FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 26 april 2019

Geen extra wc's in Amsterdam op Koningsdag

Bewoners in het centrum van Amsterdam kregen door het grote aantal wildplassers vorig jaar tijdens Koningsdag heel wat te verduren, toch blijft het aantal plasfaciliteiten in de stad hetzelfde. Wel komen er voor vrouwen twee extra toiletplekken op het Beursplein. Ook worden de plaslocaties beter verspreid over de stad.

Op zoek naar een wc met een volle blaas blijft een uitdaging in de binnenstad met Koningsdag. Net als vorig jaar worden er op 93 plekken plaskruizen geplaatst. Voor de dames zijn er dit jaar zeven locaties waar je naar een wc kan. Die hebben allemaal 16 toiletten. Vorig jaar waren dit er nog twee minder. Bestaande plasfaciliteiten zijn hierbij niet meegerekend. Net als plasgelegenheden die door festivals zijn geregeld of wc's in horeca-gelegenheden die - vaak tegen betaling - beschikbaar worden gesteld.

Open riool
Binnenstadbewoners werden vorig jaar, ondanks de door de gemeente geregelde plasvoorzieningen, de dupe van de feestgangers. Tegen deuren en tegen ramen, de hele buurt werd soms ondergeplast. Een stel Jordanezen stuurden vorig jaar, nadat de urine door hun gangen in sijpelde, een brief naar de gemeenteraad. In de hoop dat er wat aan het wildplasprobleem gedaan kon worden. De gemeente laat weten dat ze proberen te voorkomen dat de stad weer verandert in een open riool. De spreiding van de plasplekken zal daarbij helpen. "Ook zijn wij dit jaar met de ondernemers in de Jordaan in gesprek gegaan. Uitkomst hiervan: ondernemers zelf zetten extra toiletten neer op straat en de gemeente heeft een aantal locaties van de plaskruizen gewijzigd om daar het wildplassen tegen te gaan", laat een woordvoerder weten.

Plasplekken
Mannen met hoge nood kunnen bij honderd locaties terecht. Als vrouw zal je het wat langer moeten ophouden, want voor hen zijn er slechts zeven locaties, verspreid door de stad. 

'Kung Fu fighter' steekt twee mensen met schaar in Amsterdam Noord

Bij een steekpartij in Amsterdam Noord zijn twee mensen gewond geraakt. De dader, die met een opmerkelijk voorwerp zijn slachtoffers te lijf ging, is aangehouden.

Voor de steekpartij zou een verkeersruzie hebben plaatsgevonden. Die ruzie begon op de parkeerplaats van de Plus, toen zijn de drie al ruziënd achter elkaar aangerend richting de Kwekerijlaan. Daar is het uit de hand gelopen. Een getuige vertelde dat de dader daar Kung Fu-bewegingen maakte en toen een schaar tevoorschijn haalde. 

Pleister
Eén van de slachtoffers werd in zijn been gestoken met de schaar en moest naar het ziekenhuis. Het andere slachtoffer kwam grotendeels met de schrik vrij. Zijn verwondingen waren zo licht dat het ter plaatse met een pleister opgelost kon worden. 

De dader kon meteen opgepakt worden door de politie. Het team doet onderzoek naar wat er precies is voorgevallen. 

Politie houdt drie verdachten op heterdaad aan in groot drugslab

Bij de vondst van een groot drugslab in een loods aan de Doesburgseweg in Zevenaar, werden vrijdag 26 april drie mannen uit Tilburg (30, 38 en 40 jaar) aangehouden. In een lopend onderzoek kwam de politie het drugslab op het spoor.

Afgelopen nacht werden bij de inval door het arrestatieteam drie verdachten aangehouden. Een van de mannen probeerde te vluchten, maar ook hij kon worden aangehouden. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau. In de loods werden grondstoffen van synthetische drugs aangetroffen. Het drugslab wordt gedurende de hele dag met ondersteuning van het LFO (Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen) onderzocht en geruimd.

Vastgebonden man waarschijnlijk vandaag uit ziekenhuis

De 30-jarige man die vannacht naar het ziekenhuis moest nadat hij vastgebonden was achtergelaten bij een brandende auto in Amsterdam, is niet ernstig gewond geraakt.

Lees ook: Politie vindt vastgebonden man bij brandende auto

Het slachtoffer had door de brand wel veel rook ingeademd. "Hij is buiten levensgevaar", vertelt een politiewoordvoerder. "Hij gaat waarschijnlijk vandaag ook weer naar huis. Hij heeft inmiddels de recherche gesproken, die doet naarstig onderzoek naar wat er is gebeurd."

Over de verklaring van het slachtoffer wil de politie nog niets zeggen. Ook wordt niet verteld of de man een bekende van de politie is. "Inhoudelijk doen wij verder geen mededelingen", zegt de woordvoerder. "We weten niet precies wat er heeft plaatsgevonden en betrachten de nodige voorzichtigheid met het naar buiten brengen van details."

De recherche is nog op zoek naar getuigen en beeldmateriaal, dat bijvoorbeeld door dashcams van automobilisten in de omgeving is gemaakt.

NHL: Bruins en Blues beginnen tweede ronde play-offs met winst

In de NHL zijn de ijshockeyers begonnen aan de tweede ronde van de play-offs. De eerste twee wedstrijden werden donderdagavond gespeeld, ook hier gaat het weer om series van maximaal zeven duels.

De Boston Bruins speelden thuis tegen de Columbus Blue Jackets en Noel Acciari bracht de thuisploeg met een shorthanded goal op voorsprong. In de derde periode dreigde het fout te gaan: Brandon Dubinsky en Pierre-Luc Dubois scoorden binnen dertien seconden en zorgden voor 1-2, maar Charlie Coyle werkte de gelijkmaker binnen. Na dik vijf minuten overtime was het toch weer feest in de TD Garden: Coyle tikte uiterst behendig een pass van Marcus Johansson binnen voor de golden goal en de 3-2 winst voor Boston.

Ook de St Louis Blues kwamen op voorsprong en wel dankzij Robby Fabbri. Jason Spezza tekende namens de Dallas Stars voor de gelijkmaker, maar Vladimir Tarasenko bracht de Blues wederom op voorsprong en vroeg in de derde periode zorgde hij ook voor 3-1. Jamie Benn scoorde in de slotfase nog wel namens de Stars, maar het bleef bij 3-2 en dus begonnen de Blues met winst.

NHL play-offs vrijdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
01.00 New York Islanders - Carolina Hurricanes, East 2nd Round - Wedstrijd 1*
04.00 San Jose Sharks - Colorado Avalanche, West 2nd Round - Wedstrijd 1
*Live op FOX Sports

Bruins - Blue Jackets (Bron: YouTube)

Leclerc snelste in Baku, Verstappen vierde

Charles Leclerc heeft in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Azerbeidzjan de snelste tijd gereden. De Ferrari-coureur reed in de straten van hoofdstad Baku naar een tijd van 1.42,872 waarmee hij nipt sneller was dan teamgenoot Sebastian Vettel. Max Verstappen kwam tot de vierde tijd.

In de eerste sessie kon nauwelijks worden gereden nadat een losgekomen putdeksel de Williams van George Russell vernielde. De Brit was er niet bij, omdat Williams een nieuw chassis op moest bouwen. Voor een tweetal andere rijders duurde de tweede sessie niet de volledige negentig minuten. Na een kwartiertje klapte Lance Stroll in de muur nadat hij, na een momentje, te laat besloot een uitloopstrook te nemen. Met nog een half uur te gaan verremde Daniil Kvyat zich bij bocht zeven, waarna de Rus zijn Toro Rosso in de muur parkeerde.

De andere coureurs wisten tussendoor veel kilometers te maken waarbij het in eerste instantie ging tussen Leclerc en Hamilton, voordat Ferrari op de zachtere banden toesloeg.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 C. Leclerc Ferrari 1:42.872 28
2 S. Vettel Ferrari 1:43.196 28
3 L. Hamilton Mercedes 1:43.541 31
4 M. Verstappen Red Bull 1:43.793 24
5 V. Bottas Mercedes 1:44.003 31
6 D. Kvyat Toro Rosso 1:44.177 9
7 C. Sainz Jr. McLaren 1:44.183 27
8 A. Albon Toro Rosso 1:44.216 33
9 P. Gasly Red Bull 1:44.240 24
10 L. Norris McLaren 1:44.295 32
11 K. Magnussen Haas 1:44.901 25
12 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:45.366 31
13 S. Pérez Racing Point 1:45.436 28
14 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:45.482 30
15 D. Ricciardo Renault 1:45.483 15
16 R. Grosjean Haas 1:45.618 31
17 L. Hamilton Mercedes 1:46.717 24
18 L. Stroll Racing Point 1:47.875 8
19 R. Kubica Williams 1:47.875 27
20 G. Russell Williams geen tijd 0

Bijval voor kritiek van Van Bommel op speelschema Eredivisie

Mark van Bommel uitte al meermaals kritiek op de beslissing van de KNVB om de voorlaatste speelronde van de Eredivisie te verplaatsen naar 15 mei. In zijn mening staat hij niet alleen, want ook Dick Advocaat laat zich opnieuw horen. De trainer van FC Utrecht laat vrijdag weten te balen van de situatie die is ontstaan door het besluit van de KNVB om het speelschema om te gooien om Ajax, dat nog actief is in de Champions League en in de halve finales van dat toernooi een tweeluik speelt met Tottenham Hotspur, zo tegemoet te komen.

