Plat Haags: Beschavingsoffensief

Iedere zondag bekijken Driek Oplopers en ArchEnemy in de rubriek Plat Haags het Nederlandse politieke landschap. Driek Oplopers vanuit zijn gerieflijke studeerkamer met een sterke bak koffie onder handbereik, ArchEnemy op zijn iets te warme werkzolder met nog wat sterkers bij de hand. De vorige aflevering lees je hier.

Je zult nu maar PVV-Kamerlid zijn, iets geflikt hebben en het toch nog geheim hebben weten te houden! Ik hoop op een schreeuwende, rondrennende PVV-afgevaardigde die na slapeloze weken de spanning niet aankan en goed is voor vier dagen uitstekende televisie.

Driek, het ligt toch voor de hand dat Geerts grootste probleem momenteel zijn kamerplanten zijn? Hij moet het echt met klamme afdankertjes doen, welke zichzelf respecterende carrièreplant gaat daar in godesnaam solliciteren? Wilders moet het hebben van mensen die echt wat te winnen hebben door Kamerlid te worden bij de PVV. Zo erg is het.

Volgens mij had Mark dat door. En heeft hij er een beetje mee gegrinnikt in zichzelf. Geert heeft helemaal geen tijd om zijn geblondeerde bek in te zetten; hij is de hele tijd bezig zijn boel bij elkaar te houden. En als de PVV de boel stuntelend platlegt, loopt dat hele merk vrij harde averij op bij de volgende verkiezingen. Ondertussen regeren CDA en VVD door, rustig om de aandacht heen.

En links protesteert. Jonge nou. Ze benadrukken nog maar even dat er gewoon helemaal niets van de situatie klopt. Hoe onverstandig het is om links niet te laten regeren. En weer dat blinde van links, die maffe notie dat ze meent het eindstation van de morele evolutie te zijn: een docent van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek legt uit dat domme mense regs stemme en intelligente, erudiete burgers iets ter linkerzijde. En dat journalisten de verantwoordelijkheid hebben om Geert Wilders geen podium te geven, als de idioot die hij is. De volgende generatie redacteuren van de Brilsmurfbode komt eraan.

Weer dat dogmatische, links heeft de handleiding. Als je het daar niet mee eens bent, wordt het je nóg beter uitgelegd. Wil je het dan niet aannemen, deug je niet. En daar dan sportief blind voor zijn. De socialisten hebben de oplossing tegen oorlog: koop de juiste krant, kijk naar de juiste zenders, luister naar de juiste muziek en lees de juiste schrijvers. Kosmische vrede hoeven we alleen maar uit te pakken.

Dit is democratie in actie. Dat de PVV door mensen bevolkt wordt die met hun extra chromosomen goed zijn voor drie bonuszetels, volkomen begrijpelijk. Maar daar zullen we het even mee moeten doen. Democratie moet immers een arena zijn voor elke volksvertegenwoordiging. Niet vanuit gulheid, tolerantie, vriendelijkheid of wat voor moreel uitgangspunt dan ook: gewoon omdat een voor iedereen toegankelijke arena een voorwaarde voor het functioneren van democratie is; samen met de totale vrijheid van meningsuiting.

Dat is toch geweldig. Je erkent ten volle dat de mens altijd op zoek zal blijven naar conflict; dat nodig heeft om tot bloei te kunnen komen. En met een democratie beperk je de conflicten altijd tot woorden; alles blijft heel en doorgroeien, en ondertussen wordt iedereen steeds handiger in de communicatie. Dat is nou beschaving. En daar hebben we momenteel de PVV hard voor nodig.