Tong's WK-Atletiek 2019 column #7

De dag nadat Katja Schuurman bekend maakte dat ze met zeven mensen seks heeft gehad in een Jacuzzi, begint de Zevenkamp bij de vrouwen. De Tienkamp begint ook vandaag. Ben benieuwd waar de interesse van Caitlyn Jenner ligt. Ze is ooit Olympisch kampioen Tienkamp geweest bij de mannen. Ze heette toen nog Bruce van voren. Inmiddels gaat deze transgender, ginders, aan de andere kant van de oceaan, door het leven als vrouw. Spel Zonder Grenzen is ook wel bekend als Zeskamp. Zaterdagavond met glad gekamde haartjes, in pyjama en met een frietje (patatje) voor de treurbuis. Barend Barendse was de scheidsrechter en Dick Passchier de presentator. Meeleven met dorpen en steden. Zoals je decennia later, via de treurbuis, meeleefde met het transformerings proces van de Amerikaanse wereldtopper in de atletiek.

Menigeen, vooral de jongeren, had nooit van Bruce Jenner gehoord. Ik kende de Kardashians niet. Een soap waar Bruce Jenner een bij/hoofdrol in vervulde. Ik zag wel eens een dikke reet voorbij komen uit die serie. Verder wist ik van toeten nog blazen. Toen ik vernam dat Bruce Jenner zich had laten ombouwen tot vrouw, viel ik dan ook stijl achterover, als de beste polsstokhoogspringer in de Decatlon. Voor sprinters, dus ook Tienkampers, zijn de bilspieren cruciaal. Kijk maar eens naar de beelden op het WK. Het lijkt alsof iedere atleet een holle rug heeft. De kracht komt uit die spieren. De Olympische ringspier, zogezegd. Voor de soapliefhebbers, Kimspier. Al dansend The Shakespier.

De Tien-en Zevenkampers zijn de ultieme atleten. Zo allround dat het bijna niet is te geloven. Bokser Muhammed Ali werd gekozen tot sportman van de 20e eeuw. De sportman van de eerste helft van die eeuw werd Jim Thorpe. Hij was van wereldklasse in boksen, honkbal, basketbal, American Football en atletiek. Zijn Olympische titel op de tienkamp werd later van hem afgenomen, omdat-ie betaald werd in andere sporten. Decennia later werd hij gerehabiliteerd. Zoals zoveel ex-topsporters berooid en verlaten. Vandaag ga ik met extra interesse kijken naar de BBC. Waar Olympisch kampioen tienkamp Dailey Thompson één van de analisten is. Samen met Caitlyn/Bruce Jenner een mooi duo. Katja zal er geen bezwaar tegen hebben als ik daar Jim Thorp aan toevoeg. Katja is immers niet vies van een triootje. Zo is de cirkel met dit Cocktail-Trio weer eens mooi rond. 

tong80