"Ik vind het nog steeds belachelijk. Niet naar Ajax toe. Ik snap dat belang. Maar voor de overige clubs is het een slechte zaak. We hebben nu twee weken niks te doen. En straks moeten we misschien zes wedstrijden in twee weken spelen", vertelt Advocaat in gesprek met De Telegraaf . FC Utrecht won woensdagavond met 2-1 van Fortuna Sittard en speelt zijn eerstvolgende wedstrijd pas op 12 mei, uit bij Ajax. Drie dagen later wacht dan op de laatste speelronde van de competitie een thuisduel met sc Heerenveen.

Advocaat sluit zich met zijn woorden aan bij Van Bommel, die donderdagavond na het uitduel van PSV met Willem II (0-3) voor de camera van FOX Sports al zijn onvrede uitte over de situatie. "Het is een buitengewoon rare situatie dat je aan het slot van de competitie plotseling zeventien dagen niet in actie komt. Ik heb het gevoel dat iedereen het zomaar accepteert. Dit gebeurt in geen enkel andere land Ik snap dat Ajax niet op zondag en dinsdag (30 april, de heenwedstrijd tegen Tottenham Hotspur, red.) in actie kan komen. Maar dan moet je daar op voorhand beter rekening mee houden. Daarover raak ik mijn irritatie niet kwijt", zo gaf oefenmeester van PSV ruiterlijk toe.

Naat Advocaat en Van Bommel heeft ook NAC Breda-spits Mitchell te Vrede zijn bedenkingen bij het veelbesproken besluit. NAC komt pas over zestien dagen weer in actie, terwijl degradatie nagenoeg bijna zeker is. "Het worden lange weken. Heel vervelend, maar we zullen er het beste van moeten zien te maken", aldus Te Vrede.

'Nieuwe klus als bondscoach lonkt voor Advocaat'

De sportieve toekomst van Dick Advocaat is momenteel in het ongewisse, maar er gloort een nieuwe uitdaging voor de oefenmeester. De 71-jarige trainer vertrekt aan het einde van dit seizoen bij FC Utrecht en heeft voorlopig nog geen nieuwe club gevonden. Mogelijk gaat Advocaat echter aan de slag als bondscoach, zo weet het Algemeen Dagblad vrijdagmiddag te melden.

Volgens de krant is de ervaren oefenmeester in beeld bij de Schotse voetbalbond. Schotland zit na het ontslag van Alex McLeish deze maand zonder bondscoach en zou in Advocaat een geschikte opvolger zien. De Nederlander was eerder in Schotland werkzaam als trainer van Glasgow Rangers.

De Schotse voetbalbond wil naar verluidt op korte termijn een opvolger van McLeish vastleggen en denkt behalve aan Advocaat ook nog aan twee anderen: Sven-Göran Eriksson en Felix Magath. Eriksson is momenteel bondscoach van de Filipijnen, terwijl Magath zonder club zit.

Advocaat was eerder bondscoach van het Nederlands elftal, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, België, Rusland, Servië en opnieuw Oranje. De oefenmeester zou echter nog altijd oren hebben naar een nieuwe klus en mikken op een eindtoernooi. Schotland is in de kwalificatiecyclus voor het EK van 2020 ingedeeld in een groep met België, Rusland, Kazachstan, Cyprus en San Marino. Het land heeft na twee duels drie punten.

UEFA legt Neymar forse schorsing op na tirade op Instagram

Neymar zal het begin van het volgend Champions League-seizoen aan zich voorbij moeten laten gaan. De Braziliaanse sterspeler van Paris Saint-Germain is door de UEFA namelijk voor drie wedstrijden geschorst. Dit vanwege zijn tirade op Instagram, aan het adres van de arbitrage, na de uitschakeling van PSG vorige maand door Manchester United.

PSG verloor op woensdag 6 maart voor eigen publiek met 1-3 van Manchester United en dat betekende de uitschakeling voor Neymar en consorten in de Champions League. Het ging voor PSG mis in de blessuretijd, nadat scheidsrechter Damir Skomina na een veelbesproken handsbal van Presnel Kimpembe naar de strafschopstip wees. Marcus Rashford faalde daarna niet vanaf elf meter. Skomina nam ruim de tijd voor de videoschermen om tot zijn beslissing te komen en Neymar was na afloop van de wedstrijd niet te spreken over de beslissing.

“Dit is een schande. Ze hebben vier mensen die niets van voetbal weten de leiding gegeven over de VAR. Er is geen strafschop. Waar moet hij zijn hand laten als hij met zijn rug naar de bal toe staat? Rot op!”, waren de duidelijke woorden van de aanvaller, die zelf vanwege blessureleed op de tribune zat. De UEFA beschuldigde Neymar van 'beledigende handelingen' richting de arbitrage en heeft daar nu een straf aan gekoppeld. De technicus staat volgend seizoen aan de kant in de eerste drie groepsduels.

Neymar kreeg evenwel bijval van PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaifi, die eveneens niet te spreken was over het optreden van Skomina. “Wat mij betreft was het geen strafschop. Het is erg makkelijk om een dergelijke beslissing te nemen in het nadeel van PSG. Het is dan weer erg moeilijk om een dergelijk besluit te nemen in het nadeel van welke andere ploeg dan ook”, was de reactie van Al-Khelaifi bij RMC.

Pochettino: "Ajax hoeft niet in actie te komen, het is niet eerlijk"

Bij Tottenham Hotspur is men ook op de hoogte van de bijzondere situatie omtrent het speelschema in de Eredivisie en men is er niet blij mee. De 33e speelronde in de Eredivisie is verplaatst naar 15 mei door de KNVB, zodat Ajax meer tijd heeft om zich voor te bereiden op het eerste duel met Tottenham Hotspur in de halve finale van de Champions League. Die luxe heeft de opponent uit Londen niet, want deze zaterdag staat de thuiswedstrijd tegen West Ham United op het programma.

"Het is een moeilijke kwestie en iedereen mag daar een mening over hebben", wordt manager Mauricio Pochettino vrijdag geciteerd door verschillende Engelse media. "Ik ken de Premier League erg goed en weet dat de voetbalbond er alles aan heeft gedaan om ons te helpen. In Nederland wordt blijkbaar op een andere manier invulling gegeven aan het competitieschema. Feit is dat Ajax dit weekeinde niet in actie hoeft te komen en in mijn optiek is dat niet eerlijk."

In een eerder stadium zette Danny Rose al vraagtekens bij het verplaatste duel van Ajax. "Ik kon het niet geloven, toen ik hoorde wat de Nederlanders deden", aldus de verdediger in gesprek met de Daily Mail. "In deze fase van het seizoen slaat de vermoeidheid toe en helpt ieder beetje. Het zou fijn zijn als er in Engeland ook zo wordt gereageerd en wij worden geholpen. Uiteindelijk is het niet Tottenham tegen Ajax of Liverpool tegen Barcelona, maar gaat het om Engeland. We willen de Champions League niet alleen naar Tottenham halen, maar ook naar Engeland."

Tottenham Hotspur en Ajax treffen elkaar op dinsdag 30 april in het onlangs geopende stadion van the Spurs. De returnwedstrijd in Amsterdam is acht dagen later, op woensdag 8 mei. Tussendoor speelt het elftal van Pochettino tegen Bournemouth (4 mei) en treedt Ajax een dag later aan in de finale van de TOTO KNVB Beker. Willem II is de tegenstander in De Kuip.

Agent poetst zelf hakenkruizen weg met emmertje sop en een sponsje

'Smakeloos' noemt de politie het op Facebook. Langs de straat trof de wijkagent acht met stoepkrijt getekende hakenkruizen aan.

De wijkagent van de Weesperzijde in Amsterdam besloot zelf de handen uit de mouwen te steken en de swastika's met een sponsje en een emmertje sop weg te poetsen. Heel veel research hadden de daders blijkbaar niet gedaan; de hakenkruizen stonden in spiegelbeeld getekend. 

'Not done' noemt de politie de actie. Het is onbekend wie er verantwoordelijk is voor de bekladding.

Vernieuwing C2000 gaat verder

Voor de mobiele communicatie tussen noodhulpdiensten, bijvoorbeeld na een aanrijding, wordt gebruik gemaakt van het systeem C2000. In 2015 is de opdracht tot vernieuwing van C2000 gegund aan een combinatie van drie bedrijven, waaronder Hytera Mobilfunk GmbH, voormalig onderdeel van een Duits bedrijf en nu dochter van het Chinese bedrijf Hytera. Vanwege de toegenomen zorgen over de groeiende invloed van statelijke actoren en veranderende geopolitieke verhoudingen heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid een aantal onderzoeken laten verrichten, onder meer door de AIVD, naar risico’s van ongewenste beïnvloeding op C2000 en eventuele kwetsbaarheden.

