Presentatie rapport Enschede

De commissie-Oosting presenteert woensdag om 10.00 uur in Enschede haar rapport over de vuurwerkramp in die stad. Bij de presentatie zijn onder anderen burgemeester Mans van Enschede en minister De Vries van Binnenlandse Zaken aanwezig. Daarna geeft oud-ombudsman M. Oosting een persconferentie.

De NOS zendt de presentatie rechtstreeks uit op de televisie. Het programma op Nederland 2 begint om 10.00 en duurt tot ongeveer 11.30 uur. De rapportage van de commissie-Oosting is vanaf tien uur ook te lezen op internet op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken. (www.minbzk.nl)

Het rapport telt ongeveer 2000 pagina's en gaat vergezeld van een samenvatting en een slotbeschouwing. Later op de dag wordt het toegelicht aan de bewoners van het rampgebied. Burgemeester Mans, de politie en de brandweer geven dan nog persconferenties.

Oosting gaf enige tijd geleden al een schot voor de boeg, toen hij in het Algemeen Dagblad concludeerde dat de diverse overheden en de toenmalige en huidige eigenaren van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks steken hebben laten vallen.

Sinds het interview met Oosting is er een belangrijke ontwikkeling geweest; justitie verdenkt iemand van brandstichting. Oosting zei destijds dat hij geen aanwijzingen had dat de brand was aangestoken. Of de directe oorzaak van de ramp in het onderzoeksrapport is terug te vinden, blijft dan ook gissen.