Genen niet bepalend voor gedrag

De mens heeft waarschijnlijk veel minder genen dan eerder werd aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het internationale Humaan Genoom project. Uit het onderzoek blijkt dat de mens maar hooguit circa 30.000 genen bezit. Dat is veel minder dan de eerder geschatte 100.000 tot 150.000 genen.

De nieuwe gegevens maken duidelijk dat de ontwikkeling van het gedrag van de mens waarschijnlijk wordt bepaald door zijn omgeving. "De mens is geen gevangene van zijn genen", aldus dr. Venter

Sommige wetenschappers zijn van mening dat individuele genen de gedragspatronen van mensen bepalen, uiteenlopend van seksuele voorkeur tot criminele neigingen. Door de nieuwe ontdekking zouden deze stellingen teniet worden gedaan. "Wij hebben gewoonweg niet genoeg genen om het idee van de biologische bepaling te laten kloppen", De omgeving speelt een kritische rol in de ontwikkeling van het menselijk gedrag.

Met de opgedane kennis van de genen hoopt de wetenschap in de toekomst doorbraken in de geneeskunde te kunnen verwezenlijken.