FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 26 december 2000

Koningin best bekeken

Volgens Kijk- en Luisteronderzoek hebben ongeveer 1,6 miljoen Nederlanders op Eerste Kerstdag de kersttoespraak van koningin Beatrix bekeken. De rede, dit jaar voor het eerst op televisie, was het best bekeken programma van gisteren. Het programma werd gemiddeld gewaardeerd met een 7,4, dit kon beter aldus het KLO.

De kerstrede stond in het teken van de hoop als bron van kracht in tijden van tegenspoed. "Het is als een kompasnaald die altijd de richting hervindt", aldus de vorstin.

Zuid-Koreanen schenken ondergoed

Een aantal Zuid-Koreaanse organisaties zijn onlangs een campagne gestart om inwoners van het communistische Noorden een miljoen stuks ondergoed te schenken waarmee ze de winter beter kunnen doorstaan.

Vanwege de energietekorten in Noord-Korea zitten veel ziekenhuizen en openbare instellingen in de kou tijdens de winter. Naast voedsel is ondergoed waarschijnlijk het hoogst nodig in Noord-Korea, aldus Kim Sun-hee, een medewerker van de Koreaanse Deelbeweging, een overkoepelende organisatie van onder andere religieuze bewegingen die voedsel en andere hulp stuurt naar Noord-Korea.

Met dank aan Ali Salami voor de tip!

Einde van Vengaboys in zicht

De volgende single van de Vengaboys zou wel eens hun laatste kunnen zijn. Dit verklaarde een woordvoerder van EMI, de platenmaatschappij van de Vengaboys.

De persvoorlichter wist te melden dat nadat de release van de single ‘Forever As One’ in februari volgend jaar, het wel eens over kon zijn voor de Vengaboys. "Het lijkt er wel op. De groep heeft geen plannen om nieuw materiaal op te gaan nemen", aldus de woordvoerder.

Het afgelopen jaar stonden de Vengaboys wat minder in het middelpunt van de belangstelling dan de jaren ervoor en de populariteit slonk ietwat. Het begint er langzaam op te lijken dat de immer voortrazende Vengabus nu toch langzaam tot stilstand komt.

Wildwesttaferelen vlakbij Parijs

Een Franse geldwagen was dinsdag op klaarlichte dag het doelwit van een raketaanval. Criminelen vuurden op een weg vlakbij de Parijse ringweg een raket af op het waardetransport. Een groot gat in de zijkant van het voertuig en honderden geldbriefjes op de snelweg waren daarvan het gevolg, aldus de Franse politie.

De drie bewakers van het geldtransport raakten lichtgewond tijdens de aanval. Volgens de politie zijn de criminelen ontkomen met slechts een klein deel van de buit.

De overval had plaats in Gentilly, een zuidelijke voorstad van Parijs. De politie spreekt van een goed overdachte actie. De criminelen sloten de geldwagen met twee voertuigen in die vervolgens beide in brand werden gestoken. Vanaf de zijkant werd toen de raket afgeschoten.

Onduidelijk is wat er daarna precies gebeurde. Ooggetuigen spreken van een schotenwisseling toen de criminelen in drie vluchtauto's het hazenpad kozen. Ook zou een gewonde man hebben geprobeerd in een bus van het streekvervoer te stappen.

De politie zei vooralsnog niet te beschikken over meer informatie over de overval.

Man schiet zeven mensen dood

In een kantoorgewbouw in de stad Wakefield heeft een man zeker zeven mensen doodgeschoten. De schietpartij deed zich volgens de eerste berichten voor in het hoofdkantoor van het internetbedrijf Edgewater Technology.

De politie heeft een verdachte aangehouden en doorzoekt momenteel het gebouw om er zeker van te zijn dat er niet nog meer daders zijn.

Er is nog geen lijst van slachtoffers beschikbaar en het is nog onzeker of het aantal doden nog kan oplopen.

KNMI: Geen witte Kerst

Alle mooie plaatjes ten spijt, het KNMI in De Bilt spreekt niet van een witte kerst. Zolang er nog groen door het sneeuwdek te zien is, maakt het meteorologisch instituut geen gebruik van de term.

Volgens de definitie van het KNMI moet er een egaal sneeuwdek zijn om van een witte kerst te kunnen spreken. "En dat ligt er niet", zegt meteoroloog R. Slikker. "Als ik naar buiten kijk, zie ik nog groene plekken door de sneeuw."

