Executie via gesloten tv-systeem

Slachtoffers en nabestaanden van de bomaanslag in Oklahoma City kunnen de executie van de dader via een gesloten televisienet live volgen. Dat zou de openbare aanklager woensdag hebben besloten, zo meldt het Amerikaanse NBC News. Een woordvoerster van het ministerie van Justitie gaf geen commentaar. Zij verwees slechts naar de persconferentie die openbare aanklager J. Ashcroft donderdag zal houden.

De executie van de 32-jarige Amerikaan Timothy McVeigh staat gepland voor 16 mei. De 32-jarige McVeigh werd vier jaar geleden wegens zijn betrokkenheid bij de terreuraanslag van 19 april 1995 ter dood veroordeeld. De rechter achtte bewezen dat hij een bestelwagen vol explosieven bij het Alfred P. Murrah-overheidsgebouw in Oklahoma City had neergezet. De aanslag kostte 168 mensen het leven. Vijfhonderd mensen raakten gewond.

Ongeveer 250 overlevenden en familieleden van omgekomen slachtoffers hebben een verzoek ingediend om de executie bij te wonen. In de gevangenis is echter maar plaats voor acht mensen. Ashcroft heeft woensdag gezegd er alles aan te doen om de nabestaanden tegemoet te komen.