Tong's voetbalverhalen #14

November 1978, de grootste godenzoon kreeg zijn afscheidswedstrijd. Hij, die als verlosser kwam voor het Nederlandse en Spaanse voetbal, werd aan het kruis genageld. De spijkers onder de zolen van de Bayern spelers, zoals Rumenigge, Breitner en Sepp Maier waren nog roodgloeiend van vroegere vernederingen. Ajax-Bayern München had een feest moeten worden, niet 'Het Laatste Avondmaal.'

Het begon al op Schiphol, een dag voor de wedstrijd. Niemand van Ajax was aanwezig om de Duitse grootmacht te ontvangen. Daarna werden ze in een tweederangs hotel ondergebracht. Er sluimerden natuurlijk al revanchegevoelens bij Bayern. In het beste seizoen van Ajax ooit, 1972, verloren ze in de EC-1 thuis met 0-5 en uit met 4-0.

Bij het betreden van het stadion werden de Duitsers beschimpt met 'schweine hunde' en 'Nazi's'. De Ajaxspelers negeerden verder hun Duitse tegenstanders. Een onprettige sfeer was geschapen. Het voornemen van de Duitsers was er een leuke wedstrijd van te maken. Maar de keuze voor Bayern bleek een verkeerde te zijn. Engelse topclubs waren ook beschikbaar.

Later nam Cruijff wraak op de 0-8 van die avond. De grootste Nederlandse voetballer ging naar Amerika, om daar ook voetballer van het jaar te worden. Door een faillissement ging ie nog voetballen bij het kleine Levante en terug naar Ajax om kampioen te worden. Met een magistrale goal in zijn eerste wedstrijd tegen Haarlem.

Uit wraak op Ajax voorzitter Ton Harmsen plakte hij er nog een jaartje Feijenoord achteraan. Waar ie met revanchegevoelens spijkerhard toesloeg. Ondanks een 8-2 nederlaag tegen....Ajax, werd Feijenoord kampioen. Met o.a. een piepjonge Ruud Gullit, nog zonder rasta haar. Cruijff zette voor altijd een punt achter zijn actieve loopbaan. Dat was in 1984, zeven jaar na de 0-8. Bayern is nog steeds een grootmacht. Ajax teert inmiddels weer op de rook van Jopie. Cruijffie is niet meer. Zijn rentree bij Ajax in de Meer tegen Haarlem vergeet niemand. Zijn afscheidswedstrijd hoort verdrongen te worden.

De rentree van Crijuff bij Ajax met de magistrale goal tegen Haarlem (Bron: YouTube/AFC Ajax)