FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 11 maart 2001

Film Review: Memento

Memento is de tweede film van de Engelse regisseur Christopher Nolan. Zijn debuutfilm 'Following' was een succes: twee jaar geleden won deze film een Tiger Award. Ook Memento lijkt hoge ogen te gaan gooien, want op het filmfestival van Rotterdam eindigde de film op de tweede plaats in het klassement van de publieksprijs. Ook op het Sundance filmfestival werd de film bekroond met de scriptprijs. Omdat het budget voor deze film groter was dan voor Following, kon Nolan een aansprekende cast samenstellen. Guy Pierce maakte faam in L.A. Confidential,
terwijl Carrie-Anne Moss en Joe Pantoliano bekend werden door hun rollen in The Matrix.

Memento is een psychologische thriller. Het is een ware breinbreker, eentje waar de kijker zijn volledige concentratie nodig heeft om de draad niet compleet kwijt te raken...


Hoofdrollen:
Guy Pearce, Carrie-Anne Moss
Joe Pantoliano

Kleur en zwart-wit, 114 minuten




Productie:
Suzanne Todd en Jennifer Todd

Regie en scenario:
Christopher Nolan, naar een verhaal van Jonathan Nolan

Camera:
Wally Pfister

Montage:
Jennifer Chatfield

Art Direction:
Danielle Berman

Muziek:
David Klotz

Distributie:
Independent Films

Officiele Website:
http://www.otnemem.com


Deze review is ingestuurd door Trainspotter

Queen Mum gedesinfecteerd

KELDER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Britse koningin-moeder is afgelopen zaterdag bij paardenraces in Engeland, net als andere gokkers, gedesinfecteerd in verband met de epidemie van mond- en klauwzeer. De honderdjarige moest over een mat lopen die in een desinfecterend middel was gedompeld.

De koningin-moeder heeft gedurende haar leven een vermogen verloren met het gokken op paarden.Maar gisteren was ze gelukkig: met haar paard Bella McCrae haalde ze een grote prijs binnen.

Wycleff Jean wil met Sharon Stone acteren

Zanger Wycleff Jean (voormalig Fugees-lid) zou graag samen met Sharon Stone willen acteren in Basic Instinct 2, het vervolg op "the sexiest movie ever made" uit 1992. De rapper zou het schitterend vinden om zijn debuut op het witte doek samen met Sharon Stone te mogen maken. "Ik zou de film dan 'Sharon Stone falls in love with a black Dirk Diggler' willen noemen. Hij was een bekend figuur in Boogie Nights", aldus Jean. Het management van Stone wilde niet reageren op de uitlating van de rapper.

Oscar winnaars dienen het kort te houden

De afgelopen jaren maken oscar-winnaars er een gewoonte van flink af te dwalen met hun dankwoord. De organisatoren hebben nu dan ook besloten een limiet op de "dank-tijd" te zetten.

De winnaar mag vanaf nu niet langer dan 45 seconden aan het woord zijn. Wie door blijft praten, loopt de kans de mond te worden gesnoerd. De regisseur van de plechtigheid in Hollywood heeft hierin het laatste woord. Voor grootheden als Tom Hanks kan uiteraard een uitzondering worden gemaakt.

Volgens publicist Mike Thomas willen de Oscarwinnaars nadat ze het felbegeerde beeldje in ontvangst hebben genomen, nogal eens te lang van stof zijn. ,,Het is een trend om je agent te bedanken, je therapeut, je ex-vrouw en je hond'', zo zegt hij.

Eilanden bezorgd over neerstorten Mir

De zestien eilanden die zich in het 'Stille Oceaan-eilanden Forum' hebben verenigd (waaronder Australië en Nieuw-Zeeland) eisen zekerheid van Rusland dat fragmenten van de Mir niet op één van de eilanden terecht zal komen als het verouderde ruimtestation later deze maand op de aarde zal storten. Rusland verwacht dat de Mir ongeveer 3.000 kilometer ten oosten van Nieuw-Zeeland in zee zal plonsen en verder ongeveer 1500 fragmenten op de aarde neer zullen dalen, sommige met een snelheid die hoog genoeg is dat ze door gewapend beton kunnen schieten. De meeste huizen op de eilanden zijn gemaakt van hout met een rieten dak.

"De geplande laatste fases waarin het Russische ruimtestation afdaalt naar een zone in het zuidelijk deel van de Stille Oceaan wakkert ernstige bezorgdheid aan, mede door de onzekerheid over waar en wanneer precies hij neer zal storten," meldt Iosefa Maiava, secretaris-generaal van het forum.

