Brandweerman gooit deel lijk in sloot

De Zwolse brandweer stelt een intern onderzoek in naar een brandweerman van dat korps. De man in kwestie heeft vrijdag bij het schoonmaken van de spoorwegovergang IJsselcentraleweg in Zwolle-zuid na een zelfdoding, opzettelijk een klein deel van het stoffelijk overschot in de sloot naast het spoor gegooid.

De gemeente Zwolle bevestigt het verhaal en verklaart de gang van zaken zeer te betreuren. Brandweercommandant P. Kappel heeft de nabestaanden maandagavond op de hoogte gebracht van het gebeurde.

Een passant betrapte de brandweerman vrijdag en heeft daarop het lichaamsdeel uit de sloot gehaald en in een plastic zak mee naar huis genomen. Later op de dag heeft de brandweer het bij de passant opgehaald en naar het mortuarium overgebracht. Volgens gemeentewoordvoerder Aard Nauta is dat laatste conform de regels.

Volgens Kappel is er ‘op dit moment geen dwingende aanleiding om ervan uit te gaan dat er willens en wetens onzorgvuldig is gehandeld’. De brandweer stelt daarom een intern onderzoek in naar wat er vrijdag precies is voorgevallen op de spoorwegovergang. Op basis van de uitkomsten daarvan worden al dan niet maatregelen tegen de man getroffen. Hij is nu nog aan het werk. Ook houdt de brandweer het te volgen protocol bij dit soort zaken nog eens tegen het licht. Het opruimen van de ravage na een aanrijding tussen trein en mens of dier is de wettelijke verantwoordelijkheid van de brandweer, zegt voorlichter Lex Schruijer van het Nibra, het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding.

De brandweer heeft bij dit soort ongevallen altijd de leiding. ‘En er wordt brandweerlieden geleerd bij dit soort gevallen met de nodige piëteit met de menselijke resten om te gaan. Het is dan ook voor het eerst dat wij van een situatie als deze horen’, zegt Schruijer.