Ivoorkust bereikt akkoord AIDS-medicatie

De regering van Ivoorkust maakte zaterdag bekend dat het met enkele grote farmaceutische bedrijven af had gesproken om de prijzen van HIV/AIDS-medicijnen drastisch te verlagen. Assana Sangare, gezant voor de strijd tegen AIDS, meldde dat Merck, GlaxoSmithKline en Bristol Myers Squibb overeen waren gekomen om de prijs van anti-retrovirii-medicijnen met 80 tot 90 procent te verlagen.

"Onderhandelingen met andere bedrijven zijn onderweg," sprak ze in een verklaring. Ze verklaarde dat Ivoorkust "het eerste land was dat kan profiteren van deze, nog niet eerder vertoonde inspanning." Ze schatte dat de kosten voor het behandelen van AIDS-patiënten zou kelderen van 425 dollar naar ongeveer 110 dollar per maand.

De Amerikaanse geneesmiddelenproducent Merck and Co. Inc. kondigde eerder deze week een nieuwe golf van prijsverlagingen aan, als een reactie op aanbiedingen van prijsverlagingen van AIDS-medicijnen door andere producenten en een groeiende maatschappelijke bezorgdheid over onvoldoende toegankelijkheid tot geneesmiddelen in ontwikkelingslanden. Ivoorkust is één van de zwaarst getroffen landen in West-Afrika, waar geschat wordt dat 10 procent van de bevolking seropositief is.