Bertelsmann neemt RTL over

Lesbian Girl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Televisie- en radiobedrijf RTL, in Nederland eigenaar van de tv-zenders RTL 4, RTL 5 en Veronica, gaat in Duitse handen over. Uitgever Bertelsmann krijgt via een transactie met een Belgische aandeelhouder de meerderheid in handen. Bertelsmann maakte maandag eveneens bekend over drie jaar naar de beurs te willen.

De Duitsers kopen van de Belgische grootaandeelhouder GBL een additioneel pakket van 30% in RTL Group. Daarmee stijgt het belang van het Westfaalse uitgeversconcern in het Europese radio- en televisieconcern tot 67%. De waarde van de transactie wordt geschat op ongeveer euro 10 mrd. Dat betekent een premie van ruim 100% op de actuele koers van de aandelen in RTL, die in Londen zijn genoteerd.

Bertelsmann betaalt GBL in eigen aandelen. GBL krijgt een pakket van 25% in de Duitse uitgever. Het is voor het eerst dat een buitenstaander toegang krijgt tot het aandelenkapitaal van de 166 jaar oude familie-uitgeverij. De aandelen zijn nog geheel in handen van de familie Mohn en de Bertelsmann Stiftung, afgezien van een klein pakket dat tijdelijk bij de oprichters van het weekblad Die Zeit rust.

De transactie is een verdere stap in een consolidatieproces rond RTL dat in 1997 in een stroomversnelling kwam. In dat jaar voegden GBL en Bertelsmann hun audiovisuele belangen samen in CLT-UFA. Drie jaar later volgde een fusie met de televisiebelangen van de Britse uitgeverij Pearson.

GBL bezit na de overdracht van het belang aan Bertelsmann geen RTL-aandelen meer. Pearson wordt de op een na grootste aandeelhouder met 22%. De Britse uitgever verwelkomde maandag het akkoord. \'Het vereenvoudigt de aandeelhoudersstructuur van RTL en versterkt onze samenwerking met Bertelsmann.\' Pearson zei ook dat \'het de weg plaveit voor een vroege vergroting van het aantal aandelen dat op de beursvloer wordt verhandeld\'.

Een beursgang van Bertelsmann staat voor 2004 op de agenda. De beslissing is nog niet definitief. Met GBL is afgesproken dat de Belgen over drie tot vier jaar hun belang aan de beurs mogen brengen.