Borst voor forse prijsverhoging sigaretten

Als het aan minister Borst (Volksgezondheid) ligt, worden sigaretten 50 cent tot een gulden duurder. Een flinke prijsverhoging kan mensen ervan weerhouden te gaan roken. Zeker bij jongeren speelt de prijs mee, zo zei Borst zondag in het tv-programma Buitenhof.

Zij wees erop dat in Nederland 25.000 mensen per jaar door roken sterven. Ondanks kritiek uit de hele Tweede Kamer blijft Borst erbij mensen die roken zelf te laten betalen voor cholesterolverlagers als zij die nodig hebben om te voorkomen dat zij door hun ongezonde gedrag ziek worden. Iedereen die ziek wordt, ook rokers, wordt geholpen en krijgt alle kosten vergoed. Borst wil zeker niet toe naar een 'eigen-schuld-dikke-bultprincipe' en mensen met een ongezonde levensstijl straffen door hen niet te behandelen.

Maar zij vindt het heel goed te verdedigen dat gezonde rokers die uit voorzorg medicijnen gebruiken, die zelf betalen. 'Iemand die nooit fruit of groente eet en ter compensatie vitaminepillen slikt, krijgt die toch ook niet vergoed.'' Het budget is niet oneindig, stelt Borst. Zij wil het geld liever uitgeven aan bijvoorbeeld een nieuw duur reumamiddel waar mensen baat bij hebben, dan aan een pilletje voor op zich gezonde rokers.