Dag tegen irritante mobieltjes

'The Real Slim Shady' van Eminem, 'Freestyler' van de Bomb Funk MC's en 'Last Christmas' van Wham. Je kent ze wel. Waarvan ook al weer? Oh ja, het mobieltje van je overbuurman in de trein. Leuk op de radio, maar via mobiel een steeds grotere bron van ergernis. Elf Haarlemse studenten hebben daarom donderdag tot "Dag voor Mobiel Bellen en Omgangsvormen" uitgeroepen.

De studenten richtten dit jaar in het kader van hun opleiding small business de ideële organisatie Communiquete op die mensen bewust wil maken van het omgaan met de mobiele telefoon. "Veel mensen blijken zich te ergeren aan het belgedrag van anderen", zegt voorzitter Udo Waltman van Communiquette in het Algemeen Dagblad. "Maar als je vraagt of ze er zelf rekening mee houden, is dat vaak niet het geval."

De studenten denken met de actie niet het belgedrag van de acht miljoen mobiele bellers in Nederland te veranderen, maar een discussie op gang brengen ligt in ieder geval binnen de mogelijkheden. "Je kunt toch ook kiezen voor een zachte, minder irritante beltoon? Of zet je telefoon op de trilstand, dan heeft niemand er last van", aldus Waltman.

Of iedereen binnenkort loopt te trillen is nog maar de vraag. De muzikale beltonen zijn onder de mobiele bellers immens populair. Maar voor ieder die toch wil weten hoe het minder kan, wordt op alle grote NS-stations donderdag de gratis krant 'De Beltoon' uitgedeeld, die ook op internet te lezen valt (www.debeltoon.nl). Nu maar hopen dat het effect heeft voordat de 'Last Christmas'-sen, 'I'm dreaming of a white Christmas' en nog vele andere Kerst-evergreens de treincoupés zullen vullen.