Plat Haags: Achmed uit de Klas

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Petertjeprik, ArchEnemy en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Deze keer een mooi allochtonaal onderzoek!

Mannen van de amateurdemagogiek! Wat is het bizar lekker allochtoons weer! Niet meer dat zompige klamme, maar warm en tóch fris. Zelfs lezende honden liggen buiten in de zon, dus mag ik me ook wel een keer aan nuance wagen, niemand die me dat vandaag kwalijk neemt. TGW, ik lees én voel je weeklacht over het uitblijven van de publieke verheffing van de twijfel. Maar ik heb misschien een antwoord voor je, een weg naar nieuwe, verse twijfels, mocht je twijfeltijd over hebben op een terras.

Over je wietpas. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk dat haarlak op wiet gespoten wordt, en slechte oogsten nevelen we af met herewiene, ook dat is bekend. Daarom haal ik mijn wiet niet bij de koffiehandel of dampmocro, maar bij fleuras-frets de apotheker, die me zorgzaam informeert over de verschillende mogelijkheden van toediening, en adviseert over de aanschaf van aftrekbare medische vaporizers. De enige wiet die je daarbuiten kan vertrouwen is de wiet die je zelf verbouwt.

Ik hou van het afvinken van twijfels. En ik hou ook van het twijfelen zelf, want na een tijdje gaat dat zo lekker, dat wegspacen in oneindige mogelijkheden. Gelukkig zijn er dan de kaders van de collectieve waan die het zwaartepunt van de maatschappelijke werkelijkheid bepalen, waarmee we het mogen doen. Bevalt dat niet, dan is nadrukkelijk hardop twijfelen vaak niet de weg met het eerste resultaat in mijn ervaring.

Bijvoorbeeld mijn opmerking over het weer, ik bracht 'allochtoon' op een positieve manier in verband met 'lekker weer', en dat is me denk ik gelukt ook, dit warm is fijn warm. Hollands warm is klef en gezapig. Als het goed is moet je een reflex gevoeld hebben die het daarmee eens wil zijn, want zo denken Nederlanders de integratie lekker op gang te helpen, met aanmoedigende neerbuigendheid.

En dat is natuurlijk allemaal heel goed bedoeld, maar het heeft een paar nadelen. Zodra iets ter aanmoediging geroepen wordt hangt er natuurlijk ook een verwachte uitkomst aan. En in dat neerbuigende zit die positieve discriminatie, de arme onderontwikkelde zwartjes zijn, ondanks hun hormoontjes, Perzische polderprinsjes in de notendop! En als het een klein keertje misgaat, ach, ze hebben het al zo moeilijk...

Dat heeft een tijdlang heel goed gewerkt, het was een solide waan die door alle mensen die zich graag met elkaar als fatsoenlijk wilden inkaderen gedeeld werd. Dat de allochtonen niet echt hard meewerkten om de waan gezellig te houden? Na alle jaren uitblijvend resultaat van het peperdure allochtoonse subsidiebeleid is besloten dat de mislukking van de multiculturele samenleving te wijten is aan het gure, rechtse klimaat.

Ondanks haar grootschaligheid zet ik vraagtekens bij de haalbaarheid op langere termijn van deze waan. Ook al lijkt ze verspreid te zijn over heel Europa, de houdbaarheid loopt duidelijk ten einde, een aantal twijfels zullen verzilverd moeten worden om de geloofwaardigheid weer aantrekkingskracht te geven.

Ook al zijn feiten rechts -den Uyl-, wetenschap en onderzoek hebben wel deglijk politiek nut. Gewapend met een minimale schijn van zelfreflectie en een grote dosis politieke hypocrisie kun je als wervend kaderlid succesvol de indruk van geïnformeerde eruditie laten herleven. Doe een paar onderzoekjes zonder andere consequenties dan minimaal gezichtsverlies, en de mensen drommen weer aan de voordeur van de ideologie om het gezellig te kunnen houden.

Dus nu de proef op de som: zijn wij als landje echt hargtstikkuh bloij met de culturele verrijking van de laatste twintig jaar? Om dat te testen heb ik een liedje herverschreven, een gouden altijdgroen, een anker van nostalgie voor iedereen die de jaren zeventig hoog heeft zitten, maar dan vertaald naar het heden. Sjakie van de Hoek is Achmed van de Klas geworden. Luister je naar dit liedje en krijg je een warm, pluizelig gevoel, dan ben je uitstekend geïntegreerd binnen de fatsoenlijke, solidaire multiculturele denkkaders. Waag je het ook maar één keer te lachen ben je een ****** PVV-stemmer!

http://www.ebaumsworld.com/audio/play/81109726/