Koe adopteren succes

Met massale belangstelling hebben tussen dinsdagavond en woensdagmiddag mensen aangegeven een koe te willen adopteren. Meer dan 750 mensen bezochten na dinsdagavond de website van de Stichting Milieubewustzijn. Het doel van de website is burgers en boeren nader tot elkaar te brengen.

In totaal kreeg de stichting ongeveer negenhonderd reacties per e-mail en de telefoon staat roodgloeiend, aldus een woordvoerster woensdag. De website werd dinsdag in enkele uren in elkaar gezet, en raakte vrijwel direct tijdelijk overbelast door het grote aantal bezoekers.

Geïnteresseerden kunnen op de website een formulier invullen, waarin zij aangeven een koe te willen adopteren. Pas over een paar weken krijgen zij te horen welk dier zij hebben geadopteerd. ,,We willen alle tijd nemen om vragers en aanbieders te inventariseren en goede combinaties te maken. Dat doe je niet in twee dagen'', verklaart de woordvoerster.

De adoptie kost minimaal 100 gulden. Personen, organisaties en schoolklassen verbinden zich op die manier aan een boerenbedrijf bij hun in de regio. Adoptie-'ouders' kunnen kennismaken met het leven van de koe, ze kunnen de beesten bezoeken en het bedrijf leren kennen. Milieubewustzijn vindt dat belangrijk, omdat op die manier de kloof tussen burgers en boeren kan worden verkleind.

Ook is het de bedoeling dat de biologische veeteelt door dit initiatief wordt gestimuleerd, aldus Milieubewustzijn. Biologische boeren die meedoen aan het adoptieprogramma, zouden conventionele boeren kunnen begeleiden in de overgang naar duurzame veeteelt, zo redeneert de stichting. Inmiddels hebben zich ongeveer tien zowel biologische als conventionele boeren aangemeld. ,,Sommige bieden tientallen koeien tegelijk aan.''