Op basis van de beveiligingsonderzoeken en de genomen maatregelen concludeert de minister dat er op een verantwoorde wijze vervolg kan worden gegeven aan de vernieuwing van C2000. Over deze overwegingen gaat hij graag spoedig in gesprek met de Tweede Kamer. Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

In de zomer van 2018 heeft minister Grapperhaus opdracht gegeven tot een tweetal beveiligingsonderzoeken naar het nieuwe C2000. Deze onderzoeken zijn uitgevoerd door de AIVD en door het bedrijf Xebia. Uit het onderzoek van de AIVD blijkt dat de betrokkenheid van Hytera Mobilfunk GmbH bij de vernieuwing van C2000 een laag risico geeft op inmenging op het systeem door de Chinese overheid. Daarnaast concludeert het IT-bedrijf Xebia dat het beveiligingsniveau van Hytera Mobilfunk GmbH ‘not bad’ is. Dat is een gemiddelde score. Uit het verdiepend technisch onderzoek, tevens in opdracht van minister Grapperhaus, door het bedrijf Valori naar twee applicaties die door Hytera China zijn ontwikkeld, blijkt dat er geen zogenoemde ‘backdoors’ in de applicaties zijn aangetroffen.

Op basis van de beveiligingsonderzoeken heeft minister Grapperhaus besloten aanvullende technische en organisatorische maatregelen te treffen, maar ook nadere contractuele waarborgen in te bouwen, ter verhoging van het beveiligingsniveau. Deze maatregelen zien zowel op het tegengaan van ongewenste invloed van statelijke actoren als beveiliging in algemene zin. De minister heeft met Hytera Mobilfunk GmbH afspraken gemaakt over het verhogen van het beveiligingsniveau. De uitvoering hiervan wordt nauwlettend gemonitord. Verder zijn er afspraken gemaakt over de strikte scheiding tussen de Chinese eigenaar en het Duitse ontwikkel-, productie- en beheerproces. De minister kan te allen tijde inspecties laten uitvoeren op de broncode van Hytera Mobilfunk GmbH.

Bovenstaande onderzoeken én maatregelen zijn ter advisering voorgelegd aan professor dr. Bart Jacobs, hoogleraar beveiliging en correctheid van programmatuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen en lid van de Cyber Security Raad. Hij adviseert door te gaan met de vernieuwing van C2000, op de ingeslagen weg, met de betrokken partijen, met voortdurende krachtige focus op beveiligingsaspecten, en met inachtneming van een aantal verbeterpunten. Verder heeft de AIVD bevestigd dat de geadviseerde maatregelen die in het gerubriceerde deel van het advies van de dienst zijn opgenomen voortvarend zijn opgepakt.

Tong's voetbalverhalen #14

November 1978, de grootste godenzoon kreeg zijn afscheidswedstrijd. Hij, die als verlosser kwam voor het Nederlandse en Spaanse voetbal, werd aan het kruis genageld. De spijkers onder de zolen van de Bayern spelers, zoals Rumenigge, Breitner en Sepp Maier waren nog rood gloeiend van vroegere vernederingen. Ajax-Bayern München had een feest moeten worden, niet 'Het Laatste Avondmaal.'

NBA: Spurs en Nuggets naar beslissend duel in play-offs

De basketballers van de San Antonio Spurs en Denver Nuggets gaan een beslissend duel moeten spelen in hun eerste ronde in de play-offs. De Nuggets hadden het donderdagavond af kunnen maken, maar in San Antonio wonnen de Spurs met 120-103 en dus staat het 3-3 in de serie.

De Spurs pakten in het begin al de leiding en hielden die grotendeels vast, hoewel de Nuggets halverwege even op gelijke hoogte kwamen. Het bleef tot en met het derde kwart wel spannend, maar daarna liepen de Spurs uit, ondanks de 43 punten van Nikola Jokic. Aan Spurs-zijde waren LaMarcus Aldridge en DeMar DeRozan goed voor 26 en 25 punten.

De zevende en beslissende ontmoeting tussen de Spurs en Nuggets staat op zaterdagavond om 04.00 uur Nederlandse tijd gepland in Denver en is live te zien op Ziggo Sport.

NBA play-offs vrijdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
04.00 Los Angeles Clippers - Golden State Warriors, West 1st Round - Wedstrijd 6 (3-2 Golden State)

Spurs - Nuggets (Bron: YouTube)

Noord-Korea: VS praat onzin

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de VS beschuldigd te kwader trouw te zijn geweest tijdens de top met president Donald Trump twee maanden geleden te Hanoi. Dat zei hij tijdens de top met de Russische president Vladimir Poetin in Vladivostok.

Vooral minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo moest het ontgelden. Die zou "onzin praten" en zich "roekeloos" hebben opgesteld, aldus de Noord-Koreanen. Naar verluidt liep de top destijds stuk omdat Pyongyang eiste dat Pompeo uit de delegatie werd verwijderd, maar Trump weigerde dit.

Volgens Kim hangt vrede geheel van Washington af, aldus de BBC. Hij praatte deze week met Poetin omdat zijn land op zoek is naar veiligheidsgaranties voordat het nucleaire programma zou kunnen worden afgebouwd. Maar die willen de Amerikanen niet geven.

"De situatie op het Koreaanse schiereiland zit vast en kan teruggaan naar de oude toestand omdat de Amerikanen zich eenzijdig te kwader trouw hebben opgesteld", zou de Noord-Koreaanse leider tegen Poetin hebben gezegd.

Ook Moskou en Beijing zijn ongelukkig met Noord-Korea's kernwapenprogramma. Poetin overlegt later met de Chinezen, en wil daarna met de Amerikaanse regering praten.

Senna vs. Prost in F1 2019

De grootste rivaliteit in de Formule 1 wordt nieuw leven ingeblazen in de game F1 2019. De auto's van meervoudig wereldkampioenen Ayrton Senna en Alain Prost uit het seizoen 1990 zullen worden verwerkt in de nieuwe game.

De McLaren MP4/5B van Senna en de Ferrari F1-90 van Prost zullen dus hun opwachting maken in F1 2019, en zullen gepaard komen met acht 'challenges' en enkele liveries die gebruikt kunnen worden in multiplayer. Ook zullen de gezichten van de twee legendes verwerkt worden in de carrièremode, wat erg opvallend is aangezien Senna al bijna 25 jaar overleden is. Deze content komt exclusief naar de 'Legends Edition' van de game, die ook drie dagen early access bevat.

Naast de Legends Edition komt er ook een 'Anniversary Edition', omdat F1 2019 de tiende game zal zijn sinds Codemasters de F1-licentie overnam. De Anniversary Edition bevat twee extra 'classic cars' uit het 2010-seizoen, de Ferrari F10 en de McLaren MP4-25. Deze content zal later ook beschikbaar gemaakt worden voor de normale editie, tegen een extra vergoeding. De Legends Edition bevat ook alle content van de Anniversary Edition.

Is er dan ook nog nieuws voor de stervelingen die normale edities van games aanschaffen? Een klein beetje, hoewel het niet als een grote verrassing zal komen: Codemasters heeft officieel bevestigd dat F1 2019 ook de Formule 2 zal bevatten. Dit werd al geteased tijdens de aankondiging enkele weken terug, maar nu is het dus zeker. Opvallend is wel dat ten tijde van launch alleen het 2018-seizoen van de Formule 2 aanwezig zal zijn, het huidige seizoen zal op een later tijdstip via een update toegevoegd worden.

F1 2019 komt wat eerder dan we gewend zijn, 28 juni, naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

Onderzoek naar 'stadhuisparkeerder' in volle gang

Op donderdagmiddag 25 april werd het stadhuis in Harderwijk opgeschrikt. Een auto reed tegen de pui, waarna de bestuurder wegliep. Mede omdat er een benzine- en gaslucht te ruiken was, werd er groot opgeschaald. Het stadhuis werd ontruimd, en hulpverleners zorgden dat de situatie snel onder controle was.

Tegelijkertijd startte de politie een onderzoek naar de bestuurder. Mede dankzij foto’s van getuigen wist de politie al snel wie de bestuurder moest zijn. Nog voordat de politie de man kon lokaliseren, werd er gebeld door een familielid van de man. De man bleek bij een familielid in Harderwijk te zijn, en wilde zichzelf bij de politie melden. Agenten zijn naar de woning gegaan en hebben de 32-jarige man aangehouden. De man verbleef sinds kort bij familie in Harderwijk.

Motief
Uit de eerste verhoren komt het beeld naar voren dat de man persoonlijke problemen heeft. Uit verhoren blijkt verder dat de man niet de intentie had om anderen iets aan te doen. Verder lijkt de actie geen verband te houden met gemeentezaken. Verklaringen van anderen ondersteunen het verhaal van de verdachte.

Reactie burgemeester
Burgemeester Van Schaik is blij dat er zo snel een verdachte kon worden aangehouden. “Ik ben opgelucht dat er geen slachtoffers zijn gevallen, en dat het erop lijkt dat de verdachte er niet op uit was om slachtoffers te maken. De schrik zat er natuurlijk flink in bij de mensen die in en rond het stadhuis waren. Ik heb veel waardering voor het optreden van de politie en onze eigen boa’s en bedrijfshulpverleners. Er is heel adequaat opgetreden. Gelukkig is de schade aan het Huis van de Stad beperkt gebleven.”

Verder onderzoek
Het onderzoek gaat verder. Ook zullen er opnieuw verhoren plaatsvinden. De politie kan nog geen inschatting geven over de tijd die het onderzoek in beslag zal nemen.

Wielrenner De Greef (27) overleden

Wielrenner Robbert de Greef is overleden. De Brabander werd op 30 maart tijdens de Omloop van de Braakman getroffen door een hartaanval en lag sindsdien in kunstmatige coma in het ziekenhuis van Antwerpen. Daar overleed hij vrijdagochtend na een hersenbloeding, 27 jaren jong.

