Functionarissen verdrinken baby

De gruwelijke dood van een pasgeboren baby in China heeft de geboortepolitiek van dat land weer breed onder de aandacht gebracht. Plaatselijke functionarissen die toezien op de regeling lieten het kerngezonde kind verdrinken waar de ouders bij stonden.

De functionarissen handelden op grond van het principe dat Chinezen niet meer dan één kind mogen hebben. Het drama voltrok zich in een dorp in de provincie Hubei en bracht een schokgolf teweeg die inmiddels ook de rest van het land heeft bereikt. De regering van Hubei heeft beloofd dat de functionarissen zullen worden gestraft, wat een zeldzaamheid zou zijn in dergelijke zaken.

Het was voor de vierde keer dat de moeder van de baby zwanger was geworden. Veel mensen in het gebied hebben meerdere kinderen, zonder dat ze daarvoor worden gestraft, ondanks de officiële beleidslijnen. Maar dit keer kreeg de vrouw onder dwang een injectie toegediend die ertoe moest leiden dat het kind dood werd geboren.

De injectie bleek niet te werken en de baby kwam springlevend ter wereld, tot verrassing van de autoriteiten. Zij gaven de vader opdracht het kind daarom buiten het ziekenhuis om het leven te brengen. De vader weigerde echter. Een dokter ontfermde vervolgens zich over de baby. Hij knipte de navelstreng af, gaf enkele vaccinaties en stuurde de familie naar huis.

De ouders werden in de huiskamer opgewacht door vijf functionarissen, die de baby na een woordenwisseling meenamen. In een nabijgelegen rijstveld lieten ze het kind voor de ogen van de ouders verdrinken.

De verontwaardiging was zo groot dat mensen uit de buurt contact zochten met plaatselijke kranten. Ook de landelijke media sprongen erop. De nationale aandacht dwong de autoriteiten van de provincie maatregelen aan te kondigen tegen de betrokken functionarissen.

De arts die de baby behandelde kan maar weinig begrip opbrengen voor wat er is gebeurd. "Hoe konden ze zo wreed zijn. Het kind had ook naar een tehuis kunnen gaan", zegt hij donderdag in The Times. Een maand geleden maakten de media in China melding over speciale gevangenissen, waar zwangere vrouwen die de regels overtreden worden opgesloten.

De Chinese regering past de geboortepolitiek sinds begin jaren zeventig toe. Er werd toe besloten om de voedselvoorziening voor de enorme bevolking veilig te stellen. In China wonen nu 1,1 miljard mensen. Het land heeft relatief weinig landbouwgrond en wordt regelmatig geplaagd door overstromingen en honger.

Ondanks de misstanden is de Chinese regering niet van plan de geboortepolitiek te wijzigen. Het officiële persbureau Xinhyua meldde in een commentaar: "Zonder adequate maatregelen om de groei van de bevolking terug te brengen, zou China nu 300 miljoen meer inwoners tellen."