In De Bilt mag het dan niet zo heten, als andere weerstations vanuit het raam een bijna witte wereld zien, mogen zij voor hun station wel de witte kerst uitroepen.

Efteling stuurt automobilisten terug

Attractiepark De Efteling heeft op Tweede Kerstdag 's middags om half twee de parkeerplaats moeten sluiten omdat deze vol stond. Volgens een woordvoerder van De Efteling is het er nooit eerder zo druk geweest dat mensen weer moesten worden weggestuurd.

Mensen die met het openbaar vervoer komen, kunnen nog wel terecht.

Volgens C. Kikstra van de Efteling zijn er tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers in het park. Zij komen volgens hem af op de feërieke sfeer van de Winterefteling, die nog eens versterkt wordt door de sneeuw.

De Efteling is voor het tweede achtereenvolgende jaar in de winter geopend, met aangepaste verlichting, muziek en een grote ijsbaan.

Maker Mini overleden

The FoXman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

John Cooper, een ontwerper van race- en rally-auto's die vooral bekend geworden door de Mini Cooper, is zondag op 77-jarige leeftijd overleden.

Cooper was de zoon van coureur en racewagenontwerper Charles Cooper, met wie hij in 1946 de Cooper Car Company oprichtte. Het duo behaalde begin jaren '50 successen in de Formule 3 met een auto waarin de motor achterin was geplaatst, hetgeen niet gebruikelijk was in die tijd. In 1958 veroverde de Britse coureur Stirling Moss in de Formule 1 de Grand Prix van Argentinie met een auto van Cooper. Het was de eerste Grand Prix-overwinning met een auto waarin de motor achterin is geplaatst. Cooper viel later nog herhaaldelijk in de prijzen in de Formule 1.

Ondanks de glamour van de Formule 1 werd Cooper vooral bekend doordat hij van de reeds bestaande Britse Mini een echte rallywagen maakte. De Mini Cooper, die in 1961 voor het eerst aan het publiek werd verkocht, was de eerste Britse auto die het Europese Rallykampioenschap won. De auto won de Rally van Monte Carlo in totaal drie keer. De Mini Cooper werd al snel een cult-auto, met eigenaars als Paul McCartney, John Lennon en Peter Sellers. De auto is tientallen jaren in productie geweest.

Russen verliezen contact met Mir

Lithion had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Russische ruimtestation Mir heeft elk contact met het grondstation op aarde verloren. Het laatste contact was op maandag. Sindsdien is het ernstig verouderde ruimtestation onbereikbaar.

Het gevaar bestaat dat de Mir uit koers raakt en in een ongecontroleerde baan terugvalt naar de aarde. Dit gebeurde ook met het vorige station Saljoet-7. Eventueel wordt een bemanning naar de Mir gestuurd om de koers te corrigeren.

Het onbemande ruimtestation dient pas eind februarie gecontroleerd in de Grote Oceaan te belanden. Rusland wil af van het onveilige station en richt zich op samenwerking in het nieuwe ISS-station.

Toekomst Hongaarse GP veilig

De toekomst van de Grand Prix van Hongarije is veiliggesteld. Het miljoenenevenement werd ernstig bedreigd door een onlangs aangenomen wet op het verbod van tabaksreclame, maar de overheid heeft zich bereid getoond een uitzondering te maken voor de race omdat het een motorsportevenement van wereldklasse betreft.

De Grote prijs van Hongarije staat sinds 1986 op het programma en was altijd afhankelijk van geldschieter Marlboro. De officiële naam van de race is Marlboro Hungarian Championship. We hadden niet veel hoop meer sinds het aannemen van de nieuwe wet, aldus de opgeluchte directeur Ferenc Studniczki van de Hungaroring.

Volgens de kalender doet het Formule I-circuit Hongarije op 19 augustus 2001 opnieuw aan. De wedstrijd werd het afgelopen seizoen door Mika Häkkinen gewonnen.

Zonne-eclips met Kerst in VS

Inwoners van Noord-Amerika zijn maandag getuige geweest van een zeldzame zonsverduistering met Kerst.

In het noordoosten ging rond het middaguur ongeveer 60 procent van de zon schuil achter de maan. De eclips was het beste te zien in New England en het bovenste deel van het Midwesten; elders in het land was de bewolking spelbreker.

