Beatrix kondigt om 18.00u verloving aan!

Koningin Beatrix maakt vanavond de verloving bekend van prins Willem-Alexander met de Argentijnse Máxima Zorreguieta. De toespraak begint om zes uur en is rechtstreeks te volgen op verschillende radio- en tv-zenders. De toespraak van de koningin wordt gevolgd door een toespraak en een persconferentie van premier Kok. Bij de bijeenkomst daarna op Paleis Noordeinde zal prins Willem-Alexander zijn verloofde presenteren aan het Nederlandse volk. De politie in Den Haag verwacht geen extra toeloop en zegt dat ze afwacht af wat er komen gaat.

Troon
Het wordt in politiek Den Haag zeker genoemd dat Willem-Alexander het parlement om toestemming zal vragen voor zijn huwelijk. Dat betekent dat hij geen afstand zal doen van zijn rechten op de troon. Alleen de SGP is vermoedelijk falikant tegen het huwelijk met Máxima, omdat zij rooms-katholiek is. Belangrijke vraag is in hoeverre Máxima expliciet haar democratische gezindheid zal laten blijken. Het partijbestuur van GroenLinks heeft eerder deze week voor het partijconges van morgen een motie voorbereid waarin wordt gevraagd om een verklaring hierover van Máxima.

Het nieuws van de verloving kwam gisteren naar buiten. Premier Kok bracht de fractievoorzitters in de Tweede Kamer op de hoogte. Eerder had hij de ministers geïnformeerd. Vanochtend om 9 uur begon in Den Haag het wekelijkse kabinetsberaad. Waarschijnlijk wordt daar het wetsontwerp besproken dat het huwelijk tussen Willem-Alexander en Máxima regelt. Het wetsontwerp gaat de komende weken ter goedkeuring naar de Tweede en Eerste Kamer.

Vader Máxima
Volgens het NOS journaal en de Volkskrant zal de vader van Máxima niet bij het huwelijk zijn. De politiek kan er pas officieel over discussiëren als de verloving en het huwelijk officieel zijn aangekondigd. Premier Kok heeft beloofd dat hij rekening zal houden met de gevoelens in de samenleving. Tegen de komst van Jorge Zorreguieta is veel verzet. Hij was staatssecretaris en minister onder de Argentijnse dictator Videla. De afgelopen tijd heeft premier Kok het verleden van Zorreguieta in kaart laten brengen. Aangenomen wordt dat uit het onderzoek geen feiten naar voren zijn gekomen die een huwelijk kunnen tegenhouden.

Vanochtend was het voor Paleis Noordeinde opvallend rustig. Alleen enkele cameraploegen zijn bezig met het installeren van televisie-apparatuur. De politie van Den Haag denkt dat een grote toeloop van belangstellenden uitblijft.