Zuid-Afrikaans jongetje Nkosi overleden

De 12-jarige Nkosi Johnson, die in Zuid-Afrika en daarbuiten een symbool werd voor de strijd tegen aids, is vrijdag aan de gevolgen van de ziekte overleden. Zijn zus Nicci heeft dat bekendgemaakt.

Nkosi werd met het aidsvirus HIV geboren en de artsen voorspelden dat hij zijn eerste verjaardag niet zou halen. Nkosi kreeg bekendheid na zijn roerende toespraak op het Wereld Aids Congres in Durban, vorig jaar. De 12-jarige, zelf dus door zijn moeder tijdens de zwangerschap of bevalling besmet, riep daar de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki op om toe te staan dat zwangere vrouwen het middel AZT krijgen. Mbeki lijkt zich niet erg sterk te maken voor bestrijding van aids. Zo twijfelt hij er publiekelijk aan dat HIV aids veroorzaakt.

Sinds de oproep aan zijn staatshoofd was de jongen een symbool voor de rampzalige aidsepidemie in Afrika. Zijn moeder overleed toen Nkosi drie jaar oud was. De voormalige Zuidafrikaanse president Nelson Mandela sprak na 'Durban' zijn bewondering uit voor de daadkracht van de jongen.

De ziekte veroorzaakte eind vorig jaar ernstige hersenbeschadigingen bij Nkosi. In januari mocht hij weer naar huis, waar hij vrijdag is overleden.