Meneer van Narezeth

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Petertjeprik, ArchEnemy en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Debat! Vandaag wordt Job Cohen tweeduizend jaar terug in de tijd geplaatst. Vrolijk Pasen!

Meneer van Zanereth, fijn dat u gekomen bent, u mag zitten hoor. Gaat het weer?

"Van Nazareth. Mijn vrienden noemen me Jemig."

Heel goed meneer Jemig, ja, dat klopt. Mijn naam, is Gaius Cudcolonistus. Mijn secretaris is meneer Cohen. U zit hier voor de commissie Ideologische Aansprakelijkheid ten behoeve van de afsluitende evaluatie van de door Rome aan u opgelegde taakstraf en herlocatie. U kunt weer een beetje bewegen? Is het hoofd helder? Moet u nog een slokje wijn?

"Die kruisiging ging wel, maar waarom moest die beul mijn rug zo openhalen?!?"

Meneer Jemig, mag ik u herinneren aan de afspraak dat alleen een overtuigende publieke rechtsgang een afdoende alibi voor uw herlocatie was? En het lijkt dat we er in zijn geslaagd, de stad was vanochtend nog steeds in diepe rouw. Mooi. Voordat we u onder voorwaarden heenzenden willen we nog een paar uitspraken met u doornemen, we willen alles graag zo snel mogelijk weer bij het oude. Eens even kijken... Ah, een paar dagen geleden heeft u voor beroering gezorgd door uw volgelingen het volgende op te dragen: "Gaat heen en vermenigvuldigt U". Dat was tegen de afspraken meneer Jemig. Ontkent U daarmee doelbewust een kerstening in gang te willen zetten?

"Ik heb de tempel ondersteboven gekeerd omdat spiritualiteit tot handelswaar geworden was. Een teleurstelling, slechts overtroffen door de wens mij als koning van Jeruzalem te installeren. De enige manier om tot liefde te komen is het laten gaan van de laatste machtshonger, controlelust. Dat had ik inderdaad nóg beter uit kunnen leggen..."

U begint te zien hoe belangrijk het is dat we ons fatsoenlijk uitdrukken willen we het gezellig kunnen houden met z'n allen.

"Het betreft zoals gebruikelijk weer een verkeerde interpretatie. Vertaal het in het Engels, dan wordt het duidelijk: Go Fuck Yourself. Kun je nou niet es één keer je eigen vragen beantwoorden? Geef een man wat privacy als hij gehurkt in de woestijn zit!"

Weer eentje voor op de stapel meneer van Narezeth hm? Wat fijn dat vandaag uw laatste dag is zullen we maar denken! Dan... Hebben we hier nog.. Ah, een zekere Simeon den Oogendraaier riep tijdens een conflict in de relationele sfeer: "Gij addergebroedt, weescht in Christus' naam ten enemeale stil of ick sal u tot in den ongansheidt kastijden ende weerom!!" en sloeg daarop zijn 12-jarige stiefdochter dood tijdens haar verkrachting. Hoe moeten we dit plaatsen vanuit een leer die geweldloze kinderverkrachting predikt?

"Daar was ik nog mee bezig ja, dat klopt. De bedoeling is niet zozeer het geweldloze.."

Oh, uw volgelingen mogen toch hun kinderen slaan tijdens de verkrachting?

"Neenee, allebei niet, dat is het uiteindelijke doel, maar daar zijn ze vrij koppig in. Zal me niet verbazen als dat een paar duizend jaar door blijft gaan. Wees daar voorlopig maar tolerant in, anders kun je wel aan de gang blijven. In principe predik ik natuurlijk geweldloosheid, de voorwaarde om over je kinderangsten heen te kunnen groeien en een beetje betrouwbare volwassen vriend te kunnen zijn. Het blijft jammer dat dat concept op meta-niveau niet te volgen is voor ze. Beetje voor mijn tijd, daar had u helemaal gelijk in. Nog bedankt voor het ontbijt trouwens, dat ging er goed in. Maken Judas en ik een traditie van, op eerste paasdag."

De verhuizing naar Kreta is overigens afgerond, Judas heeft een nieuw huishouden voor u beiden opgestart. De Griekse overheid is afdoende financieel schadeloosgesteld, u kunt samen in alle rust het leven weer oppakken. Heeft u al plannen om kinderen te kopen?

"Ik denk dat Judas een paar jonge Barbarijnse spartelaartjes heeft aangeschaft, dat doet hij wel vaker als we wat te vieren hebben."

Nog eventjes dit: heeft U een zekere Johannes opgedragen zevenenzeventig dagen in een woestijn door te brengen om in staat te zijn u te dopen?

"Laat me onze gewoontes toevoegen aan uw duiding. Wij hebben geen sanitair, nergens voor nodig. We gaan met de hond naar de woestijn, laten hem een kuiltje krabben, we hurken, we laten ons schoon likken en een dag later is het verdroogd en is de woestijn weer wat groter. Johannes had een zwak gestel en dronk daarbovenop veel wijn, ja, dan blijf je in de woestijn. En heb je ondertussen tijd om na te denken natuurlijk. Maar verwar dat niet met spirituele zingeving, u denkt weer te groot."

We gaan proberen dit verhaal er tegenover te stellen. Meneer Cohen, Job, wat is er?

[.....]

Faeces. Meneer Jemig, we hebben toch een meuteprobleempje. U bent helaas gespot op weg hiernaartoe. Er zijn al menigtes op de been. Was de vluchtezel niet snel genoeg?

"Ouweheer nog aan toe, dat meen je niet.. Ik had me er zo op verheugd.."

We kunnen dit niet uit de hand laten lopen, dan vallen alle voorbereidingen in het niet, en dat hadden we afgesproken te willen voorkomen, op uw aandringen nota bene... U start het door uzelf geopperde traject om dit af te handelen?

"Ik geef de harde kern wat laatste instructies waarna geen verstandig denkend mens ze ooit nog serieus kan nemen en dan bezwijk ik uiteindelijk aan mijn verwondingen. U komt mijn lichaam weer halen en ik ga alsnog op weg, maar deze keer graag in een draagstoel met vier Kenianen die we een Griekse verblijfsstatus beloven. Kunt u Judas laten weten dat ik wat later kom?"