Aandacht voor kinderhuwelijken

R@b had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Overal ter wereld worden miljoenen meisjes al in hun kinderjaren uitgehuwelijkt. Dat levert jaarlijks ongeveer 15 miljoen kinderen van minderjarige moeders op. Vele meisjes kunnen daardoor later last krijgen van lichamelijke en geestelijke problemen.

Dat schrijft het VN-kinderfonds Unicef in een rapport over tienerhuwelijken. Unicef heeft het woensdag, voorafgaand aan de Wereldvrouwendag op donderdag, in Florence en Genève gepresenteerd. Unicef wil met de gegevens de problemen die gepaard gaan met tienerhuwelijken aan het licht brengen. De VN-organisatie pleit voor een wereldwijde campagne om het trouwen op te jonge leeftijd te stoppen. "Het is een verdere stap om de ellende van miljoenen kinderen, vooral meisjes, te beëindigen", aldus directeur Carol Bellamy. Unicef is in ruim zestig landen begonnen met informatiecampagnes.

Vooral in Congo en Nigeria komen kinderhuwelijken veel voor. Drie op de vier meisjes trouwen daar tussen het 15e en 19e jaar. In Afghanistan en Bangladesh stapt bijna de helft van de minderjarige meisjes in het huwelijksbootje. In veel Afrikaanse landen lopen meisjes gevaar, omdat mannen met aids denken dat zij genezen als zij met een maagd naar bed gaan. Jonge getrouwde vrouwen worden ook vaak mishandeld. In Egypte blijkt een op de drie gehuwde meisjes door haar man te worden geslagen.

Dat veel ouders hun dochter op jonge leeftijd laten trouwen heeft vooral te maken met armoede. Zij schuiven dat probleem op deze manier af naar de man en diens familie. Zo blijken in Irak tienerhuwelijken te zijn toegenomen naarmate de armoede in het land groter werd. Rijke families uit arme landen hebben het huwelijk en het krijgen van kinderen op zeer jonge leeftijd echter praktisch afgeschaft.