Huisstof bevat giftige stoffen

Tapijt, televisies, verf en computers brengen giftige stoffen in omloop. Dat blijkt uit een chemische analyse van huisstof dat Greenpeace in Nederlandse huishoudens heeft opgezogen.

De milieuorganisatie maakte dinsdag de resultaten bekend van de analyse van vijftig monsters. Het onderzoek is verricht door het Sophia laboratorium in Duitsland.
Het huisstof verzamelde Greenpeace in mei door in honderd Nederlandse huishoudens te stofzuigen. In het stof zijn onder meer broomhoudende vlamvertragers, organotinverbindingen en ftalaten gevonden. Deze stoffen, die door alledaagse producten worden verspreid, zijn volgens de milieuorganisatie ,,al in zeer kleine hoeveelheden uiterst giftig''.

Greenpeace zal de resultaten van het stofonderzoek gebruiken om woensdag de leden van de Tweede Kamer te alarmeren. Dan wordt het nieuwe chemische stoffenbeleid van minister Pronk (Milieu) besproken. De milieugroepering zal erop aandringen dat er een verbod komt op het gebruik van de gevonden giftige stoffen in huishoudelijke producten.