Kooigevecht mag verboden worden

Burgemeesters hoeven geen kooigevechten in hun gemeenten te dulden. Maandag is een uitspraak van de Raad van State met deze strekking gepubliceerd. Bij een kooigevecht proberen twee tegenstanders, opgesloten in een kooi, elkaar danig toe te takelen. Alles is toegestaan om de tegenstander te raken. Het gevecht is voorbij als een van de partijen niet meer in staat is verder te vechten.

In oktober 1997 weigerde de burgemeester van Eindhoven om het bedrijf Super Fight Promotions toestemming te geven voor een kooigevecht in de lichtstad. Super Fight Promotions had voor het evenement een hal die vierhonderd bezoekers kan herbergen op het oog. De Brabantse burgemeester wilde echter geen gewelddadig amusement in zijn gemeente. Kooigevechten zouden een exponent zijn van de verruwing van de maatschappij.

Super Fight Promotions diende bezwaren in bij de rechtbank in Den Bosch. Die stelde het bedrijf in het ongelijk. Vervolgens stapte de organisatie naar de Raad van State. Ook daar werd bot gevangen. De uitspraak van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State geldt als jurisprudentie voor andere gemeenten. Elke burgemeester mag dus voortaan desgewenst kooi- of aanverwante gevechten verbieden.