ASML leidt beurs naar beneden

Na een dag van relatieve rust gisteren, sloeg vandaag de onzekerheid weer toe op het Damrak. Winstwaarschuwingen van Compaq en Oracle gisteren nabeurs in Amerika en van ASML vandaag joegen de beleggers schrik aan, wat over de hele markt te merken was. Financiële instellingen moesten ook terug vanwege bezorgdheid bij beleggers over de uitstaande schulden in deze sector. Uiteindelijk sloot de Amsterdamse effectenbeurs op een verlies van 2,82% op 553,50 punten. De Midkap deed het niet veel beter, het slot lag op 583,39 punten, ruim 2,1% lager dan het slot van gisteren.

ASML gaf vandaag te kennen dat de verkopen dit jaar tegen zouden kunnen vallen. Beleggers boden hierop direct massaal hun stukken aan en zonden de koers de rode cijfers in. Aan het eind van de dag stond er een verlies van ruim 12% op het bord op 23 euro.
Ook de overige technische waarden in de AEX gingen hard achteruit. KPNQwest verliet de beursvloer met een verlies van bijna 16%, Versatel verloor 12,6%, Philips en KPN beiden bijna 7%.
TNT-post was de postitieve uitschieter in Amsterdam. De stukken die de staat van de hand deed vonden gretig aftrek onder de institutionele beleggers, wat voor TPG een winst betekende van 8,4%.

De Midkap had al een even trooseloze aanblik als z'n grote broer. Slechts 4 fondsen wisten een plus te noteren, waaronder Vendex, dat 5,5% aan de koers toevoegde. Opvallende daler was hier Randstad, dat in de laatste momenten van de handel pijlsnel kelderde. Binnen een half uur verloor het aandeel bijna 10% van haar waarde en sloot uiteindelijk de dag af met een verlies van 15,2%.

De euro moest ook vandaag weer een flinke stap terug doen. Voor één euro moet nu nog 0,8950 dollar betaald worden, bijna 0,7 cent minder dan gisteren. De Amerikaanse beurzen hebben, na een fiks lagere opening, de weg omhoog ingeslagen. De Dow Jones verliest op dit moment evenwel nog 0,5% op 9.976 punten. De Nasdaq gaat harder achteruit met een verlies van 1,2%