Greenpeace tegen invoer hardhout

Greenpeace is sinds zondagavond op de Westerschelde weer bezig met actie voeren tegen het invoeren van een vracht hardhout dat afkomstig is uit een Canadees regenwoud. Zo rond de twintig leden van deze groene organisatie varen in een viertal rubberboten rond het schip, dat voor anker is gegaan op de Westerschelde.

Greenpeace wil het schip zo lang mogelijk tegenhouden. In de nacht van zondag op maandag hebben loodsen wel geprobeerd om het schip weer verder te laten varen, echter dit mislukte omdat er een aantal actievoerders in de ankerkettingen was geklommen.

In eerste instantie wilde Greenpeace nog boomstammen aan de kettingen bevestigen, maar van dit plan hebben ze afgezien, de golven waren namelijk te hoog volgens de woordvoerder.

Het protest van Greenpeace maakt onderdeel uit van een serie van acties die de milieuorganisatie wereldwijd houdt om het regenwoud te beschermen. Het hout op het onder Noorse vlag varende schip is afkomstig uit de Canadese provincie British Columbia, waar zich een van de laatste niet-tropische regenwouden ter wereld bevindt.

Het regenwoud heeft volgens Greenpeace ernstig te lijden onder grootschalige houtkap. Door het verdwijnen van de ecosystemen van dergelijke regenwouden komt het voortbestaan van zeldzame soorten planten en dieren op het spel te staan.