Eigen schuld, afgezaagd hoofd

Nu we met z'n allen reikhalzend uitkijken naar de aflevering waarin Ayaan het Binnenhofhuis zal moeten verlaten vraag ik me serieus af of we als natie eindelijk collectief malende zijn geworden. Ze is al door de rechtbank uit haar beveiligde woning gezet omdat haar arme buren zo nerveux van haar werden, nu willen ze d'r ook nog het land uitgooien omdat ze -naar goede gewoonte onder negentig procent van de asielzoekers- tijdens haar aanvraagprocedure de boel heeft belazerd. Een gehaaide vwo-puber uit de Balkan die de samenleving voor duizenden euro's oplicht krijgt geen verblijfsvergunning, dus moet een tot ver over de grenzen gerespecteerde politica die onweerlegbaar het inherente geweld van de islam wereldkundig heeft gemaakt ook vertrekken. En degenen die haar dolgraag dood willen zien mogen als de fatsoenlijke burgers die het zijn natuurlijk blijven, die zijn van harte welkom. Iedereen met meer dan een dozijn hersencellen en een functionerend geweten zou zich plaatsvervangend kapot moeten schamen.

Het begon al toen Ayaan nog maar net op televisie verscheen, in een Rondom Tien-achtig schreeuwprogramma. Een roedel uiterst agressieve moslims zat daar sportief op haar in te hakken met opmerkingen als "Kritiek is natuurlijk prima, maar NIET NU!". Sommigen verlieten zelfs woedend de studio omdat ze niet konden verdragen dat daar zomaar een vrouw die de islam de rug had toegekeerd ongehinderd kritiek zat te formuleren op de goddelijke maatschappelijke ordnung die de Mohammedanen met de beste bedoelingen willen afdwingen. En er zaten ook twee uitgenodigde nijdige Nederlandse vrouwen bij een microfoon die blijkbaar bekend waren in het multiculturele actiecircuit en de proef op de som hadden genomen: men had de positie van de vrouw binnen de islam onderzocht door... Eén dag met een hoofddoek op nadrukkelijk rond te lopen door Amsterdam. De triomfantelijke conclusie luidde: "Ik heb me nog nooit zó veilig gevoeld!!". Natuurlijk ging de presentator niet heel hard lachen en de beide mutsen wijzen op de keerzijde van hun brakke redenatie, dat je als vrouw blijkbaar narigheid te vrezen hebt als je tegenwoordig zónder hoofddoek in de hoofdstad van dit land over straat loopt.

Misschien is het eigenlijk wel beter als een politieke actievoerder als Ayaan Nederland verlaat, hier wordt ze als uitgetreden moslima immers continu met de dood bedreigd en vindt de lokale bevolking dat onderhand de normaalste zaak van de wereld. Haar dagelijkse angst wordt weggezet als 'aandachttrekkerij' en men vindt dat ze met haar politieke werk 'bevolkingsgroepen tegen elkaar uitspeelt'. Eigen schuld, afgezaagd hoofd. In dit land biedt een omroepvereniging schuldbewust haar excuses aan als een overkoepelende islamitische organisatie dreigt met geweld omdat hun religieus fossiel in een satirisch televisieprogramma gepersifleerd wordt, het zich laten intimideren wordt vervalst tot 'dialoog'. Zo'n land kun je als kritische intellectueel met oog voor je gezondheid maar beter verlaten. Als er geen vrijheid van meningsuiting kan bestaan, als je moet vrezen voor geweld en onderdrukking omdat je bij het uitoefenen van je beroep kritiek hebt op een bepaalde politiek-religieuze stroming, kun je maar beter asiel aanvragen in een veilig land. Net zolang totdat je in je eigen land weer gewoon over straat kunt lopen terwijl iedereen van je weet dat jij een (willekeurige) profeet die negenjarige meisjes verkracht een berekende pedofiel wilt kunnen vinden.

En het mooiste is natuurlijk dat Ayaan deze keer niet hoeft te liegen over haar vluchtverhaal, Nederland is voor haar duidelijk (veel) onveiliger dan Kenia of Somalië. En gelet op de keuzes van de politiek en de lokale bevolking zal dat voorlopig ook wel zo blijven.