"We willen volledig op de hoogte gehouden worden van het tijdschema en val-koers en we willen bepaalde zekerheden dat deze actie slechts zeer minimale risico's met zich meebrengt voor de landen in dit gebied. De verwachting is, dat de Mir tussen 10 en 15 maart neer zal storten. Waarschijnlijk zal tweederde van het 130 ton wegende ruimtestation verbranden in de atmosfeer van de aarde, waarbij het gevaarte een snelheid zal bereiken van 1 kilometer per seconde. Hoewel Rusland volhoudt dat de Mir niet op een bevolkt gebied zal landen, heeft ze voor alle zekerheid een verzekering afgesloten van 200 miljoen dollar.

Berging Koersk uitgesteld

De berging van het wrak van de Russische kernonderzeeër Koersk, die in augustus vorig jaar in de Barentszzee zonk, is uitgesteld naar de herfst. Reden is geldgebrek.

Dat maakte de voorzitter van de Russische onderzoekscommissie naar de ramp zondag bekend. Volgens vice-premier Ilja Klebanov zijn er "moeilijkheden het benodigde bedrag voor de operatie bijeen te brengen", aldus het persbureau Interfax. Het ondertekenen van het bergingsverdrag tussen de Russische autoriteiten en het internationale consortium loopt door het geldgebrek eveneens vertraging op.

Klebanov schat de totale kosten voor het lichten van het scheepswrak op zo'n 80 miljoen dollar (bijna 190 miljoen gulden). Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit Tak en het offshorebedrijf Heerema maken deel uit van het consortium dat de Koersk op de bodem van de zee in tweeën wil zagen en omhoog takelen. Behalve de Nederlandse firma's hebben ook het Brits-Noorse Halliburton en de Russische bouwer van de Koersk Rubin een plaats in het samenwerkingsverband.

Het voorste, door explosies zwaar beschadigde deel zal voorlopig in de Barentszzee blijven liggen. Het achterste deel moet naar de haven van Moermansk in Noord-Rusland worden gesleept. De Koersk verging 12 augustus vorig jaar. Niemand van de 118 bemanningsleden overleefde de ramp. Het ongeluk is vermoedelijk te wijten aan het ontploffen van de eigen torpedo's.

Ivoorkust bereikt akkoord AIDS-medicatie

De regering van Ivoorkust maakte zaterdag bekend dat het met enkele grote farmaceutische bedrijven af had gesproken om de prijzen van HIV/AIDS-medicijnen drastisch te verlagen. Assana Sangare, gezant voor de strijd tegen AIDS, meldde dat Merck, GlaxoSmithKline en Bristol Myers Squibb overeen waren gekomen om de prijs van anti-retrovirii-medicijnen met 80 tot 90 procent te verlagen.

"Onderhandelingen met andere bedrijven zijn onderweg," sprak ze in een verklaring. Ze verklaarde dat Ivoorkust "het eerste land was dat kan profiteren van deze, nog niet eerder vertoonde inspanning." Ze schatte dat de kosten voor het behandelen van AIDS-patiënten zou kelderen van 425 dollar naar ongeveer 110 dollar per maand.

De Amerikaanse geneesmiddelenproducent Merck and Co. Inc. kondigde eerder deze week een nieuwe golf van prijsverlagingen aan, als een reactie op aanbiedingen van prijsverlagingen van AIDS-medicijnen door andere producenten en een groeiende maatschappelijke bezorgdheid over onvoldoende toegankelijkheid tot geneesmiddelen in ontwikkelingslanden. Ivoorkust is één van de zwaarst getroffen landen in West-Afrika, waar geschat wordt dat 10 procent van de bevolking seropositief is.

W.A. kan geen koning meer worden

R@b had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Prof. P. de Waard, oud-hoogleraar internationaal volkenrecht, vind dat Willem-Alexander zichzelf buitenspel heeft gezet om troonopvolger te worden. Dit zegt hij, naar aanleiding van uitspraken van Alex eerder deze week. De Waard: 'Met het signaal dat hij van de week heeft gegeven, heeft hij de indruk bevestigd niet helemaal berekend te zijn op de ins en outs van het koningschap'

De Waard zegt in het IKON-radioprogramma De Andere Wereld dat de discussie over Maximá en de rol van haar vader tijdens het regime de essentie voorbijgaat. 'Het gaat erom of wij de troonopvolger geschikt vinden, met inbegrip van zijn partnerkeuze? Een kandidaat-troonopvolger die zich niet bewust is dat hij zoveel onrust kan veroorzaken en dan toch kennelijk van plan is zijn moeder op te volgen. Dan moet je zeggen, dit kan niet', aldus De Waard.

