Sieraad voor Oranje-huwelijk

De Vereniging van Goud- en Zilversmeden geeft alle Nederlanders de kans een passend sieraad te ontwerpen voor de eerste vaderlandse prins en diens bruid die vanaf nu in het huwelijk treden. Het winnend ontwerp zal worden gemaakt en aangeboden aan het vooraanstaande paar.

Natuurlijk hoopt de vereniging dat het eerstvolgende huwelijk dat van prins Willem-Alexander met de Argentijnse Máxima Zorreguieta zal zijn.

"Maar dat hoeft niet per se", meldt secretaris D. van Wijk van de vereniging. "Iedere huwbare zoon van koningin Beatrix of prinses Magriet komt in aanmerking. Als hij maar de eerste is."

De vereniging bestaat vijftig jaar en wil dat met een ontwerpwedstrijd vieren. Alle Nederlanders kunnen een ontwerp in elkaar knutselen. De materialen doen er niet toe. Het ontwerp moet voor 12 december bij een goud- en zilversmid in de buurt worden afgegeven. Het sieraad mag maximaal 10.000 gulden kosten.

Begin volgend jaar kiest een jury van deskundigen het winnende ontwerp dat volgens de regels der kunst en met de beste materialen vervaardigd zal worden door de goud- en zilversmid waar het ontwerp is afgegeven. Op 25 april wordt de winnaar bekendgemaakt in Slot Zeist. Mocht er eerder worden gehuwd, dan wordt het sieraad nagezonden.