Maker Mini overleden

The FoXman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

John Cooper, een ontwerper van race- en rally-auto's die vooral bekend geworden door de Mini Cooper, is zondag op 77-jarige leeftijd overleden.

Cooper was de zoon van coureur en racewagenontwerper Charles Cooper, met wie hij in 1946 de Cooper Car Company oprichtte. Het duo behaalde begin jaren '50 successen in de Formule 3 met een auto waarin de motor achterin was geplaatst, hetgeen niet gebruikelijk was in die tijd. In 1958 veroverde de Britse coureur Stirling Moss in de Formule 1 de Grand Prix van Argentinie met een auto van Cooper. Het was de eerste Grand Prix-overwinning met een auto waarin de motor achterin is geplaatst. Cooper viel later nog herhaaldelijk in de prijzen in de Formule 1.

Ondanks de glamour van de Formule 1 werd Cooper vooral bekend doordat hij van de reeds bestaande Britse Mini een echte rallywagen maakte. De Mini Cooper, die in 1961 voor het eerst aan het publiek werd verkocht, was de eerste Britse auto die het Europese Rallykampioenschap won. De auto won de Rally van Monte Carlo in totaal drie keer. De Mini Cooper werd al snel een cult-auto, met eigenaars als Paul McCartney, John Lennon en Peter Sellers. De auto is tientallen jaren in productie geweest.