De Greef was tijdens de Belgische koers op jacht naar het peloton, nadat hij met een lekke band gelost werd. Hij werd onwel - een hartaanval, zo bleek - en ging onderuit, waarna de wedstrijd al vrij snel werd afgelast. Hij leek in het ziekenhuis vooruitgang te tonen en een donorhart zou misschien mogelijk zijn, maar zover is het niet gekomen.

Rechter verbiedt staking BOA's op Koningsdag

De gemeente Amsterdam heeft het kort geding dat was aangespannen tegen de staking door BOA's op Koningsdag gewonnen. Daardoor mogen de BOA's morgen niet staken.

De BOA's wilden op Koningsdag tussen 18.00 en 21.00 het werk volledig neerleggen. Dit is het drukste moment van de dag. Veel feesten zijn dan afgelopen en de BOA's hebben de taak om alle bezoekers op een goede manier de stad uit te leiden.

Burgemeester Femke Halsema vroeg de BOA's eerder al om de staking niet door te laten gaan, omdat ze bang is voor onveilige situaties in de stad. Toen de BOA's lieten weten de actie door te zetten, besloot Halsema om de staking aan te vechten bij de rechter.

Er zijn al langere tijd acties van BOA's in de stad. Zo schrijven ze al een tijd geen bonnen meer uit, iets dat ze ook op Koningsdag willen gaan doen.

De acties worden gevoerd omdat de BOA's graag beter bewapend willen worden. Ze willen beschikking krijgen over een wapenstok en pepperspray, zodat ze zich beter kunnen verdedigen.

Eerste vrije training Baku al na tien minuten voorbij

De eerste vrije training voor de Grand Prix van Azerbeidzjan is al na tien minuten gestaakt. De oorzaak van het beëindigen van de sessie was een putdeksel dat losraakte toen George Russell er met zijn Williams overheen reed. Alle putdeksels op het zes kilometer lange stratencircuit in de hoofdstad Baku moeten nu gecontroleerd worden.

Overigens liep de terugtocht van de bolide van Russell ook allesbehalve vlekkeloos: de chauffeur van de takelwagen was even vergeten dat op een stratencircuit de viaducten en bruggen ook wat lager zijn. Het gevolg was dat de niet laag genoeg gezakte kraan op de vrachtwagen tegen één van deze bouwwerken op klapte, met nog meer schade tot gevolg.

Voor het stilleggen hadden slechts twee coureurs een tijd neergezet. Charles Leclerc reed een rondje van 1:47.497, terwijl zijn Ferrari-teamgenoot Sebastian Vettel er eentje op de klok zette van 1:49.598. De tweede vrije training staat gepland voor vanmiddag 15.00u.

PlayStation 5 komt na maart 2020

De volgende generatie PlayStation wordt niet uitgebracht binnen het huidige fiscale jaar, dat eindigt op 31 maart 2020. Dat heeft Sony gemeld tijdens de financiële resultaten van vandaag. Sony investeert zo'n 31,1 miljard yen, omgerekend 25 miljoen euro, in de ontwikkeling van de volgende generatie PlayStation.

Eerdere details onthulden al dat de nieuwe console gebruikt maakt van een AMD Ryzen-CPU en een custom navi-GPU die ray-tracing ondersteund.

Nog wat meer cijfers uit het kwartaalrapport van Sony PlayStation:

  • PlayStation Now groeit sinds de lancering gemiddeld 40 procent per jaar en heeft nu op 700.000 abonnees.
  • PlayStation 4 is wereldwijd een kleine 97 miljoen keer verscheept. Dit fiscale jaar was goed voor een kleine 18 miljoen daarvan.
  • Sony verwacht 16 miljoen PlayStation 4 te verkopen in het komende fiscale jaar, dus van 1 april tot 31 maart 2020.
  • Er zijn er dit fiscale jaar 2,2 miljoen PlayStation Plus-abonnees bij gekomen. In totaal zijn er 36,4 miljoen leden.
  • Er zijn 54,7 miljoen spellen in het laatste kwartaal verkocht.
  • 45% van die verkochte software waren digitale aankopen, een stijging van 2% ten opzichte van vorig jaar.

PlayStation

Psychologische horrorgame Layers of Fear 2 komt volgende maand uit

Het vervolg op het succesvolle Layers of Fear uit 2016 komt uit op 28 mei. Layers of Fear 2 speelt zich af op een mysterieuze boot en heeft wederom een geschifte artiest in de hoofdrol.

In de eerste Layers of Fear kroop je in de huid van een verknipte schilder die steeds meer geobsedeerd raakt met zijn werk, terwijl in het tweede deel een doorgedraaide filmregisseur schijnbaar een hoofdrol krijgt. Het spel speelt zich in ieder geval (grotendeels) af op een schip en zal net als het eerste deel voornamelijk geweldloze gameplay bevatten. Wederom een soort horror-wandelsimulator dus, een genre wat bij veel gamers toch zeer goed in de smaak valt zolang sfeer, verhaal en gameplay maar goed in elkaar steken. Bekijk hieronder de meest recente trailer voor Layers of Fear 2.

MLB: Angels nu wel langs Yankees, Gonzales naar 5-0

De honkballers van de Los Angeles Angels hebben in de MLB na drie opeenvolgende thuisnederlagen tegen de New York Yankees het vierde duel wél gewonnen. In het Angel Stadium of Anaheim werd het 11-5 voor de Angels, hoewel ze niet best begonnen.

Na de vijfde slagbeurt van de Yankees stonden de bezoekers op 0-4, maar 2-run homeruns van Tommy La Stella en Kole Calhoun trokken de stand gelijk. In de zesde inning namen de Angels een voorsprong en een single van Andrelton Simmons in de zevende volgde. David Fletcher sloeg in totaal vijf runs binnen en maakte het karwei af voor de Angels.

De Seattle Mariners wonnen thuis met 14-2 van de Texas Rangers, waar werper Taylor Hearn zijn MLB-debuut maakte. Dat ging niet helemaal soepel: hij kreeg vijf runs om de oren en werd nog voor het einde van de eerste inning naar de kant gehaald. Mariners-pitcher Marco Gonzales deed het prima en werd de eerste werper in de MLB dit seizoen die op vijf zeges staat: 5-0.

Uitslagen MLB donderdag
Pittsburgh Pirates - Arizona Diamondbacks 0-5
Chicago Cubs - Los Angeles Dodgers 1-2
Cincinnati Reds - Atlanta Braves 4-2
Philadelphia Phillies - Miami Marlins 1-3 (1 extra inning)
Boston Red Sox - Detroit Tigers 7-3
Houston Astros - Cleveland Indians 1-2
Los Angeles Angels - New York Yankees 11-5
Seattle Mariners - Texas Rangers 14-2

Angels - Yankees (Bron: YouTube)

Explosieve trailer voor Rage 2

Bethesda geeft in een nieuwe trailer antwoord op de vraag wat Rage 2 is. Dat er veel explosies en kogels in voor komen lijkt ons duidelijk.

In Rage 2 speel je in een tijd waarin de aarde aan het herstellen is van een groot ongeluk. De wereld begint weer te leven, facties bestaan, maar de mensheid is zelf nog niet hersteld. Jij speelt iemand met superpowers. Als je genoeg vijanden dood, dan vult een meter zich. Eenmaal vol, dan kun je Overdrive starten. Je beweegt sneller, je ziet vijanden beter en je health wordt ook nog eens aangevuld. Hiermee word je dus bijna onoverwinnelijk en schiet je de hordes aan vijanden nog makkelijker af.

Rage 2 is verkrijgbaar vanaf 14 mei 2019 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Survivalgame Fade to Silence krijgt meer uitleg

Koch Media heeft een trailer van de survivalgame Fade to Silence uitgebracht waarin er meer uitgelegd wordt over de game. Vandaar dat het waarschijnlijk ook 'Explanatory Trailer' heet.

Fade to Silence neemt spelers mee naar een bevroren, post-apocalyptische wereld waar het trotseren van natuurgeweld essentieel is. Het spel is een mix van een raadselachtig verhaal, een constante zoektocht naar hulpmiddelen, behoeften op korte termijn balanceren met doelen op de lange termijn.

Er is een enorm winterlandschap: van een bevroren rivierdelta tot ooit weelderige landbouwgronden en dichte bossen, elk gebied heeft een groot aantal locaties om te verkennen. Pak een slee, neem een volger met je mee en ga op een lange expeditie naar de verste gebieden. Rekruteer volgers om toegang tot betere gear te krijgen, waarmee je de koude omgeving en steeds gevaarlijker wordende wezens kan overleven. Een exploration mode laat je door de wereld reizen en het verhaal op jouw tempo ervaren. Leid je volgers en houd ze in leven.

Fade to Silence komt op 30 april 2019 naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

Inspecties: Voortgangsrapportage RvdK moet duidelijker

De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) werkte de afgelopen tijd hard aan een aantal verbetermaatregelen, maar maakt in zijn eerste voortgangsrapportage onvoldoende duidelijk of deze helpen bij een afname van de wachttijd.

Het aantal kinderen op de wachtlijst daalde in de periode oktober-december 2018 wel. De voortgangsrapportage meldt niet of dat zo snel gaat als het verbeterplan beoogt. De Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vinden de rapportage op de meeste onderdelen niet concreet genoeg.

