Kritiek op Bush' steun voor kerkelijk sociaal werk groeit

In Amerika groeit de kritiek op het plan van president Bush om kerkelijk sociaal werk door de overheid te laten financieren. De kritiek komt zowel van voorstanders van de scheiding tussen kerk en staat als van rechtse christenen.

Nu de details van het programma bekend zijn geworden, hebben rechtse christenen als Jerry Falwell, Pat Robertson en Marvin Olasky bezwaar tegen het plan. Ze zijn vooral boos over de opname van sociale programma's van niet-christelijke religies, zoals de Verenigingskerk van Moon en de Scientology Kerk in het plan. Televisieprediker Pat Robertson zei hierover ,,ontsteld'' te zijn.

Olasky is een van de 'architecten' van het plan, maar ook hij ziet beren op de weg. Hij vreest dat de kerken water bij de wijn moeten doen. Door de nauwe band met de overheid zullen zij hun boodschap moeten aanpassen.

Volgens de 'Vereniging van Amerikanen voor de scheiding van kerk en staat' is het plan een duidelijke schending van de! neutraliteit van de staat over religieuze kwesties. Deze vereniging overweegt een rechtszaak aan te spannen wegens de overtreding van de grondwet.

Ook de joodse organisatie B'nai B'rith heeft kritiek. Zij eist dat de regering een antidrugsprogramma van de Nation of Islam, volgens haar een antisemitische organisatie, uit de voorlopige lijst schrapt.