Nieuwe koning Nepal gekroond

Na zijn benoeming door de Staatsraad van Nepal is maandag de nieuwe koning Gyanendra Bir Bikram Shah Dev gekroond. Tijdens een hindoeceremonie in de hoofdstad Kathmandu kreeg de nieuwe koning de kroon opgezet door een hogepriester.

Gyanendra's broer, koning Birendra (55), kwam vrijdag bij een bloedbad samen met zijn vrouw en zes familieleden om het leven. Gyanendra (53) is benoemd na het overlijden maandag van de 29-jarige koning Dipendra. Die bezweek aan de verwondingen die hij opliep bij de geheimzinnige schietpartij. Prins Dipendra was zaterdag officieel tot nieuwe koning van Nepal benoemd, na de dood van zijn vader. Prins Gyanendra, broer van de doodgeschoten koning Birendra, was de volgende in de lijn van opvolging en werd tot regent benoemd.

De omstandigheden rond het bloedbad zijn nog altijd onduidelijk. De nieuwe koning, de twaalfde koning van de Shah-dynastie, beloofde maandag een onderzoek in te stellen. Onder het geschokte volk en de media wordt de roep om opheldering steeds luider. De nieuwe koning zei dat hij niet eerder de waarheid had kunnen vertellen door juridische en andere obstakels. ,,Maar de situatie is nu veranderd. We zullen de echte feiten ontdekken en het volk zo snel mogelijk informeren'', zei koning Gyanendra.

Aanvankelijk werd meegedeeld dat prins Dipendra zijn ouders koning Birendra en koningin Aishwarya, twee van hun kinderen, alsmede vier andere leden van de koninklijke familie had doodgeschoten, en vervolgens zelfmoord probeerde te plegen. Het zou gaan om een ruzie over zijn partnerkeuze. De lichamen zijn inmiddels gecremeerd.

Later deelde Gyanendra mee dat het ging om een ongeval waarbij een automatisch wapen (een AK-47) per ongeluk zou zijn afgegaan. Maar aan deze uitleg wordt in Nepal weinig geloof gehecht. Niemand kan zich voorstellen hoe zoveel mensen kunnen zijn omgekomen door een ongeluk met een wapen. ,,Zelfs een dwaas zou dit niet geloven.