De inspecties vragen de RvdK in zijn volgende rapportage inzichtelijk te maken hoe hij voorkomt dat kinderen te lang op onderzoek wachten, dat ondertussen de veiligheid van de kinderen die op de wachtlijst staan is gewaarborgd en dat de RvdK meldt wat de voortgang is van onder meer de organisatieverandering die als doel heeft de wachtlijsten te verkorten.

De inspecties verwachten 1 juni 2019 de tweede voortgangsrapportage te ontvangen.

Politie zoekt kettingrukker

Donderdagavond deed een 19-jarige man aangifte van beroving van een halsketting. Hij stond omstreeks 19.30 uur bij de bushalte aan de Dr. J.M. den Uyllaan in Purmerend te wachten, toen er een jongen op hem af kwam lopen. In het voorbijgaan trok die jongen de halsketting van de hals van het slachtoffer. De dader ging er vervolgens rennend vandoor.

De dader was een jongen met een donker getinte huidskleur. Hij had een leeftijd van 16 tot 17 jaar. Hij droeg donkere kleding. De jongen had kort haar. De politie verzoekt getuigen om zich te melden bij de politie via het nummer 0900-8844. Anoniem bellen kan ook op 0800-7000. 

Bigben Interactive komt met European Truck Racing

Ieder jaar komen er weer games uit van verschillende raceklasses. Formule 1, MotoGP, WRC zijn de vaste klanten, vorig jaar kwamen daar het Blancpain Endurance Championship en zelfs de Dakar Rally en de TT Isle of Man bij. Ook een onverwachte toevoeging is de meest recente: een officiële game voor het FIA European Truck Racing Championship. 

En ja, het is precies zoals het klinkt. In European Truck Racing Championship zal je een 5-ton wegend monster moeten zien te temmen en zo snel mogelijk het circuit rond te rijden. Om zo'n gigantisch voertuig aan te slepen zal er natuurlijk een hoop hitte gegenereerd worden. Daarom heeft iedere truck 200 liter water aan boord om het één en ander af te koelen, iets wat jij als coureur tijdens de race moet zien te managen. Veel is er verder nog niet bekend over de game, behalve dat het wordt ontwikkeld door Kylotonn, met behulp van de engine die is gebruikt in V-Rally 4 en de recente WRC-games.

European Truck Racing Championship komt in juli naar PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

Celstraffen van 24 tot 36 maanden voor invoer meth

Het Openbaar Ministerie Rotterdam komt de relatief nieuwe harddrug methamfetamine (meth) steeds vaker tegen. Politie en OM zijn extra alert op het onderscheppen van deze drugs of bestanddelen voor de productie ervan onder meer vanwege de uiterst verslavende uitwerking ervan op gebruikers.

De politie en het Openbaar Ministerie kregen op 31 oktober 2018 een melding van autoriteiten uit Duitsland. Daar was een postpakket onderschept met daarin twaalf potten kokosolie geïmpregneerd met een grote hoeveelheid methamfetamine (meth). Het pakket was afkomstig uit Mexico en onderweg naar een adres in Rotterdam Zuid. Uit onderzoek blijkt dat in de olie een gehalte aan methamfetamine zat variërend tussen de 14% en 32% per pot.

De politie heeft onder leiding van de officier van justitie het pakket gecontroleerd afgeleverd. Kort daarna heeft de politie de ontvanger van het pakket, een 58-jarige man uit Vlaardingen, aangehouden. Verder onderzoek leidde naar de aanhouding van een tweede verdachte, een 46-jarige man uit Rotterdam, zijnde de opdrachtgever voor wie het pakket in ontvangst moest worden genomen. Beide verdachten stonden 5 april voor de Rechtbank in Rotterdam op verdenking van het invoeren en opzettelijk aanwezig hebben van ruim 3 kilo methamfetamine.

De officier van justitie eiste voor de opdrachtgever een gevangenisstraf van 4 jaar en voor de ontvanger van het pakket eiste hij een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 10 voorwaardelijk. De rechtbank beoordeelde op vrijdag 19 april de feiten als strafbaar en heeft de 58-jarige verdachte 36 maanden gevangenisstraf opgelegd en de andere man 24 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Celstraffen van 24 tot 36 maanden voor invoer meth (Foto: Openbaar Ministerie)
Celstraffen van 24 tot 36 maanden voor invoer meth (Foto: Openbaar Ministerie)

Inburgeringsexamen niet gehaald? Dan geen verblijfsvergunning tenzij...

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid mag een verblijfsvergunning voor voortgezet verblijf weigeren, als de vreemdeling het inburgeringsexamen niet heeft gehaald. Maar hij mag de vergunning niet weigeren als dat in het concrete geval onevenredig is. Dat blijkt uit twee uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag.

Achtergrond
Het gaat in de twee zaken om twee vreemdelingen die een tijdelijke verblijfsvergunning hadden voor verblijf bij een familie- of gezinslid. Toen zij na ruim vijf jaar een verblijfsvergunning voor voortgezet verblijf aanvroegen, wees de staatssecretaris die af, omdat de vreemdelingen het inburgeringsexamen niet hadden gehaald.

Weigeren mag, tenzij dat onevenredig is
De staatssecretaris mag een verblijfsvergunning voor voortgezet verblijf weigeren als de vreemdeling het inburgeringsexamen niet heeft gehaald. Maar de verplichting om zo'n inburgeringsexamen te halen mag niet verder gaan dan nodig is om het doel ervan te bereiken, namelijk om de integratie van vreemdelingen makkelijker te maken. Als een vreemdeling bijvoorbeeld bewijst dat hij er alles aan gedaan heeft om het examen te halen, maar dat het desondanks niet gelukt is, mag de staatssecretaris de vergunning niet meer weigeren.

Prejudiciële vragen
De Afdeling bestuursrechtspraak stelde het Hof van Justitie in Luxemburg in mei en augustus 2017 zogenoemde prejudiciële vragen over deze zaken. Ze wilde van het Hof van Justitie onder meer weten of de regeling in het Nederlandse Vreemdelingenbesluit 2000, waarbij de aanvraag moet worden afgewezen als het inburgeringsexamen niet is gehaald, in overeenstemming is met de Europese Gezinsherenigingsrichtlijn. Het Hof van Justitie beantwoordde die vragen in november 2018 in beginsel bevestigend.

Van Gerwen en Wade spelen gelijk in topduel

In het Engelse Birmingham stond donderdagavond de dertiende speelronde in de Premier League op het programma voor de heren darters. Op 2, 9 en 16 mei wordt verder nog gespeeld, op 23 mei volgt dan de grote finaleavond.

Mensur Suljovic (AUT) - Michael Smith (ENG) 7-7
Smith speelde sterk, Suljovic niet en dus kon de Engelsman uitlopen naar een 2-6 voorsprong. Suljovic gooide het tempo echter omhoog en met een 120-finish en een twaalfdarter kwam hij op stoom, om met een 116-finish zelfs op 7-6 te komen. Smith herstelde zich net op tijd om nog een punt te pakken en dus werd het 7-7.

Mensur Suljovic - Michael Smith (Bron: PDC)
Mensur Suljovic - Michael Smith (Bron: PDC)

Rob Cross (ENG) - Gerwyn Price (WAL) 7-7
De toon werd in de eerste paar legs gelijk gezet met finishes van 120, 101, 108 en 98. Price speelde zich vervolgens naar een 4-6 voorsprong, maar een twaaldarter van Cross hielp hem terug in de wedstrijd. Winst zat er niet in, maar na een bij vlagen prima partij eindigde ook dit duel in een gelijkspel: 7-7.

Rob Cross - Gerwyn Price (Bron: PDC)
Rob Cross - Gerwyn Price (Bron: PDC)

Daryl Gurney (NIR) - Peter Wright (SCO) 8-4
Het matigste duel van de avond - hoewel het bij vlagen juist uitstekend was - zorgde in de vijfde leg voor het eerste hoogtepunt: een twaalfdarter van Gurney, die zo op 3-2 kwam. Wright deed dat dunnetjes over om op 4-4 te komen, waarna Gurney zich via 116 en nog een twaalfdarter op 6-4 speelde. Het was de genadeklap voor Wright, die zag dat de Noord-Ier er nóg een twaalfdarter overheen gooide om het af te maken: 8-4.

Daryl Gurney - Peter Wright (Bron: PDC)
Daryl Gurney - Peter Wright (Bron: PDC)

James Wade (ENG) - Michael van Gerwen (NED) 7-7
Veruit de beste partij van de avond, waarin Wade begon met twee 121-finishes. Via 117 kwam Van Gerwen op 4-4 in het duel waarin beide heren geweldig dubbelden: van de 21 darts op een dubbel gooiden ze er bij elkaar slechts zeven mis. Een fraaie 107-finish van Van Gerwen zorgde voor 5-5, maar Wade kwam op 7-5. Een kleine versnelling volgde van de wereldkampioen en met dubbel 16 zorgde hij ervoor dat het duel het enige passende resultaat kreeg: 7-7.

James Wade - Michael van Gerwen (Bron: PDC)
James Wade - Michael van Gerwen (Bron: PDC)

Grote drie in Hoofdklasse honkbal slaan gat

In de Hoofdklasse van het Nederlandse honkbal zijn de eerste tien wedstrijden door alle acht ploegen gespeeld en dus is het reguliere seizoen grofweg op een kwart, een mooi moment voor een overzicht.

