Gore loopt in op Bush

Het Broward-district in Florida is er zaterdagavond laat in geslaagd de hertelling met de hand van 588.000 stemmen voor de presidentsverkiezingen op tijd af te ronden. Het resultaat levert 569 extra stemmen op voor de Democraat Al Gore, en daarmee zag George Bush zijn voorsprong in de beslissende staat Florida meer dan gehalveerd tot 361 stemmen.

De kiescommissie werkte tot middernacht om de telling met de hand voor de uiterste termijn van zondagavond af te krijgen. De handmatige hertellingen in Broward en het naburige Palm Beach-district kunnen beslissend zijn voor de vraag wie de 25 kiesmannen van Florida wint en daarmee de presidentsverkiezing.

Het hooggerechtshof van Florida gaf afgelopen week toestemming om door te gaan met de handmatige tellingen. Maar het hof stelde wel een tijdslimiet: de tellingen moeten om 23.00 uur Nederlandse tijd zijn afgerond.

Palm Beach is nog steeds bezig met het hertellen van 462.000 stemmen en het is nog onduidelijk of het district het karwei op tijd af krijgt. Een derde kiesdistrict in Florida, Miami-Dade, stopte woensdag met de handmatige hertelling van 700.000 stemmen omdat het district de limiet nooit dacht te halen.

Maar wat de uitslag in Florida ook wordt, het blijft waarschijnlijk nog een tijdje onduidelijk wie de nieuwe president van de VS wordt. Zowel het kamp van Bush als dat van Gore probeert via de rechter de uitslag van de uitslag in hun voordeel te beslechten.

Bush wil dat het Amerikaanse hooggerechtshof in Washington het handmatige tellen alsnog verbiedt. In dat geval behoudt hij een voorsprong van 930 stemmen in Florida, voldoende om het presidentschap in de wacht te slepen. Volgens de Republikeinen zijn de handmatige telling arbitrair.

De Democraten leggen zich niet neer bij het besluit van Maimi-Dade om het te tellen daar te staken. Bovendien hebben zij zaterdag laten doorschemeren dat zij de uitslag van Palm Beach zouden kunnen aanvechten omdat de stembiljetten verwarrend waren.