China naar Maan en Mars

De Chinese ruimtevaartdienst, die niet bekendstaat om zijn openhartigheid, heeft woensdag een zeldzaam inkijkje gegeven in de plannen voor de toekomst. China wil de maan verkennen en deelnemen aan een internationale missie naar Mars.

De ruimtevaartexperts maakten op een ook door buitenlandse deskundigen bezocht forum in Beijing duidelijk dat China toekomst ziet in bemande vluchten. Afgelopen november voerde China een geslaagde testvlucht uit met een ruimteschip waarin astronauten in een baan om de aarde kunnen worden gebracht. Volgens de Chinese staatsmedia zou nog dit jaar een tweede testvlucht plaatsvind. Als ook die proef slaagt, zou het land kort daarop zijn eerste bemande ruimtevlucht maken, waarmee het na Rusland en de Verenigde Staten het derde land wordt dat mensen de ruimte in stuurt.

Luan Enjie, directeur van de Staatsruimtevaartdienst, wilde de concrete plannen voor de korte termijn niet prijsgeven. Wel zei hij dat Beijing op de lange termijn brood ziet in vluchten naar de maan. Raketwetenschapper Zhuang Fenggan, vice-voorzitter van de Chinese Academie van Wetenschappen, voegde daaraan toe te verwachten dat er ooit permanente bases op de maan gevestigd zullen zijn.

Volgens Beijing zal zowel het leger als de commerciele satellietindustrie profiteren van het ambitieuze ruimtevaartprogramma. "Als China niet al sinds de jaren '60 de beschikking had over de atoombom en de waterstofbom en als we nooit eigen satellieten hadden gelanceerd, dan zou China nooit zijn gezien als een invloedrijk en machtig land", zei Luan.