Landskampioen Curaçao Neptunus verloor alleen van L&D Amsterdam, de verliezend finalisten vorig jaar. Met negen zeges hebben de Rotterdammers één zege meer dan hun Amsterdamse concurrenten, die op hun beurt één overwinning meer hebben dan de Hoofddorp Pioniers.

Het Bussumse Mr. Cocker HCAW valt na het sterke seizoen vorig jaar tegen en won nog maar drie keer, de vierde plaats wordt met vier zeges - net zoveel als DSS - ingenomen door Amersfoort. De Haagse Storks staan op drie zeges, de Twins bungelen met twee keer winst onderaan.

Rode Kruis waarschuwt voor onderkoeling op Koningsdag

Het Rode Kruis waarschuwt Oranje feestvierders dit weekend voor mogelijke regen en komt met tips tegen een natte Koningsdag. Belangrijk zijn goede schoenen en eventueel een extra paar sokken om blaarvorming te voorkomen. Eenmaal een nat pak gehaald, is er een grotere kans op onderkoeling. Zeker in combinatie met overmatig alcoholgebruik is dit een risico. “Van het drinken van alcohol koelt je lichaam juist sneller af, al denk je dat je het warmer krijgt. Pas dus op met te veel alcoholconsumpties,” aldus Eline Nijhof, hoofd EHBO van het Rode Kruis. Het Rode Kruis is vanavond en morgen in het hele land aanwezig om EHBO te verlenen tijdens de feesten rond Koningsdag.

Het Rode Kruis adviseert goed na te denken over kleding en eventueel een extra droog shirt mee te nemen. Na een aantal zonnige en warme dagen kan 13 graden fris aanvoelen, zeker als je nat regent. “Denk ook aan wat je je kinderen aantrekt, als ze op de verschillende vrijmarkten in het hele land op de kleedjes op de koude grond zitten. Voor de volwassen feestvierders adviseren we om gedurende de dag goed te eten en ook genoeg niet-alcoholische drank te drinken,” aldus Nijhof.

Voor wie toch in de problemen komt, staan er hulpverleners klaar bij EHBO-posten en bij evenementen en in steden. Onder andere in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven is het Rode Kruis aanwezig. Voor omstanders van iemand die onwel wordt, is het handig om de gratis EHBO-app van het Rode Kruis op de telefoon te hebben. In de app kan opgezocht worden hoe te handelen bij bijvoorbeeld een (brand)wond, verslikking, alcoholvergiftiging of een pijnlijke blaar.

Plannen voor Titanfall uitgesteld dankzij succes Apex Legends

Apex Legends betekende een groot succes voor EA en Respawn Entertainment. Na een teleurstellende battle pass en frustratie in de community over de frequentie van updates en communicatie, heeft EA deze kritieken aangekaart.

De blogpost, die je hier kunt vinden, gaat onder andere in op de server performance, cheaters, problemen met hit registratie en audio en de frequentie van de update. Het doel van het team is om grote, impactvolle updates uit te brengen in plaats van kleinere, snellere updates. De eerste informatie over seizoen 2 volgt tijdens EA Play in juni.

Voor Titanfall-fans is er minder goed nieuws. Respawn Entertainment wil zich volledig focussen op de ondersteuning van Apex Legends, dus worden de plannen voor toekomstige Titanfall-games uitgesteld voor een nog onbekende periode. Ook benadrukt EA dat de teams van Apex Legends en Star Wars Jedi: Fallen Order compleet los van elkaar staan.

Apex Legends

Leidse basketballers kloppen Donar, Den Bosch verslaat Zwolle

In de Dutch Basketball League heeft koploper ZZ Leiden weer eens laten zien dit seizoen écht de beste te zijn. De ploeg won in het MartiniPlaza in Groningen na overtime van Donar, de 30e zege in 33 wedstrijden.

Het ging in de eerste helft mooi gelijk op en halverwege stond het 31-33. Donar begon vervolgens goed aan de tweede helft, maar Leiden kwam met een 1-15 run op de proppen en nam de leiding terug. Het leverde uiteindelijk een gelijke stand op en dus moest overtime gespeeld worden, waarin Mohammed Kherrazi de Leidenaren samen met Maurice Watson naar de 71-73 winst leidde.

De strijd om plek twee is nog open en New Heroes Den Bosch hield de kans daarop levend door thuis te winnen van Landstede Basketbal. De Zwollenaren vlogen uit de startblokken met een 6-23 eerste kwart en een ruststand van 22-43, maar Den Bosch knokte zich knap terug. Met tien minuten te spelen stond het 52-58 en dankzij onder meer 19 punten en 10 rebounds van Jonathon Williams kwamen de Brabanders er zelfs nog overheen: 77-73.

Feyenoord won thuis in Rotterdam met 69-54 van Basketball Academie Limburg, waardoor Feyenoord nu zeker is van de play-offs en de bezoekers er zeker van zijn dat ze dat niet halen. Den Helder won thuis met 102-82 van Apollo Amsterdam het rechtstreekse duel om de vijfde plek.

Quincy Promes leidt dikke en belangrijke overwinning van Sevilla in

Sevilla heeft mede dankzij een bevlieging van Quincy Promes goede zaken gedaan in de strijd om een Champions League-ticket. Vier dagen na de 3-0 nederlaag tegen concurrent Getafe won het team van Joaquin Caparrós met 5-0 van Rayo Vallecano, waardoor de vierde plek binnen bereik is. De achterstand van twee punten op Getafe is goedgemaakt, want de concurrent speelde met 0-0 gelijk tegen Real Madrid. Valencia heeft drie punten minder dan Sevilla.

Sevilla had in de eerste 45 minuten een duidelijk overwicht: twaalf pogingen, waarvan vier op doel. Het team van Caparrós kreeg de bal echter niet langs de uitblinkende Alberto García, die Rayo Vallecano op de been hield. In de zesde minuut haalde de doelman een schot van Ever Banega uit de kruising, hield halverwege de eerste helft Jesús Navas van het scoren af en vlak voor rust voorkwam hij ook de 0-1 van Munir El Haddadi.

Na de onderbreking kon ook Garcia echter niet voorkomen dat Sevilla vanaf de 55e minuut uiteindelijk een dikke zege neerzette. De doelman keerde een inzet van Promes, maar de Nederlander werkte de rebound in een keer hoog tegen de touwen: 1-0. De score in Zuid-Spanje liep vervolgens snel op. Na een voorzet van Pablo Sarabia zag de defensie van Rayo er niet goed uit en kon El Haddadi voor de 2-0 zorgen.

De 3-0 kwam ook voor rekening van El Haddadi: Garcia keerde een inzet van Wissam Ben Yedder, waarna de ex-speler van Barcelona zijn tweede maakte. Ben Yedder nam zelf twintig minuten voor tijd de 4-0 voor zijn rekening. De man die in het veld kwam na de publiekswissel voor El Haddadi zorgde in de slotminuten voor de 5-0: Bryan Gil ontdeed zich van Jordi Amat en verschalkte Garcia.

Uitslagen LaLiga donderdag
Sevilla - Rayo Vallecano 5-0
Real Sociedad - Villarreal 0-1
Getafe - Real Madrid 0-0

De Roon en Hateboer bereiken Italiaanse bekerfinale

Het Nederlands getinte Atalanta staat in de finale van het toernooi om de Coppa Italia. Het team van trainer Gian Piero Gasperini hield Fiorentina eind februari op een 3-3 gelijkspel in Florence en maakte het karwei donderdagavond voor eigen publiek af: 2-1. De club van Marten de Roon en Hans Hateboer staat in de eindstrijd op 15 mei in het Stadio Olimpico tegenover Lazio, dat over twee duels te sterk was voor AC Milan.

Fiorentina kon niet beter aan het duel in Bergamo beginnen. Na nog geen drie minuten spelen lag de bal al achter Pierluigi Gollini. De buitenspelval van Atalanta werkte niet, waarna Luis Muriel de bal op aangeven van Federico Chiesa onder Gollini kon werken: 0-1. De bezoekers kregen al snel goede kansen op de 0-2. Chiesa mikte het leer echter net naast en een inzet van Jordan Veretout belandde recht in de handen van Gollini.

Na een kwartier spelen ging de bal aan de andere kant van het veld op de stip, na een duel tussen Federico Ceccherini en Papu Gómez. Josip Ilicic nam achter de bal plaats en faalde niet. In het restant van de eerste helft was het voor Atalanta dat dicht bij een doelpunt was. Na een voorzet van Timothy Castagne kopte Robin Gosen de bal voorlangs het doel zonder dat een speler er zijn voet tegenaan kon zetten en vlak voor rust miste Ilicic een goede kans.

In de tweede helft kon het duel alle kanten op en groeide uiteindelijk Papu Gómez uit tot matchwinner. Zijn schot net binnen het strafschopgebied was net te machtig voor Alban Lafont, die de bal min of meer in zijn eigen doel werkte: 2-1. Atalanta plaatste zich zodoende voor de eerste bekerfinale sinds 1995/96, toen uitgerekend Fiorentina een maatje te groot was. De Roon stond dit keer negentig minuten op het veld; Hateboer zat een schorsing uit.

'Sybrand Buma nieuwe burgemeester Leeuwarden'

Sybrand Buma wordt nadrukkelijk genoemd als de nieuwe burgemeester van Leeuwarden, dat meldt De Telegraaf vandaag. 

