft stond het 1-1.
Het team van bondscoach Joost Bellaart eindigde in het vierlandentoernooi als derde. Oranje verzamelde evenveel punten als nummer twee Pakistan, vier. Zuid-Korea, in de olympische finale door Oranje verslagen, eindigde door drie nederlagen als vierde en laatste.

Met gemengde gevoelens keerde Joost Bellaart zondagavond vanuit Hamburg terug naar huis. De bondscoach van het Nederlands mannenhockeyteam was dik tevreden over het spel van zijn manschappen bij het vierlandentoernooi. Maar meer dan de derde plaats zat er niet in.

Oranje speelde vrijdag in Duitsland gelijk tegen Pakistan (2-2), won zaterdag van olympisch finalist Zuid-Korea (6-3) en verloor zondag met 2-4 van het gastland, dat zonder puntverlies het toernooi afsloot.

,,We hebben het beste hockey van het toernooi gespeeld'', concludeerde Bellaart zonder schroom. ,,Maar dat klinkt natuurlijk wel een beetje gek als je slechts op de derde plaats eindigt. Toch is het zo. Vooral tegen Duitsland hebben we zeer goed gespeeld, vind ik. Wij hebben alleen de kansen niet benut en zij wel. Daarin zullen we echt zorgvuldiger moeten worden.''

Bellaart, die in april in Eindhoven debuteerde als bondscoach met een nederlaag tegen ook al de Duitse ploeg (2-3), liet in Hamburg sterspeler Teun de Nooijer als centrale middenvelder spelen. Aanvoerder Jeroen Delmee zakte weer terug naar de achterhoede, waar hij met libero Erik Jazet een bij Oranje inmiddels vertrouwd duo vormde in het hart van de defensie. Marten Eikelboom speelde in Duitsland als diepe spits, met De Nooijer er vaak kort achter.

,,Met deze taktische variant gaan we zeker verder'', zei Bellaart, die komende week nog een drietal oefeinterlands in eigen land afwerkt tegen Pakistan. ,,Offensief zijn de mogelijkheden groot, omdat Teun en Marten elkaar uitstekend aanvoelen en aanvullen. Maar verdedigend zullen we hier en daar nog moeten sleutelen, om het offensieve spel van Teun adequaat op te vangen.''