Airbus bouwt supervliegtuig in Hamburg

Een rechtbank in Hamburg heeft de Europese vliegtuigbouwer Airbus Industrie toestemming gegeven om het nieuwe supervliegtuig A380 in de Noord-Duitse stad te gaan bouwen. Een voorlopig bouwverbod, dat eerder was opgelegd, werd dinsdag door de rechter opgeheven.

Politici, bedrijven en vakbonden reageerden verheugd op de uitspraak. Het project schept duizenden banen en geeft een impuls aan de gehele regio rond Hamburg, zo is de verwachting. Natuurbeschermers hadden echter hevige kritiek. Zij hadden de afgelopen maanden de plannen van Airbus weten te traineren.

In Hamburg vindt al productie plaats voor andere toestellen van Airbus. Voor de A380 met minimaal 555 stoelen en een megaproject van de vliegtuigbouwer, was terreinuitbreiding noordzakelijk. De rechter heeft de nieuwbouw wel aan regels onderworpen. Zo mogen omwonenden niet teveel hinder ondervinden van geluidsoverlast.

EADS, de moederonderneming van Airbus, steekt zo'n 1 miljard mark in de uitbreiding, die vanaf de herfst vorm krijgt. De productie van de A380 begint in 2003. Een jaar later vliegt het eerste prototype van de titanic onder de superjumbos. Airbus wil met het vliegtuig concurrent Boeing overvleugelen. Het Amerikaanse concern heeft als grootste toestel de 747, waarin ruim 400 passagiers kunnen plaatsnemen.