Buma treedt daarmee in de voetsporen van zijn vader en opa, die beide ook burgemeester van de Friese hoofdstad waren. 

Op vragen van de Telegraaf ontkent Buma niet dat hij gesolliciteerd heeft. Direct na de vragen van de krant werd er overleg gevoerd door de top van de fractie. Maar ook de rest van de fractietop spreekt zich verder niet uit. Maar in CDA-kringen is er weinig verbazing over deze stap.

Binnenkort wordt duidelijk of Buma ook echt naar Leeuwarden gaat en daarmee plaats maakt voor verjonging binnen het CDA. Als mogelijke opvolgers worden genoemd de ministers Hoekstra en De Jonge. Maar ook staatssecretaris Keizer zou interesse hebben.

Politie vindt vastgebonden man bij brandende auto

Een 30-jarige man is vannacht gewond geraakt bij een autobrand aan de Tom Schreursweg in Amsterdam. De man, die was vastgebonden aan een hek, is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De politie zoekt getuigen.

Rond 03.20 uur kreeg de brandweer een melding van een autobrand. Toen de brandweer en politie ter plaatse kwamen hoorden zij iemand verderop om hulp roepen. Ze troffen een man aan die vastgebonden was aan een hek. Hij is door de politie in samenwerking met de brandweer uit zijn benarde positie bevrijd. De recherche stelt een onderzoek naar de omstandigheden die daar hebben plaatsgevonden.

De politie is op zoek naar mensen die iets gehoord of gezien hebben. Zij kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Eventuele beelden kunnen gedeeld worden met de politie via het tipformulier op de website. 

Blokhuis start Platform tegen Stijging Drugsgebruik

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) start een platform waarin hij met verschillende partijen in gesprek gaat over het tegengaan van de stijging van drugsgebruik. Daarmee wil hij o.a. verkennen hoe het bereik van het preventiebeleid kan worden uitgebreid naar de context van werk. Ook gaat hij samen met experts en jongeren aan de slag om de voorlichting over drugs te vernieuwen en uit te breiden, met name met het oog op de niet-gebruiker. Om ook wettelijk een halt toe te roepen aan de normalisering en toevoer van drugs, bereidt Blokhuis een wetsvoorstel voor met minister Grapperhaus (J&V) om het verbieden van designerdrugs eenvoudiger te maken.

Stijging drugsgebruik tegengaan
In 2015 is door staatssecretaris van Rijn een nieuwe impuls gegeven aan drugspreventie. Blokhuis wil de door van Rijn ingezette lijn doorzetten, maar constateert tegelijkertijd dat het gebruik van drugs nog steeds toeneemt, in het bijzonder onder volwassenen. Zo gebruik 2,7% van volwassenen in 2017 xtc, tegenover 1,9% in 2015. Dit vraagt om extra inzet.

Staatssecretaris Blokhuis: “Het gebruik van drugs raakt steeds meer genormaliseerd in onze samenleving. Ik vind dat zeer onwenselijk, want drugsgebruik is nooit zonder risico. Om de stijging van het gebruik van drugs tegen te gaan wil ik graag nieuwe inzichten bij elkaar brengen om de stijging van het gebruik van drugs tegen te gaan. Bijvoorbeeld gebruikers op de werkvloer, een groep waar we ons nu niet specifiek op richten. Samen met experts zoals preventiemedewerkers, medewerkers van kennisinstituten en gedragsdeskundigen wil ik het gesprek aan gaan over hoe we onze inzet op drugspreventie kunnen uitbreiden”.

Rol voor jongeren
Wat voorlichting betreft, wil Blokhuis voldoende ruimte laten om tot vernieuwende ideeën te komen. In een nieuw traject, uitgevoerd door het Trimbos-instituut, worden de beweegredenen van jongeren om wel of niet te gebruiken in kaart gebracht en mogen jongeren ook zelf meedenken. Blokhuis: “Er gebeurt al veel op het gebied van drugspreventie, maar we bereiken de belangrijkste doelgroepen nog niet altijd even goed. Bijvoorbeeld jongeren die niet gebruiken, maar wel uitgaan en daardoor in hun omgeving in aanraking komen met drugsgebruik. Hoe kunnen we hun positie versterken en voorkomen dat zij aan drugsgebruik beginnen? Voor mij is het zonneklaar dat we jongeren zelf hier een prominente rol in moeten geven. Samen met experts moet het dan mogelijk zijn om methoden te bedenken waarmee we nog slimmer en gerichter voorlichting kunnen geven op scholen, universiteiten en tijdens het uitgaan.”

Verbod op stofgroepen
Naast vernieuwing en uitbreiding van voorlichting wordt ook gebruik gemaakt van een wettelijke methode om de normalisering en toevoer van drugs tegen te gaan. Samen met minister Grapperhaus (J&V) werkt staatssecretaris Blokhuis aan een wetswijziging van de Opiumwet, die het mogelijk maakt om voortaan niet alleen specifieke drugs te verbieden, maar ook stofgroepen. Als onder de huidige wetgeving drugs op lijst I van de Opiumwet geplaatst worden, zijn deze stoffen verboden, maar kunnen sterk daarop lijkende stoffen binnen de kortste keren in net een andere samenstelling toch weer legaal op de markt komen. Door een stofgroep op de lijst te zetten, kan in één keer een hele groep designerdrugs verboden worden, ongeacht de specifieke samenstelling. In het buitenland wordt hier al met succes mee gewerkt.

Blokhuis start Platform tegen Stijging Drugsgebruik
Blokhuis start Platform tegen Stijging Drugsgebruik

Rutte naar informele Europese Raad in Sibiu

Minister-president Rutte neemt op donderdag 9 mei 2019 deel aan de informele Europese Raad in Sibiu, Roemenië. Tijdens deze bijeenkomst, georganiseerd door tijdelijk voorzitter van de Raad van de Europese Unie Roemenië, wordt gesproken over de toekomst van de EU.

In twee werksessies wordt door de EU-regeringsleiders van gedachten gewisseld over de mondiale en interne uitdagingen waar de EU en lidstaten voor staan, en wat de daaruit te stellen prioriteiten voor de EU zijn.

De discussie moet leiden tot de Strategische Agenda voor de komende periode, die naar verwachting wordt vastgesteld door de Europese Raad na de verkiezingen van het Europees Parlement.

Subsidieregeling zonnepanelen verlengd tot 2023

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt tot 1 januari 2023 ongewijzigd voortgezet. Dat hebben minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Snel (Financiën) besloten. Het blijft hierdoor financieel aantrekkelijk voor huishoudens en mkb-bedrijven om te investeren in zonnepanelen. De salderingsregeling houdt in dat de stroom die je met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, wordt afgetrokken van je eigen energieverbruik. Eigenaren van zonnepanelen kunnen drie jaar langer salderen dan was voorzien in het Regeerakkoord. Tot 1 januari 2023 verandert er niets voor wie al zonnepanelen heeft.

Per 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Dat wil zeggen dat het voordeel dat huishoudens en bedrijven ontvangen op hun energiebelastingen – in ruil voor het terugleveren aan het net – elk jaar iets minder wordt. Uiteindelijk wordt dat voordeel 0 en ontvang je alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom. Dat zal in 2031 het geval zijn. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, zal het op de lange termijn ook zonder subsidie financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Vanaf 2023 zal ieder huishouden en bedrijf met zonnepanelen automatisch meegaan met de afbouw van salderen, zonder daar iets voor te hoeven doen.

Terugverdientijd
Voor huishoudens die al zonnepanelen hebben of deze kabinetsperiode nog investeren in zonnepanelen, wordt met deze geleidelijke afbouw van salderen een gemiddelde terugverdientijd van circa 7 jaar verwacht. Wie wil investeren in zonnepanelen, maar dat niet in één keer kan doen, kan daarbij gebruik maken van het al bestaande Nationaal Energiebespaarfonds, waarbij tegen lage rente geld geleend kan worden.

Geschikte meters
Voor het geleidelijk afbouwen van salderen tot 2031 is het noodzakelijk voor de Belastingdienst dat huishoudens en bedrijven beschikken over een meter die levering en teruglevering afzonderlijk kan meten, oftewel een meter met minimaal een dubbel telwerk. Dat kan bijvoorbeeld een slimme meter zijn, maar dat hoeft niet per se. Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om zo’n meter met een dubbel telwerk in huis te hebben. De meters zullen voor die datum worden aangeboden door de netbeheerders. Vanaf 2023 kan dan de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling starten.

NL geeft meer uit aan eerste levensbehoeften

Uitgaven aan eerste levensbehoeften, zoals huisvesting en voeding, zijn de afgelopen tien jaar een groter deel van de consumptie gaan uitmaken. In 2018 betrof ruim 32 procent van de werkelijke individuele consumptie bestedingen aan primaire producten. In 2008 ging het nog om ruim 29 procent. In Nederland nam dit aandeel sterker toe dan in andere West-Europese landen, vooral doordat de huren meer stegen. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS naar ontwikkelingen in de consumptie van Nederland.

Na de uitbraak van de kredietcrisis bereikte de werkelijke individuele consumptie een dieptepunt in 2013. Het aandeel van primaire producten, zoals huisvesting en voeding, in de consumptie nam in deze periode toe. Dit is niet ongebruikelijk in tijden van laagconjunctuur, omdat mensen niet goed buiten deze producten kunnen en er daarom minder op kunnen bezuinigen. Na 2013 groeiden de economie en de consumptie weer. Het aandeel van huisvesting en voeding zakte echter niet terug naar het niveau van voor de kredietcrisis.

