Ik, in al mijn naaktheid

Ik ruk de kleding van mijn lijf en pak de douche, de auto staat nog buiten maar die ben ik eigenlijk allang vergeten. Bezig met het voorspel zie ik om de hoek een man komen aanlopen. Grijs, een lach op zijn gezicht. Mijn kleren liggen nog vooraan bij de deur en ik sta in de hoek. De man loopt binnen, kijkt naar me en lacht opnieuw. 'Ach ja, dat doen we allemaal wel eens.' Ik schaam me eigenlijk niet eens. Ik sta wat onhandig met mijn handen voor het kruis. Ik kijk om me heen en zie mensen buiten op een dakterras onder het genot van een biertje naar dit gebouw kijken. Naar mij. De glazen wanden schijnen niet meer getint te zijn en als ik verder kijk zie ik een omgeving van starende mensen. Niet wijzend, niet gekscherend grapjes makend, gewoon met interesse kijkend naar mijn naaktheid. De deur gaat nog eens open en meer mensen lopen binnen. Mensen van alle kleuren, soorten en maten stromen binnen en praten met elkaar. Verbouwereerd loop ik naar mijn kleren. Niemand schijnt het echt vreemd te vinden.

Dromen, zoals jullie misschien al begrepen hadden. (De enkeling die dacht dat dit echt gebeurd was, raad ik aan zijn idee over mij even bij te stellen. Hoewel ik namelijk niet vies ben van masturberen, is het idee van de wasstraat nog niet in mijn hoofd opgekomen.) Er van uitgaande dat dromen betekenis hebben ben ik gaan zoeken, denken wat dit kan betekenen. Natuurlijk wil het onderbewustzijn ook wel eens een lolletje maar elke comedy heeft zijn eigen boodschap. (Ik refereer naar elke Amerikaanse Jeugdserie, denk aan de anti rook afleveringen van Saved by the Bell)

De eerste associatie die ik maak is natuurlijk de naaktheid. Deze staat bij mij voor de openheid van de geest. Jezelf bloot leggen is een vorm van naaktheid. Je weet maar nooit wat de mensen met de wetenschap gaan doen. Veel personen zijn dan ook bang om het achterste van hun tong te laten zien, bang als men is om naakt te zijn. Je eigen pure ik overgeven in de handen van anderen, met de mogelijkheid om voor gek gezet te worden. Niets om je achter te verschuilen. Waar je enige weerwoord nog kan zijn; 'dat ben ik.' Eigenlijk heet dit zelfverloochening, een jezelf niet waarderen zoals je bent. Is het zoveel makkelijker om een back-up te hebben door te zeggen, zus en zo doet dat ook? Is het zoveel beter om met kleren aan je auto te wassen en niet te masturberen omdat de rest dat ook niet doet?

De volgende associatie is het getinte gebouw. Uiteraard dacht ik toen ik naar binnen ging dat niemand me zou kunnen zien. Even rukken en gewoon weer opstaan. (De kenners zien Marco Borsato) Maar gaandeweg, net toen ik mezelf in het geheim had bloot gegeven verdwenen de obstakels. Ik kon niet alleen naar buiten kijken, maar mensen ook naar binnen. Het volgen van mijn eigen behoeftes hadden deze zichtbaar gemaakt aan de buitenwereld. En daar stond ik dan. Helemaal naakt, de kleren in de hoek, ver weg.

De laatste associatie zijn de mensen en hun reactie. In het echte leven, of beter gezegd, naar mijn verwachting, zou ik waarschijnlijk het mikpunt van spot zijn geweest, maar hier niet. Hier keek iedereen met interesse, een omhoog getrokken wenkbrauw misschien, maar het was alsof een ieder zich herkende in mij. Alsof ze keken hoe ik daar naakt durfde te staan, zonder schaamte. Alsof ze wilde leren, om naakt te zijn. Uiteindelijk waren ze zo druk bezig met het overleggen dat ze mij vergaten. Het voorbeeld was er geweest, nu was het aan hun. En voor mij, voor mij betekende het simpelweg dat ik er niet toe deed voor hen. Ik liep weg, pakte de kleren nog op maar trok ze niet eens aan. De mensen maakte het toch niet uit.

En zo beste lezers, kan een rare droom je weer een les leren.

Don't be afraid to be naked, the only thing you face is the admiration of the dressed.