Paniek tijdens EasyJet-vlucht

De ongeveer honderd passagiers van een vliegtuig van EasyJet waarvan het landingsgestel niet uit wilde, hebben tijdens een vlucht van Schiphol naar Liverpool doodsangsten uitgestaan. Veel huilende en biddende luchtreizigers belden zelfs via hun gsm familieleden, waardoor ook op de grond paniek ontstond, en schreven afscheidsbrieven.

De angst zat er pas goed in toen de gezagvoerder de werking van het landingsgestel via een luik in de vloer van het vliegtuig probeerde te controleren. Dit is een 'normale', maar angstaanjagende procedure, omdat dit in het gangpad tussen de passagiers in moet gebeuren. Eerst was al geprobeerd om het landingsgestel met steile dalingen en bochten los te krijgen.

In de tussentijd werden op de luchthaven van Liverpool alle mogelijke veiligheidsmaatregelen getroffen. Langs de landingsbaan stonden ambulances en brandweervoertuigen gereed. Maar de gezagvoerder zag uiteindelijk kans het landingsgestel met de hand uit te draaien. Het toestel landde daarna veilig. Naar de oorzaak van de problemen wordt een diepgaand onderzoek ingesteld.

EasyJet bezweert dat van paniek geen sprake is geweest, maar passagiers hebben tegenover Britse kranten het tegendeel verklaard. Een woordvoerder doet het verhaal als sensatie af: "Natuurlijk waren de passagiers niet blij. Maar ze werden constant op de hoogte gehouden."