D66: Dronken dader veel harder straffen

raf had ons via de newssubmit het volgende te melden:

D66 wil dat daders van geweldsmisdrijven die onder invloed van alcohol verkeerden, veel harder worden gestraft. Op mishandeling staat momenteel een maximale gevangenisstraf van twee jaar, maar als het aan D66-Kamerlid Dittrich ligt, wordt deze strafmaat verhoogd naar maximaal drie jaar.

Minister Korthals (Justitie) vraagt zich echter af of de huidige straffen moeten worden verhoogd. "De rechter kan de maximumstraf opleggen, maar doet dat niet altijd. Er is dus al een heleboel ruimte om het alcoholmisbruik mee te wegen", aldus Korthals gisteren voor de microfoon van Radio 1.

Dittrich daarentegen stelt dat alcoholmisbruik vaak ten onrechte als excuus voor een mishandeling wordt gebruikt. "Het moet iedereen echter duidelijk worden dat als je drinkt en je handen los gaan zitten, je daarvoor zwaarder kan worden gestraft", aldus Dittrich, die erop wijst dat er op jaarbasis 20.000 à 25.000 geweldsincidenten plaatsvinden waarbij er in de meeste gevallen sprake van alcoholmisbruik is.

Het CDA vindt dat niet alleen de strafmaat in deze gevallen moet worden verhoogd, maar dat er voor dit soort delicten ook minimumstraffen moeten worden ingesteld. "Zielig doen voor de rechter in de hoop op strafvermindering is er dan niet meer bij. De grenzen staan immers vast".

He he...eindelijk maatregelen??