Aids bestaat al sinds 1931

Neuw wetenschappelijk onderzoek bevestigt het vermoeden dat aids oorspronkelijk een apenziekte is, en dat de ziekte voor het eerst toesloeg onder mensen in de eerste helft van de 20ste eeuw. Onderzoekers van het Los Alamos National Laboratory in de gelijknamige plaats denken dat de eerste gevallen van aids bij mensen zich hebben voorgedaan in Zuidwest-Afrika tussen 1915 en 1941, vermoedelijk in het jaar 1931. De resultaten van het onderzoek staan in het jongste nummer van het blad Science, dat vrijdag is uitgekomen.

De ziekte werd pas in de jaren '80 een wereldwijde bedreiging voor de volksgezondheid doordat mensen steeds meer gingen reizen. Het had ook anders kunnen gaan. Het HIV-virus had ook beperkt kunnen blijven tot een enkel dorp, aldus onderzoeker Tanmoy Bhattachary van het instituut in Los Alamos.

Bhattachary's onderzoek suggereert dat een eerder geopperde theorie, die de opkomst van aids koppelt aan een inentingscampagne tegen polio in de jaren '50, niet klopt. Bij dit poliovaccin werden cellen van chimpansees gebruikt, en sommige onderzoekers denken dat daardoor het HIV-virus verspreid is. Volgens het nieuwe onderzoek kwam het virus al tientallen jaren eerder onder mensen voor.

Een andere onderzoeker, Jim Moore van de universiteit van Californie in San Diego, wijst erop dat de sociale omstandigheden in Afrika sinds het eind van de 19de eeuw hebben bijgedragen tot het vormen van een ideale voedingsbodem voor nieuwe virussen. Om te beginnen werden veel Afrikanen door de koloniale heersers uit hun dorpen verjaagd en moesten ze in de jungle gaan wonen, waar ze voor hun voedsel grotendeels op de jacht aangewezen waren. Ze aten ook apenvlees.

Later werden Afrikanen in grote groepen bijeengebracht om wegen te bouwen en in mijnen te werken. Sommige bouwbedrijven zorgden voor prostituees om de arbeiders tevreden te houden.