Gevangene eist recht om vader te worden

Een veroordeelde Britse gevangene heeft afgelopen donderdag de Engelse Overheid voor het gerecht gedaagd. Hij wil hiermee een besluit aanvechten dat hem verbied een kind kunstmatig ter wereld te brengen, terwijl hij nog in de gevangenis zit.

De advocaten van de 29-jarige Gavin Mellor, die vijf jaar van zijn levenslange straf heeft uitgezeten voor de moord op een bejaarde, vertelden het Hoog Gerechtshof dat minister van Binnenlandse Zaken, Jack Straw, zowel hem als zijn vrouw in 1998 hun basisrechten ontnam.

Deze zaak wordt verondersteld de eerste te zijn waarin een gevangene het recht opeist via IVF vader te worden.

"Of meneer en mevrouw Mellor een kind ter wereld zouden moeten brengen is hun zaak, en niet een van de staatssecretaris", deelde Mellor's advocaat het hof mede. "Mevrouw Mellor is een normaal lid van de samenleving", voegde hij daar aan toe, "deze beslissing gaat ook haar aan. Wij vinden dat daar rekening mee moet worden gehouden."

Mellor trouwde drie jaar geleden met zijn voormalige sociaal werker uit de gevangenis, terwijl hij dus al in de gevangenis zat. Het paar vreest nu dat zij te oud zou zijn om nog een kind te krijgen tegen de tijd dat hij uit de gevangenis wordt vrijgelaten. Dat is op zijn vroegst over zeven jaar.

In zijn beslissing uit 1998 weigerde Straw Mellor's verzoek omdat hij bezorgd was over de stabiliteit van hun huwelijk, aangezien "dat niet bestond voor zijn gevangenneming en nooit getest is onder normale omstandigheden.

Wat volgens mij dus betekent dat je in Engeland alleen kinderen mag krijgen als je getrouwd bent. Lekker progressief standpunt van de Labour partij.