De laatste zonsverduistering met Kerst was in 1954 alleen in delen van Afrika te zien. Volgens Fred Espenak van de NASA is het tot 2307 wachten op de volgende (gedeeltelijke) Kerst-eclips.

Vossenjacht Engeland voor het laatst

Ondanks protesten en een wetsontwerp van een week geleden doen dinsdag naar schatting 300.000 mensen mee aan vossenjachten in Groot-Brittannië.

Een week geleden stemde het Britse Lagerhuis ervoor een wetsontwerp tegen de vossenjacht in het Huis te behandelen. De belangenbehartigers van de vossenjagers, de Plattelandsalliantie, hebben al een grote betoging gepland op 18 maart tegen een verbod op de jacht.

Voorzitter Richard Burge heeft tegen de BBC gezegd dat bepaalde politici vastberaden zijn hun overtuigingen op te leggen en er voor willen zorgen dat dit de laatste Boxing Day (Tweede Kerstdag) is waarop met honden op vossen wordt gejaagd. Dat mag en zal niet gebeuren, volgens Burge.

Voor de jagers en hun jachthonden gloort er hoop want de Britse parlementariërs zijn verdeeld. Een totaal verbod lijkt moeilijk haalbaar. De minister van Binnenlandse Zaken, Jack Straw, zoekt een compromis. Het wetsvoorstel dat straks wordt behandeld biedt verschillende alternatieven, waar het totaal verbod er slechts één van is.

Honderden doden bij brand in China

Bij een brand in het centrale deel van China zijn dinsdag ruim driehonderd mensen om het leven gekomen. Dit heeft het Chinese persbureau Xinhua gemeld. Tientallen slachtoffers zijn in ziekenhuizen opgenomen.

De brand in de stad Luoyang woedde in een groot gebouw waarin verschillende bedrijven waren gevestigd. De brand zou maandagavond rond 21.30 uur plaatselijke tijd zijn begonnen in een winkel op de begane grond.

Het vuur breidde zich uit naar de tweede en derde etages, waar bouwvakkers werkten. En vervolgens naar de vierde etage waar zo'n tweehonderd mensen bijeen waren in een danszaal. De brandweer bedwong het vuur aan het begin van dinsdagmiddag in China (aan het begin van maandagavond in Europa).

Chris Rock aangeklaagd

Acteur Chris Rock is aangeklaagd wegens wanbetaling. Een internetbedrijf beweert dat de Amerikaanse komiek hen nog 1 miljoen dollar schuldig is. Chris zou stukjes schrijven op internet en is daarvoor ook betaald. Het bedrijf heeft alleen nooit een letter van de komiek gekregen. Maar Chris Rock kan er niet om treuren. Hij is een veelgevraagde acteur en hoeft zich geen zorgen te maken over zijn banksaldo.

Hij schittert op dit moment in de bioscoop met zijn nieuwste komische thriller 'Nurse Betty' naast Morgan Freeman en Renée Zellweger. Het gaat over een serveerster die na de moord op haar verloofde droomt van een baan als verpleegster. Naast 'Nurse Betty' is Chris Rock te zien in de nieuwe Spike Lee film 'Bamboozled'. Die draait vanaf eind maart in de Nederlandse bioscopen.

Rel om pikante kerstkaart

Een conservatieve Schotse politicus heeft zijn collega's geschokt door hen een pikante kerstkaart via de e-mail te sturen. Dat meldt de Britse internetnieuwsdienst Ananova zaterdag.

De kaart van het Schotse parlementslid Wallace toont vijf topless vrouwen die pakjes uitpakken. Hun borsten bewegen heen en weer in de maat van de kersthit Jingle Bell Rock. De kaart heeft als ondertitel 'Jingle Boobs'.

Parlementsleden van andere partijen die de e-mail kaart ontvingen dreigen nu met maatregelen. Een Labour-politica zei tegenover de Britse krant Daily Record dat het een zaak is van de ethische commissie van het Schotse parlement. "Als hij op de een of andere manier apparatuur van het parlement heeft gebruikt in het rondsturen, moet het onderzocht worden", zegt ze.

De 30-jarige Wallace is al vaker in de problemen gekomen door zijn voorliefde voor goed gevulde vrouwen. Vorig jaar vroeg hij een topless model om een bazaar te openen in zijn kiesdistrict.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.