Bush 43e president Verenigde Staten

Al Gore heeft besloten de presidentiele race definitief te staken, heeft The Associated Press vernomen. Het besluit van Gore betekent dat de Republikein George W. Bush de 43ste president van de Verenigde Staten wordt. Twee hoge adviseurs van Gore, die niet bij naam genoemd wilden worden, zeiden dat Gore de handdoek in de ring gooit en woensdagavond de Amerikanen zal toespreken. "De race is voorbij. We hebben verloren", zei een van de adviseurs, die eerder op de dag met Gore had gesproken.

Gore kwam tot zijn besluit twaalf uur nadat het federale Hooggerechtshof had beslist dat de hertellingen in Florida moesten worden gestaakt. De vice-president had gehoopt dat de hertellingen hem uiteindelijk de kiesmannen van Florida en daarmee het presidentschap zouden opleveren. Gore en Bush gaan de geschiedenis in als de kandidaten die in de einduitslag van de presidentsverkiezingen het dichtst bij elkaar lagen.

Bush wordt de eerste president in meer dan een eeuw die wel een meerderheid krijgt in het Electoral College, maar niet de meeste stemmen van het volk heeft, een gevolg van het getrapte kiessysteem. Door de overwinning in Florida eindigt Bush met 271 kiesmannen, tegen 267 voor Gore. Een meerderheid van 270 in het Electoral College is vereist om president te kunnen worden.

Tevens is Bush pas de tweede president wiens vader hetzelfde ambt vervulde. George Bush sr. diende van 1989-1993 en werd aan de stembus verslagen door de tandem Clinton-Gore. Aan het begin van de negentiende eeuw was er een 'vader-zoon presidentschap' met John Adams en diens zoon John Quincy.

Met Lieberman had Gore de eerste running mate van joodse afkomst. Bijzonder was ook dat Gore er na acht jaar vice-presidentschap niet in slaagde bij de verkiezingen zijn thuisstaat, Tennessee, te winnen.

Lees hier verder.