Saba wil breken met Nederland

De spanning over de staatkundige toekomst van de Antillen is toegenomen nu Saba heeft gedreigd uit het Koninkrijk te stappen omdat er te weinig geld op tafel komt. Het eiland dreigt bijvoorbeeld Nederland als voormalig kolonisator voor een VN-commissie te slepen en wil in januari 2002 een volksraadpleging wil houden over de rol van het kleine eiland in het Koninkrijk.

Saba-gedeputeerde Johnson noemde het beleid van Nederland en VVD-staatssecretaris Gijs de Vries zelfs "onmenselijk". "Die kleine De Vries heeft een koopmansmentaliteit. Het is onmenselijk wat ze ons aan doen. We bedelen nu bij Nederland en als het niet gaat dan gaan we ergens anders bedelen," aldus Johnson, die als mogelijkheid Cuba of een andere Caribisch land opperde.

Dit kreeg de Nederlandse delegatie, die bestaat uit Kamervoorzitter Van Nieuwenhoven en de zes Nederlandse fractievoorzitters Melkert (PvdA), Dijkstal (VVD), De Hoop Scheffer (CDA), De Graaf (D66), Rosenmöller (GroenLinks) en Van Dijke (ChristenUnie), te horen.

De delegatie die de Antillen en Aruba bezoekt, krijgt ook op andere eilanden klaagzangen te horen van de bestuurders. Op Sint-Eustatius stellen de bestuurders en statenleden dat oud-minister Voorhoeve zijn afspraken niet is nagekomen over de aanleg van een drinkwatersysteem. Overigens was daar politicus Van der Putte beledigd dat de Nederlanders op een vrije dag zijn eiland bezochten.