Aandeel vervoermiddelen lager
Tegenover de toename van het aandeel van primaire producten staat de afname van het aandeel niet-primaire producten. Vooral het aandeel van financiële en zakelijke diensten, communicatiediensten en vervoermiddelen was lager dan in 2008. De afname van het aandeel van vervoermiddelen komt vooral doordat de groei van de aankopen van nieuwe personenauto’s na 2013 veel kleiner was dan de krimp in de periode 2008-2013. De opkomst van private lease en de langere levensduur van auto’s spelen hierbij een rol.

Aandeel huisvesting en voeding hoger
In 2018 bedroeg het aandeel van huisvesting 15,4 procent, tegen 12,8 procent tien jaar eerder. De toename komt vooral door huurverhogingen. Aan energie en water werd in 2018 een kleiner deel gespendeerd dan tien jaar eerder. Het aandeel van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken in de werkelijke individuele consumptie nam na 2007 toe, van 7,3 procent in 2007 naar 8,1 procent in 2018. Tot en met 2007 nam het aandeel nog gestaag af. Het aandeel steeg tot 2013 vooral door prijsstijgingen, daarna steeg ook het volume per hoofd. De consumptie van de overige voedingsmiddelen, zoals kant-en-klaarmaaltijden, soepen en babyvoeding groeide het meest. Verder stegen ook de bestedingen aan aardappelen, groente en fruit en koffie, thee en cacao.

Groei consumptie na crisis lager dan in buurlanden
In tegenstelling tot veel andere landen in Europa had Nederland na een aanvankelijk herstel te lijden onder een terugval in het herstel van de economie in 2012 en 2013. Ook de consumptie daalde tijdens deze ‘dubbele dip’. In België, Duitsland en Frankrijk groeide de consumptie in deze jaren gestaag door. Na 2013 groeide de consumptie in Nederland wel, maar over de hele periode 2007-2018 was de groei minder groot dan in de landen om ons heen. In Nederland was de werkelijke individuele consumptie in 2018 goed voor ruim 60 procent van het bbp. Dit is lager dan in de buurlanden.

In andere landen stijgt het aandeel primaire producten minder sterk
Ook in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk nam het aandeel van de primaire producten in de werkelijke individuele consumptie toe, maar lang niet zo sterk als in Nederland. In Duitsland nam het af en in België veranderde het nauwelijks. De sterke stijging van het aandeel van de primaire producten in Nederland komt vooral door de relatief sterke huurstijging. De stijging van het aandeel van voeding in de werkelijke individuele consumptie in Nederland was ook iets groter dan in de andere landen. In Duitsland nam het aandeel van voeding zelfs af. Het aandeel van de individuele overheidsconsumptie nam zowel in Nederland als in België, Frankrijk en Duitsland toe. Dit betreft vooral uitgaven aan onderwijs, zorg en sociale bescherming.

FOK! Wat een weer: wisselvallig

Vanochtend valt er aanvankelijk in het noordoosten lichte regen, elders is het droog en van het zuidwesten uit komt de zon steeds vaker tevoorschijn. Wel ontstaan er vanmiddag stapelwolken die verspreid over het land tot een bui kunnen uitgroeien, mogelijk met onweer. In de loop van de avond wordt het droog en klaart het op veel plaatsen op. De middagtemperatuur is ongeveer 17°C. De wind is zuidwestelijk en matig. In de avond draait de wind naar zuid.

In de nacht naar zaterdag neemt van het zuidwesten uit de bewolking toe en aan het eind van de nacht zijn er in het westen perioden met regen. De minimumtemperatuur ligt rond 8°C. De zuid- tot zuidwestelijke wind is matig. In de loop van de nacht neemt de wind in het westen toe naar vrij krachtig, aan zee mogelijk krachtig, 6 Bft.

Op Koningsdag is het half tot zwaar bewolkt en zijn er geregeld buien. De maximumtemperatuur wordt niet hoger dan zo'n 13°C. De zuid- tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, in het zuidwesten krachtig en langs de westkust mogelijk hard, 7 Bft. Daarbij is er in de middag en avond langs de zuidwestkust kans op zware windstoten rond 75 km/uur. In de loop van de middag draait de wind naar een west- tot zuidwestelijke richting. (Bron: KNMI)

Het zicht vanaf een balkon in Purmerend (Foto: spylacopa_68)
Het zicht vanaf een balkon in Purmerend (Foto: spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Wat CBS-statistieken over zonne-energie

Het opgesteld vermogen aan zonnepanelen is in 2018 met 1.500 megawatt gegroeid naar 4.400 megawatt. Dat is ruim de helft meer dan een jaar eerder. De toename was bij bedrijven (71 procent) groter dan bij woningen (37 procent), vooral door de aanleg van zonneparken. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In 2018 kwam ongeveer 20 procent van het opgesteld vermogen bij bedrijven van zonneparken (veldopstellingen), in 2017 was dat nog 9 procent. Dat jaar telde ons land 22 parken met zonnepanelen. In 2018 waren dat 65 parken. In Noord-Nederland zijn de meeste zonneparken te vinden. Het grootste vermogen aan zonneparken staat opgesteld in West-Nederland.

Borsele grootste vermogen zonnepanelen van bedrijven
In 2018 stond in ons land voor 2 100 megawatt aan vermogen bij bedrijven opgesteld. Dat is een toename van 71 procent vergeleken met een jaar eerder. In Borsele staat met 71 megawatt het grootste vermogen aan zonnepanelen bij bedrijven opgesteld, gevolgd door Emmen en Noordoostpolder met beide 55 megawatt. In Borsele was ten opzichte van 2017 ook de grootste groei van panelen bij bedrijven te zien (+69 megawatt). Het grootste vermogen van bedrijven en huishoudens samen (78 megawatt) aan zonnepanelen stond vorig jaar opgesteld in de gemeente Borsele.

Grootste vermogen zonnepanelen woningen in Almere
Op de daken van de Nederlandse woningen stond in 2018 voor 2.300 megawatt aan vermogen van zonnepanelen opgesteld, een jaar eerder was dat 1 680 megawatt. Dat is een toename van 37 procent. In Almere stond het grootste vermogen aan zonnepanelen. Daar stond vorig jaar voor 28 megawatt aan opgesteld vermogen.

Volgens de meest recente cijfers op wijk- en buurtniveau (2017) was in Almere het meeste opgestelde vermogen bij woningen te vinden in de wijken Almere Stad (10,3 megawatt), Almere Buiten (6,3 megawatt) en de buurten Muziekwijk Noord (1,4 megawatt) en Noorderplassen (1,1 megawatt).

Grootste groei vermogen zonnepanelen woningen in Eindhoven
Na Almere hadden de gemeenten Utrecht en Amsterdam in 2018 met beide 26 megawatt het meeste opgestelde vermogen aan zonnepanelen bij woningen. Het meeste vermogen bij woningen werd in 2018 bijgeplaatst in Eindhoven en Leeuwarden. Daar werd vorig jaar 9,4 megawatt en 7,1 megawatt aan zonnepanelen in gebruik genomen.

Vergeleken met vijf jaar eerder groeide het opgestelde vermogen bij woningen in Almere en Amsterdam het meest, met respectievelijk 23 en 22 megawatt in de periode 2013 tot en met 2018.

Berekend per inwoner staan drie Groningse gemeenten bovenaan, met per inwoner een vermogen van 0,57 kilowatt in Loppersum, 0,44 kilowatt per inwoner in Ten Boer en 0,37 kilowatt per inwoner in Eemsmond.

Amsterdam snelste groeier van G4
Van de grote vier steden was in Amsterdam de grootste groei te zien in het opgesteld vermogen zonnepanelen bij woningen. Daar bedroeg het totale vermogen eind 2017 19 megawatt en was er een jaar later 7 megawatt bijgeplaatst. Vergeleken met de andere grote steden nam ten opzichte van 2013 ook het vermogen in Amsterdam het meest toe (22 megawatt).

Van de vier grote steden stond eind 2018 in Utrecht en Amsterdam het meeste opgesteld vermogen zonnepanelen bij woningen, beide 26 megawatt. Binnen de gemeente Utrecht was in 2017 in de wijken Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn het meeste opgestelde vermogen te vinden, respectievelijk 4,5 en 3,9 megawatt.

Wijze van berekenen
Het opgesteld vermogen aan zonnestroom installaties in Nederland wordt berekend op basis van het combineren van data uit een aantal registraties (PIR, Certiq, BTW, RVO en EIA). Installaties worden vervolgens ingedeeld naar woningen en bedrijven en bedrijfstype op basis van koppeling met de Basisadministratie Adressen en Gebouwen, Klantenbestanden woningen en bedrijven en het Aansluitingenregister Elektriciteit.

De kwaliteit wordt gewaarborgd door de toepassing van diverse correctie- en controle methoden, onder ander op dubbeltellingen tussen registraties en verschillende jaren, vermogens en jaar in gebruik name. De verwachting is dat op basis van de gebruikte registraties minimaal 95 procent van het totaal opgestelde vermogen in Nederland bekend is. Wel is bekend dat registraties naijlen waardoor voorlopige cijfers het opgesteld vermogen in dat jaar kunnen onderschatten.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.