Tong's voetbalverhalen # 128

Geld en de bal moeten rollen. Ik kan er niks aan doen. Maar als ik grote bedragen uitgeef, reken ik gevoelsmatig nog steeds om in guldens. Soms zelfs bij kleinere bedragen. Ik ben opgegroeid met de gulden en dat zit in m'n genen.

We hadden ooit het mooiste geld van de wereld, zoals we ooit het mooiste voetbal speelden in Europa. Het gouden-of gulden tijdperk. Zeg maar de jaren 70. Nederlandse clubs schitterden op de Europese velden en het Nederlands elftal schitterde op de WK's in West-Duitsland en Argentinië. In die tijd waren grote transfers uitzonderingen. Clubs hadden spelers in eigen beheer. Zelfs als hun contract was afgelopen.

Zo speelden Ajax, Feijenoord en PSV jarenlang in dezelfde opstellingen. Met per seizoen één of twee wijzigingen. De grootste transfer uit die tijd was de overgang van Johan Cruijff naar Barcelona. Ajax ontving de hoofdprijs, met het immense bedrag van 3 miljoen gulden. Cruijff was dan ook de beste speler ter wereld, en op zijn 26ste rijp om naar het buitenland te gaan.

Ik schrijf deze lange inleiding om bij de transfer van Sergino Dest (21) naar Barcelona uit te komen. En het verschil te duiden tussen (opa spreekt) toen en nu. We leven al jaren in een commerciële voetbalwereld. Waar het "grote" geld vaak belangrijker is dan het rollen van de bal. (Champions League. WK-2022 in Qatar) De miljoenen rollen van club naar club. En de grijpstuivers bestaan niet meer. Sergino Dest is een talentvolle, Amerikaanse rechtsachter van Ajax. Niet eens zeker van een basisplaats, met één seizoen ervaring in de Eredivisie. Waar Johan Cruijff Barcelona 3 miljoen gulden kostte, betalen ze nu 20 miljoen Euro, met eventueel 5 miljoen bonus, voor Sergino Dest.

De waarde van het geld uit het verleden en het heden is niet te vergelijken. Maar soms zijn de verschillen zo buiten proportioneel, dat het niet eens meer gevoelsmatig is, maar concreet uit de sloffen is geschoten. Plus-minus 50.000.000 gulden voor een beginnende rechtsachter in 2020, en 3.000.000 gulden voor één van de beste spelers allertijden, is niet te visualiseren.

In een tijd waar de voorbeschouwingen bij Europa cup wedstrijden meer kijkers trekken dan de wedstrijden zelf, kijk je nergens meer van op. Ik kijk momenteel eerder uit naar Johan Derksen en René van der Gijp in Veronica Inside, of tijdens hun voorbeschouwingen, dan naar de Europacup wedstrijd zelf. Als de bal maar rolt, komen de reclamecentjes en tv-gelden met bakken binnen. Over het transferbedrag van Lionel Messi heb ik het nog niet eens gehad. 1.400.000.000 gulden vroeg Barcelona.

Waar is de tijd van Berry van Aerle gebleven? De rechtsachter van PSV en het Nederlands Elftal. Die iedere maand trouw zijn contributie overmaakte. Wat kost zo'n mondkapje eigenlijk?

tong80