Plat Haags: Conan Struyff

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Petertjeprik, ArchEnemy en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Deze keer in gezelschap van een echte sportanalist!

Naast me aan tafel is Conan Struyff aangeschoven, de Oostenrijker die het Europees voetbal volgens bindende Brusselse adviezen namens ons allemaal gaat herinvullen. U heeft voor dit toernooi al een eerste verrassing in petto?

"Neen, in Krakaw. We gaan immers het Europees kampioenschap voetenbal uitfaseren, we willen als verenigd Europa geen streekgebonden sentimenten meer bij elkaar aanmoedigen. Steden in Europa die onderlinge sportiviteiten ontwikkelen naar elkaar toe blijven dat onder ons toezicht uitstekend uitvoeren, maar complete volksstammen die het nationalisme komen uitdragen mogen we niet welkom kunnen blijven willen heten. Maar we zijn niet doof voor opbouwende kritiek, daarom hebben we een volksvriendelijke exitstrategie ontworpen. Na de afsluitevaluatie van het testparcours heeft een extern klankbordbureau het groene licht gegeven voor een eerste poging om werkelijke data te verzamelen in de geprojecteerde setting."

U wilt een enorme, blauwe smurf het veld opsturen tijdens de wedstrijden.

"Dat stemt nauwkeurig."

Eurosmurf.

"De smurf is een fenomenale Brusselse creatie, gegoten in hetzelfde trotse Pruisisch blauw als de Europesische vlag. Met de toegevoegde nuance dat Eurosmurf een streekgebonden tijdelijke voornaam aangemeten heeft mogen krijgen. In mijn heimat zal hij bekend worden als Apengeil die OiroSlumpf, in Frankrijk als Magnefique l'EuroSchtroumpf, in Brusland als Hector het Eurosmurfke, en in uw land.."

Toppiejoppie de Eurosmurf.

"Ook dát stemt nauwkeurig. In elke voornaam der Eurosmurf ligt een gemoedlijkende streekverwijzing van de strijdende sportmannen en -vrouwen. Deze mascotte is statistisch veruit de meest aansprekende icoon voor het doorverenigen van ons werelddeel. We willen straks immers naar een economisch minder belastend sportweekend met slechts vijf werelddelen. Maar dat is nog een lange weg te gaan, de eerste vijftien maanden zullen we voorlopig nog het beperkt inzetten van Eurosmurf bij de mensen binnen zien komen."

Want ToppieJoppie de Eurosmurf gaat meedoen op het veld.

"Wedermaal gans nauwkeurig. Onder het oog van miljoenen zal de Eurosmurf na elk gescoord doelpunt een extra doelpunt voor Europa scoren, in het doel van de scorende partij. En niet middels de lederen bol, maar met een grote, gele, pluchen Europese stervorm. Zo zal Europa bij elk toernooi de winnaar zijn, en landen eraan herinneren dat uitsloverij en naijver belast mogen worden."

Dat mag u nader verklaren.

"Kijkt hier, als de streken elkaar in afgunst willen blijven beschouwen kunnen wij als Europees instituut ons democratisch mandaat niet opleggen; ergo zal de hervereniging dure dieptevertraging oplopen. Ter compensatie dient het doelbelastingsinstrument. Elke keer dat een streek meent een punt te willen scoren komt Eurosmurf het veld op, plaatst de ster op de stip en schopt hem in het doel van de agressor. Net zo symbolisch als het potje voetenbol zich graag wil laten beschouwen. Als je als overpresterend land maar vaak genoeg van Eurosmurf een trap tegen de ster krijgt hou je het uiteindelijk wel beschaafd en fatsoenlijk is het idee. Elke beschopte ster draagt een factuur van 50 miljoen bij zich."

Dat is de goaltax?

"Zeker. Landen die ten koste van de verbroederende verenigingsgedachten willen extravangeren krijgen daar uiteraard de rekening voor gepresenteerd. U mag het begrijpen als de rioolheffing van de folkloristische onderbuik. Gelukkig willen wij dat niet door de vingers zien, en hebben we de opdracht mogen ontvangen het tij te zullen keren."

Maar dit toernooi nog niet. Hoe kunt u een drie meter hoge pluche blauwe smurf met getrainde acteur en al kwijtraken?

"Om maar te zwijgen van de spitzkundige digentale microchiptechniek die in het pak verweven zit, een trefzekerder biomechanieke mascotte moet nog gebouwd worden... Helaas is het prototype niet meer teruggekeerd na een dagtrip in Polen. Meerdere sportmensen verklaarden onze Europese vaandeldrager voor het laatst in de buurt van een sanitair blok gezien te hebben. Het verlies van Eurosmurf liet wel grote indruk achter bij de directbetrokken spelers, ze liepen er op diverse mediabeelden duidelijk aangeslagen bij."

En tot op heden heeft u geen enkel levensteken mogen ontvangen.

"Hij lijkt in rook opgegaan te zijn."