Ajax tegen AZ: 1 tegen lul

Daar zat ik dan. Lekker onderuitgezakt op de bank. Kopje koffie naast me op het bijzettafeltje. Voeten op het voetenbankje. Eredivisie Live op via het programma SopCast op de pc en het beeld was goed dit keer. Geen schokkende beelden. Dat komt soms voor als je illegaal gratis naar Eredivisie Live kijkt. Soms wordt het beeld even zwart en dat is vervelend als er net een spannende aanval bezig is. Of het beeld komt korte tijd tot stilstand. Of het beeld schokt. Maar dit keer geen schokkende beelden; althans, niet tot de 36e minuut.

De wedstrijd kwam lekker op gang. Er werd in hoog tempo gespeeld en dat was te merken, want de spelers van beide partijen schoten de bal opvallend vaak naar een tegenstander. Iets bedachtzamer spelen zou misschien meer nauwkeurigheid brengen dacht ik nog, tot ineens van der Wiel scoorde. Met zijn linkerbeen nota bene. Nou ja, met zijn linkervoet 
Ik ging er nog eens goed voor zitten. Dit zou de wedstrijd openbreken. Maar even later gebeurde er iets dat de wedstrijd zou opbreken. 
Een kale klootzak probeerde Esteban, de doelman van AZ, met een karatetrap uit de wedstrijd te schoppen. Deze pareerde echter knap de trap en gaf er zelf twee tegen de benen van de klootzak. Ik wist niet wat ik zag. Inmiddels weet ik wel wat ik zag, want de beelden zijn al ongeveer tweeduizend keer in allerlei programma’s vertoond en ook op internet kun je ze op diverse sites bekijken.
De stewards pakten de man in de kladden en hij werd weggevoerd. “Mooi,” dacht ik. We kunnen verder. Maar dan gebeurde er iets geks. De scheidsrechter gaf de doelman een rode kaart. Nou ben ik fan van Ajax, maar zelfs ik vond dat overdreven. Het schijnt in de spelregels te staan dat je rood moet geven als de speler zich misdraagt op het veld. En dat had Esteban natuurlijk gedaan. Hij had die lul zijn gang moeten laten gaan en zich het veld uit moeten laten trappen. Dan had hij geen rood gekregen, maar was misschien voor zijn leven ongelukkig geweest. Regels zijn regels dus. Nijhuis vermomd als Rita Verdonk. 
Een scheidsrechter hoort in de geest van de wedstrijd te fluiten en dit was echt niet in de geest van de wedstrijd, want wat gebeurde er? De spelers van AZ gingen door het lint en Gertjan Verbeek haalde ze allemaal van het veld en stuurde ze onder de douche.

Daarna kwam het toneelstukje.
Volgens AZ-directeur Gerbrands en technisch directeur Stewart haalde Gertjan zijn spelers van het veld vanwege de veiligheid van zijn spelers. Ze waren bang geworden. Ik zou me er iets bij kunnen voorstellen, maar het was niet zo. Gertjan ging zijn spelers pas van het veld halen na de rode kaart. Hij moest ze zelfs overtuigen dat ze weg moesten. Hij sprak ook nog even Nijhuis ‘vriendelijk’ toe en als hij daarbij had gezegd dat de spelers van het veld moesten vanwege de veiligheid, dan had hij niet zo raar met zijn vinger bewogen naar Nijhuis. Hij was gewoon pissig; en terecht. Dan moet je echter achteraf niet met dat smoesje komen van die veiligheid.
Ik begrijp het natuurlijk wel. Als ze zeggen dat ze zijn weggegaan omdat ze pissig werden van die rode kaart, dan zou Ajax de wedstrijd wel eens in de schoot geworpen kunnen krijgen. En als ze uit veiligheidsoverwegingen gingen, dan zou dat niet gebeuren.
Hoe het verder gaat zullen we binnenkort weten. Ik zou gewoon de wedstrijd uit laten spelen vanaf het moment van het incident. Hiermee zou ik nu klaar kunnen zijn met deze column, maar er schoot me na die toestand iets te binnen.

Eigenlijk is die vechtpartij tussen die dronken supporter en de doelman symbolisch voor de hele situatie bij Ajax. Het is natuurlijk toeval dat het juist in deze wedstrijd gebeurt, maar wat is toeval?
Het zal jullie misschien niet zijn ontgaan dat er bij Ajax een strijd gaande is. Johan Cruijff is vanachter aangevallen door de Raad van Commissarissen. Die hebben Louis van Gaal achter de rug van Johan om benoemd tot directeur van Ajax. De supporter wilde de doelman vanachter aanvallen. Cruijff sloeg meteen terug. Esteban ook. Esteban was de bovenliggende partij en ging vol in de aanval. Net als Johan. De supporter en de doelman bedienden zich van karatetrappen. Misschien kunnen veel lezers zich nog wel herinneren dat Louis van Gaal ook wel eens een karatetrap heeft geprobeerd na te doen en hij kwam behoorlijk hoog met zijn been. Hij trof echter alleen lucht net als die supporter. Die supporter kun je zien als Steven ten Have en Esteban als Johan Cruijff.

Het zal misschien wel uitdraaien op een machtstrijd binnen Ajax tussen het kamp Cruijff (bijna iedereen) en het kamp van Gaal (Peter R.de Vries). Waarom die strijd niet gewoon zoals het hoort in de ArenA uit laten vechten door Louis en Johan in een wedstrijdje karate? De gladiatoren horen in een arena en ik zie het al helemaal voor me. Louis van Gaal en Johan Cruijff in Romeinse gladiatorenpakken. Met van die bruine riembanden met flappen en een rode cape met flappen. Daar moeten ze beiden mee overweg kunnen want ze zijn gewend met flappen om te gaan.
Nijhuis moet dan niet in de ring als scheidsrechter natuurlijk. Laten we Dick Jol daar maar voor nemen. Als hij dan maar niet van tevoren op de winnaar gaat gokken. De winnaar krijgt de algehele leiding bij Ajax en iedereen (ook Peter R. de Vries) moet zich aan hem onderwerpen. Het is een radicale oplossing, maar wel een veel snellere en effectievere dan de weg die nu wordt bewandeld.