Meer over Maxima en Alexander op het forum:

http://www.fokforum.nl/showtopic/34420

Lady Di had ongeluk kunnen overleven

F@lcon© had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens de Zuid-Afrikaanse hartchirurg Christiaan Barnard had prinses Diana nog geleefd, als ze in 1997 na haar auto-ongeluk in Parijs, sneller naar een ziekenhuis was vervoerd.

Als ze binnen 10 minuten in het ziekenhuis had geweest, had ze nog in leven geweest. Hij vindt het een fout dat ze niet zo snel mogelijk naar het ziekenhuis is vervoerd, maar eerst ruim een uur op het plaats van het ongeval is gehouden. Haar interne bloedingen waren namelijk alleen maar operatief te stoppen, aldus Barnard. Ook zegt hij dat ze makkelijk binnen tien minuten naar het ziekenhuis vervoerd had kunnen worden.

De Franse arts Frederic Maillez, die die avond toevallig snel ter plaatse was, zei dat Diana er van alle vier de inzittenden het minst slechts aan toe was. Ook volgens hem had ze nog een kans.

Diana's vriend Dodi al Fayed en de chauffeur Henri Paul kwamen bij het ongeluk ook om het leven. Alleen lijfwacht Trevor Rees-Jones overleefde de crash.

Jassen in Volendam niet opgehaald

R@b had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie van Volendam zit met ruim tweehonderd jassen en zo'n vijftig schoenen opgescheept die niet opgehaald zijn door slachtoffers en/of nabestaanden van de ramp in café 't Hemeltje. Ook op een oproep van LOVE radio, de plaatselijke radiozender van Volendam, is niet gereageerd.

Een roddel over de aanwezigheid van drugs in de jassen als reden dat ze niet zijn opgehaald, is door door de coördinator van het jongerenwerk in Volendam, Bianca Vos, ten stelligste ontkend. Volgens haar hebben de meeste jongeren geen behoefte meer aan de doorrookte kleding die een aandenken aan de rampnacht is. Ook een medewerker van LOVE ontkent dat er drugs in de jassen zou zitten. De politie zou dat tegenover hem gezegd hebben.

Rassenrellen in Zuid-Oost Spanje

R@b had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Bulgaarse immigrant is in de plaats Alquerias in elkaar geslagen door plaatselijke jongeren. Er werd onder meer gebruik gemaakt van fietskettingen en stokken. Naderhand staken ze een huis in brand waar normaal gesproken Algerijnse immigranten verblijven. Het huis stond op het moment leeg. De in elkaar geslagen Bulgaar ligt in het ziekenhuis, maar is buiten levensgevaar.

Vorig jaar waren er ook al dergelijke rassenrellen in het Zuid-Spaanse dorp El Ejido, toen een gestoorde Marokkaan een vrouw had doodgestoken.

Spaanse spoorbrug stort in

F@lcon© had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nadat vorige week in Portugal in verband met een ingestorte brug ongeveer 60 mensen zijn overleden, is het noorden van Spanje wederom een brug ingestort. Dit maal gaat het om een spoorbrug. Echter hebben zich deze keer geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Het instorten van de 55 jaar oude brug komt voormoedelijk door de enorme regenval van de afgelopen tijd. Drie containers zijn door het ongeluk de diepte in gestort. "We hebben geluk gehad want twee uur later zou er een personentrein zijn langsgekomen", zo verklaarde de burgemeester van het nabijgelegen plaatsje Villarejo de Orbigo.

Crowdsurfen wordt verboden op festivals

R@b had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het 'crowdsurfen' bij de grotere popfestivals zal verboden worden als het aan de organisatoren ligt. Ze hebben gezamenlijk in Londen besloten het verschijnsel te verbannen.

Elke bezoeker dient zich aan het verbod moeten houden. Bij de festivals horen onder meer Pinkpop, Lowlands en Dynamo Open Air. Ook Roskilde is lid van de groep festivals, welke zichzelf Yourope noemen. Vorig jaar zijn op dat festival, tijdens een optreden van Pearl Jam, 9 jongeren doodgedrukt door onder meer het crowdsurfen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.