Horecapasje

Horeca-ondernemers gaan vergaande maatregelen nemen tegen de toenemende overlast van geweld en discriminatie in het uitgaanscircuit.

Een pasjessysteem, waarbij klanten slechts op vertoon van een geldig toegangsbewijs een café of discotheek binnen kunnen komen, is, zo blijkt uit het rapport, een geschikt middel om agressievelingen buiten de deur te houden.

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 72 procent van de discotheek- en cafébezoekers zich niet veilig voelt. "Dit zijn verontrustende cijfers", meent Peters. "Het is dan ook de hoogste tijd voor actie."

Volgens hem moeten politie, gemeente en horeca gezamenlijk de strijd aangaan tegen deze problematiek.
"Wij kunnen ons toegangsbeleid wel aanpassen, maar zonder steun van de andere partijen redden we het niet."

De directeur van het Bedrijfschap benadrukt wel dat uitgaansgelegenheden absoluut geen vestingen moeten worden, compleet met detectiepoorten en bewakers. Het pasjessysteem dat vandaag wordt gepresenteerd is volgens hem een doeltreffend middel om de controle te verscherpen.

Wel erkent Peters dat het gevaar bestaat dat je in het uitgaansleven dezelfde situatie krijgt als in de voetbalwereld. Daar kan een gewone toeschouwer zonder clubkaart niet meer spontaan naar een wedstrijd. Als je het gewijzigde toegangsbeleid binnen de horeca op grote schaal introduceert, is ook daar een niet gepland avondje stappen voortaan uitgesloten.

Nou gezallich!