Gehandicapten gebruikt bij kernproeven

TrashNSk8 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Groot-Brittannië heeft gehandicapten gebruikt bij kernproeven in Australië in de jaren vijftig. De Britse krant The Independent heeft dat opgetekend uit de mond van Robert Jackson, directeur van het onderzoekscentrum voor handicaps van de universiteit van Perth.

De zwaar gehandicapte Britten zijn nooit teruggekeerd naar het Verenigd Koninkrijk. Aangenomen wordt dat zij zijn gestorven nadat zij van dichtbij getuige waren geweest van atoomexplosies in Maralinga, Zuid-Australië. Geruchten dat invaliden met opzet werden blootgesteld aan radioactieve neerslag, zijn in 1985 onderzocht door een Australische commissie, die ze afdeed als ongegrond.

Bevestiging vermoedens

Jackson zegt in het Britse dagblad dat zijn vermoedens zijn bevestigd door een piloot die naar eigen zeggen een groep zwaar gehandicapten naar de plek van de kernproeven heeft gevlogen. Jackson raakte overtuigd van de geloofwaardigheid van de piloot nadat hij hem had ondervraagd, zegt hij in The Independent.
Jackson vindt het verhaal van de piloot zeer aannemelijk, gezien de toenmalige houding ten opzichte van gehandicapten. ,,Ze waren niet belangrijk.'' De Britse regering heeft in de jaren vijftig twaalf kernbommen laten ontploffen op Australisch grondgebied. Dat gebeurde in Maralinga en voor de kust van de Montebello-eilanden, ten westen van het land.